ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά βεβαιότατα ούτε το πρώτο ούτε και το μοναδικό, είναι εκείνο των κινέζων της Fosun.
Καθώς φαίνεται ξεκάθαρα, ότι παρά τα πολλαπλά, επενδυτικά τους κηρύγματα, δεν μπόρεσαν ακόμη να… αγιάσουν στη χώρα μας. Με την οικονομική έννοια του όρου, και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Τα οποία βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικά για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Κατά πώς δείχνουν τα πράγματα, εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις για τις κινήσεις στρατηγικής της Fosun, μάλλον θα πρέπει να βρίσκονται τον τελευταίο καιρό ‘’σε κακό φεγγάρι’’.
Μπορεί να τους λείπει η τύχη, μπορεί να είναι ζήτημα ανορθολογικής αξιολόγησης των καταστάσεων, ή εν πάση περίπτωσει, να μην είναι σε θέση να σημαδεύουν ευθύβολα τους στόχους που βάζουν. Για λόγους διάφορους , ακόμη και ανώτερους της θέλησής τους. Όπως και να ’χει, εκτός από τις ‘’περιπέτειες’’ στην Ελλάδα, ήρθε τώρα να προστεθεί και η Βρετανική κανονιά.
‘’Είμαστε απογοητευμένοι που δεν καταφέραμε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Thomas Cook ‘’ δήλωσαν οι αξιωματούχοι της Fosun. Αν και εξ αρχής, έμοιαζε ακατανόητη με οικονομικά κριτήρια, η προσπάθεια του διεθνοποιημένου κινεζικού ομίλου, να εμπλακεί με την σωτηρία του…Τιτανικού, στον ταξιδιωτικό τομέα. Άλλωστε, τα τεράστια ρήγματα που είχε προκαλέσει στην Thomas Cook η πρόσκρουση με τα θεόρατα παγόβουνα των δανείων, ήταν ήδη ορατά στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου και όχι μόνον.
Τουλάχιστον η αγορά, ποτέ δεν πίστεψε ότι το μοιραίο θα αποφευχθεί, αν και η πρωτοβουλία των κινέζων, που κατέχουν περί το 15% των μετοχών του βρετανικού ταξιδιωτικού γίγαντα, μπορεί κάποιους να ‘’κοίμησε’’. Πρόσκαιρα όπως αποδείχθηκε από τη ροή των γεγονότων.
Λίγες μόνο μέρες νωρίτερα, είχε προηγηθεί άλλο ένα ‘’ναυάγιο’’ για τη Fosun. Αυτήν την φορά στην Αθήνα. Όπου και επισημοποιήθηκε εκείνο που ακουγόταν έντονα στην αγορά. Ότι δηλαδή οι κινέζοι θα αποχωρήσουν από το κοινοπρακτικό, χρηματοδοτικό σχήμα, του μεγάλου project στο Ελληνικό.
Ανεξάρτητα από τα βαθύτερα αίτια που ενδέχεται να υπάρχουν, πίσω από επιχειρηματικές συμφωνίες που μένουν ‘’στα χαρτιά’’, το σίγουρο είναι ότι τα ‘’κηρύγματα’’ των κινέζων για το Ελληνικό πήγαν περίπατο. Το ‘’είμαστε πολύ σίγουροι για αυτήν την επένδυση’’ που δήλωνε εμφατικά πρό διετίας ο αντιπρόεδρος της Fosun Τσίμ Τσιανόγκ Κιάν, δεν ήταν βέβαια ‘’γραμμένο στην πέτρα’’, όπως και διαπιστώθηκε.
Μόνο ο Ψινάκης φαίνεται να τους έδωσε χαρά…
Κατά μια δυσμενή συγκυρία, οι κινέζοι της Fosun δεν είναι ‘’να το έχουν με την Ελλάδα’’. Ότι πάει να ξεκινήσει με λαμπρές υποσχέσεις τελειώνει με απογοήτευση. Ενδιαφέρθηκαν για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, χωρίς όμως συνέχεια. Το ίδιο έγινε, με τον ‘’Αστέρα’’ της Βουλιαγμένης, με το αεροδρόμιο στο Καστέλι , με τη βολιδοσκόπηση του ΤΧΣ για την εξαγορά ποσοστών του στις τράπεζες, αλλά και με την Εθνική Ασφαλιστική, όπου βέβαια ο ‘’αμερικανικός δάκτυλος’’ είχε καθοριστικό ρόλο στην ‘’αναχαίτιση’’ του διπλού ενδιαφέροντος που είχε εκδηλωθεί από κινεζικής πλευράς…
Αν κάτι έμεινε ως ευχάριστη ανάμνηση για τα στελέχη της Fosun, από την όλη εκείνη ‘’τραυματική’’ περίοδο, θα πρέπει να ήταν το τραπέζι που τους έκανε (τον Απρίλη του 2007) ο τότε δήμαρχος του Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Και οι φωτογραφίες που έβγαλαν, όλα χαμόγελα πάνω σε σκάφος, μαζί με τον εύστροφο γελωτοποιό στις ‘’αυλές’’ των ισχυρών…
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι προχωρημένες συζητήσεις των κινέζων για το ‘Ιασώ’’ πήγαν περίπατο, λίγο πριν από το Μάιο του 2018, όταν ‘’έσκασε’’ η αμαρτωλή υπόθεση των Folli. Της μεγαλύτερης επενδυτικής κίνησης που έχει κάνει ως τώρα η Fosun στην Ελλάδα… Με τον Γκούο Γκουανγτσάνκ πρόεδρο και συνιδρυτή του κινεζικού ομίλου να δηλώνει προ πενταετίας ότι ‘’η Folli Follie μπορεί να γίνει μια ελληνική…Prada με παγκόσμια απήχηση’’. Αγνοώντας προφανώς ότι ο βασικός της μέτοχος Δημήτρης Κουτσολιούτσος, εκτός από δεινός… γευσιγνώστης, είχε και το ταλέντο να ‘’μαγειρεύει’’ τους ισολογισμούς της εταιρείας.
