Σαράντα μεγάλα ξενοδοχεία σε top τουριστικές περιοχές της χώρας έχουν εμπλακεί στον τυφώνα Thomas Cook και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, αφού η τελευταία πληρωμή του τουριστικού γίγαντα που πτώχευσε έγινε στις 16 Ιουλίου.

Τα περισσότερα από αυτά τα ξενοδοχεία έχουν συμβόλαια ως το τέλος Οκτωβρίου, τα οποία επίσης δεν πρόκειται να πληρωθούν μετά την πτώχευση, και το ίδιο ισχύει για εκατοντάδες άλλες μικρότερες τουριστικές μονάδες.

Η άμεση ζημιά -χωρίς να υπολογίζονται τα συμβόλαια για τον Οκτώβριο- εκτιμάται ότι για το καθένα από τα 40 ξενοδοχεία φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ το καθένα, ενώ συνολικά για όλη την Ελλάδα η ζημιά φέρεται να αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως είχε γράψει νωρίτερα το mononews.gr.

Παράλληλα, πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με μεγάλες δυσκολίες, τόσο στην πληρωμή μισθών και προμηθευτών, όσο και στην πληρωμή των φόρων που σχετίζονται με την δραστηριότητά τους (ΦΠΑ, τέλος διανυκτέρευσης, φόρος εισοδήματος κλπ).

Σύμφωνα με ξενοδοχειακές πηγές, ελάχιστα είναι τα ασφαλιστικά συμβόλαια για την διασφάλιση των ξενοδόχων σε περίπτωση πτώχευσης ή αδυναμίας πληρωμής από tour operators, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα της Thomas Cook ήταν γνωστά εδώ και αρκετούς μήνες.

Άμεσο προβλέπεται το πρόβλημα και στον επενδυτικό τομέα, αφού σε αρκετές περιπτώσεις έχουν δοθεί ή είναι στο στάδιο της διαπραγμάτευσης τραπεζικά δάνεια, με εγγύηση τα συμβόλαια των μονάδων με την Thomas Cook.

Παράλληλα, διάχυτος είναι ο φόβος στην ξενοδοχειακή αγορά για το μέλλον των συμβολαίων, μιας και η κατάρρευση της Thomas Cook ισχυροποιεί την θέση της TUI, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διαμόρφωση των τιμών στα τουριστικά πακέτα.

Οι ξενοδόχοι προσβλέπουν στην σύσκεψη που ξεκινά σε λίγο με την συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών, αναμένοντας τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που ξέσπασε, και βεβαίως δεν εντοπίζεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, αλλά αφορά το σύνολο των τουριστικών αγορών, στις οποίες δραστηριοποιείτο η Thomas Cook.