Το εκπληκτικό είναι ότι η Fosun μπήκε «αέρα πατέρα» βάζοντας αρχικά περίπου 85 εκατ. ευρώ , με τα οποία κάλυψε ολόκληρη την αύξηση κεφαλαίου που έγινε το 2011, χωρίς να έχει γίνει ο παραμικρός νομικός και οικονομικός έλεγχος στην εταιρεία… Όταν κι ένα ευτελές στιλουδάκι να αγοράσει κάποιος, το ελέγχει δυο και τρεις φορές για να δει αν γράφει…
Συνολικά, οι κινέζοι, τοποθέτησαν στη Folli και έχασαν κάπου 110 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπός τους στο Δ.Σ απέφευγε να υπογράψει τους ισολογισμούς, γλιτώνοντας τις ποινικές συνέπειες που έχουν φορτωθεί τα υπόλοιπα μέλη…
Μυστήρια πράγματα, όπως και οι όλες κινήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα στη Folli Follie η Fosun. O πρόεδρος της οποίας, το Δεκέμβριο του 2015, είχε… εξαφανιστεί για λίγες μέρες από προσώπου γης, προκαλώντας τότε, έντονες αναταράξεις στη μετοχή του ομίλου. Η επανεμφάνισή του, δεν έδωσε εξηγήσεις για την απουσία του, την οποία πολλοί απέδωσαν στις ιδιαιτερότητες του καθεστώς του Made in China καπιταλισμού.
Σήμερα, η Fosun είναι ένας πολύ μεγάλος ‘’παίκτης’’ στο διεθνοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον, με το ενεργητικό του γιγαντιαίου και πολυσχιδούς ομίλου να ισοδυναμεί με 87,3 δις ευρώ, τις πωλήσεις στο εφετινό πρώτο εξάμηνο να είναι στα 8,8 δις, τα κέρδη στα 1,4 δις και τα καθαρά, δανειακά της βάρη στα 11,5 δις ευρώ. Με βάση τις τρέχουσες ισοτιμίες του κινεζικού νομίσματος όλα αυτά.
Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Fosun International στην αγορά του Χόνγκ Κόνγκ αγγίζει τα 10 δις ευρώ, έχοντας όμως υποχωρήσει κατά 28% από το υψηλό των τελευταίων 52 βδομάδων.
Στην παρούσα φάση η Fosun δείχνει να ενδιαφέρεται εκ νέου για την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά πολλά θα κριθούν στη συνέχεια. Όπως ενδεχομένως και για άλλα deals στην Ελλάδα.
Παρά το βεβαρημένο, ιστορικό προηγούμενο, για το οποίο φαίνεται ότι δεν υπήρξε το κατάλληλο timing, στην πλέον επιεική εκδοχή. Έτσι κι αλλιώς, στις συζητούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες, από τη στιγμή που θα καρφώσεις τη μπουκιά στο πιρούνι μέχρι να τη βάλεις στο στόμα, μεσολαβούν πολλά και συχνά αστάθμητα γεγονότα… Αλλά όπως λέει και μια κινεζική παροιμία, αποτυχία δεν είναι να πέσεις, αλλά να μην μπορέσεις να ξανασηκωθείς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eurobank: Απέκτησε επιπλέον ποσοστό 24,659% στην Ελληνική Τράπεζα, έναντι 493 εκατ. ευρώ – Κατέχει πλέον το 93,47%
- G7: Η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία στο επίκεντρο διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών
- Πλαστικά Θράκης: Αύξηση τζίρου στα 282,2 εκατ. το 9μηνο, παρά τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος
- Κίνα: Προωθεί την ανάπτυξη AI από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις