Μέχρι μισό δισ. μπορεί να φτάσει, όπως δηλώνουν στο mononews.gr παράγοντες της αγοράς, η ζημιά από την κατάρρευση της Thomas Cook για τον ελληνικό τουριστικό τομέα (πράκτορες, ξενοδοχεία κλπ.), με τα resorts να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Τα απόνερα, όμως, από την τρικυμία που έχει ξεσπάσει είναι σίγουρο ότι θα πλήξουν και άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τον πρώτο υπολογισμό του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, αυτή τη στιγμή στη χώρα έχουν «εγκλωβιστεί» περίπου 50.000 τουρίστες πελάτες της Thomas Cook, εκ των οποίων οι 20.000 στην Κρήτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Θεοχάρης παραδέχτηκε ότι το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο καθώς πολλά συμβόλαια δεν έχουν ακόμα πληρωθεί από τον ταξιδιωτικό κολοσσό στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις και η αγωνία σε όλη την Ελλάδα είναι μεγάλη.

«Ήμαστε ήδη σε επαφές με την υπηρεσία βρετανικής αεροπορίας για το σχέδιο επαναπατρισμού των φιλοξενούμενων στην πατρίδα τους», δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στον Alpha 98,9 και αποκάλυψε: «Τα πρώτα αεροπλάνα έχουν φτάσει σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κω, οι 22.000 αναμένεται να επιστρέψουν και μέσα στις επόμενες ημέρες, όπου τελειώνουν και οι διακοπές των υπολοίπων, θα γυρίσουν όλοι με ασφάλεια».

Ο Χάρης Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι: «Aπό σήμερα τα έξοδα στα ξενοδοχεία τους καλύπτονται από την ασφαλιστική κάλυψη της πολιτικής αεροπορίας και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος και καμία δικαιολογία να ζητήσει κάποιος ξενοδόχος χρήματα από τους φιλοξενούμενους».

«Υπολογίζεται πως 20.000 τουρίστες που είχαν κλείσει τις διακοπές τους με την «Thomas Cook» βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, όπου σε όλη τη διάρκεια της σεζόν η εταιρεία είχε φέρει στο νησί περίπου 400.000 τουρίστες. Το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη συνεργάζεται με τη βρετανική εταιρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ψυχραιμία ζητά από τις επιχειρήσεις ο ΣΕΤΕ

«Η παύση λειτουργιών της Thomas Cook, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΕΤΕ).

«Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς. Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να αντεπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία».

Σοβαρή ανησυχία  στην Κρήτη

Για ανεξίτηλα σημάδια που αφήνει η πτώχευση της βρετανικής εταιρείας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.

O κ. Βλατάκης έκανε λόγο για «σεισμό» 7 Ρίχτερ στον τουρισμό της Κρήτης από τον οποίο «περιμένουμε τσουνάμι το επόμενο διάστημα».

Όπως εξήγησε «το 70% των τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη έχει συμβόλαια με την Thomas Cook». Διευκρινίζοντας ότι μόνο φέτος η βρετανική εταιρεία έφερε στην Κρήτη 400.000 επισκέπτες. Η χρεοκοπία του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου «θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στον ελληνικό τουρισμό» είπε ο κ. Βλατάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι «να διαχειριστούμε τους πελάτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μην φύγουν και ρίξουν μαύρη πέτρα στον τόπο μας».

«Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Λέω ότι αναμένουμε και το «τσουνάμι», καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.

Για τεράστια ζημιά κάνουν λόγο οι τουριστικοί φορείς στις Σποράδες

Στις Σποράδες -και κυρίως στην Σκιάθο- όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες, η ανακοίνωση τα ξημερώματα της χρεοκοπίας της Thomas Cook έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες των νησιών.

Στην Σκιάθο, που αποτελεί της τουριστική ναυαρχίδα του Βόρειου Αιγαίου, επιχειρηματίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, που χρόνια συνεργάζονται με την Thomas Cook, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκαναν λόγο για καταστροφή και για ένα αβέβαιο αύριο στην τουριστική βιομηχανία.

«Τα οικονομικά ανοίγματα με την Thomas Cook είναι τόσο μεγάλα που δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε. Αυτές τις ημέρες που πλησιάζει το τέλος της σεζόν, το ξενοδοχείο είναι γεμάτο από Άγγλους σε ποσοστό 75% που θα πρέπει να επαναπατριστούν. Βέβαια, υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά ο χρόνος πιέζει και μαζί θα πιέζουν και οι τράπεζες» ανέφερε επιχειρηματίας, ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Σκιάθου με μονάδα πάνω από 300 κλίνες.

Άλλος επιχειρηματίας στην Σκιάθο εκτίμησε ότι «η ζημιά είναι ανυπολόγιστη αυτή την στιγμή και δεν μπορεί να αποτιμηθεί, παρά μόνο σε βάθος χρόνου. Έχουμε πολλούς τουρίστες από την Αγγλία, είναι πανικόβλητοι οι άνθρωποι, αλλά δεν θα τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού. Ψυχραιμία».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκος Ευσταθίου, που εκπροσωπεί την Thomas Cook στις Σποράδες, μίλησε για «μεγάλο οικονομικό χτύπημα στον τουρισμό και πρώτο μέλημά μας είναι να μετρήσουμε και να καταγράψουμε των αριθμό των πελατών της εταιρείας που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να φύγουν από το νησί. Περίπου 1800 με 2000 Βρετανοί υπολογίζονται αυτή τη δύσκολη στιγμή, όσοι βρίσκονται στα νησιά μας. Η οικονομική ζημιά είναι αδύνατον να εκτιμηθεί αυτή την ώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία».

Στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» της Σκιάθου δεν υπάρχουν προβλήματα, δήλωσε ο μάνατζερ της Fraport, Στέφανος Λαμπρόπουλος, και ενημέρωσε ότι την« εβδομάδα αυτή θα υπήρχαν συνολικά 9 προγραμματισμένες πτήσεις της Thomas Cook, τρεις την Τετάρτη, τέσσερις την Παρασκευή και δύο την Κυριακή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύψουν τους ταξιδιώτες και αν υπάρξει πρόβλημα, τότε θα γίνει συνεννόηση και με τον δήμο Σκιάθου να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι. Ήδη, εμείς συνεργαζόμαστε με δύο εντεταλμένους της βρετανικής πρεσβείας που κατέφθασαν τα ξημερώματα στη Σκιάθο, για να διευκολύνουν τον κόσμο και τους δώσαμε και χώρο στο αεροδρόμιο για να κάνουν την δουλειά τους».

Στον «αέρα» περισσότεροι από 3.000 τουρίστες στην Κέρκυρα

Περισσότεροι από 3.000 τουρίστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στην Κέρκυρα μετά την πτώχευση, τα ξημερώματα, του Thomas Cook, ενός εκ των ισχυρότερων βρετανικών ταξιδιωτικών γραφείων στην Ευρώπη.

Τον αριθμό των τουριστών που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο νησί, με πακέτα διακοπών από το Thomas Cook, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπης Βούλγαρης.

«Μεταξύ των τουριστών αυτών οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, ενώ ανάμεσά τους είναι Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν, λόγω του «ναυαγίου» της της Thomas Cook», ανέφερε ο κ.Βούλγαρης.

Όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών στη χώρα τους, όμως οι παράμετροι της πτώχευσης του Thomas Cook, που ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names στον χώρο του τουρισμού, είναι πολλοί, μεταξύ αυτών οι ξενοδόχοι να μην έχουν πληρωθεί ακόμη για τα θερινά πακέτα διακοπών.

«Σήμερα αλλάζει ο χάρτης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο», ο κ. Βούλγαρης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία στους ξενοδόχους.

«Ψυχραιμία στους ξενοδόχους να μην πληγεί ο τουρισμός μας. Σήμερα ζούμε μία «κοσμογονία» στον τουρισμό. Πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι η «Thomas Cook» διαχειρίζεται ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιερόπλοια ενώ έχει 600.000 πελάτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διακοπές. Την ίδια ώρα, απασχολεί 22.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, 9.000 εκ των οποίων είναι στη Βρετανία.

Απλήρωτοι από 15 Ιουνίου οι ξενοδόχοι – Ζημιά εκατομμυρίων ευρώ

«Ο κλάδος των ξενοδόχων είναι εκείνος που πλήττεται κατά κύριο λόγο από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook και σε ένα μικρότερο ποσοστό, περίπου 20%, (πλήττονται και) οι τουριστικοί πράκτορες, που είναι οι τοπικοί συνεργάτες» επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

«Βιώνουμε σίγουρα μια πολύ δύσκολη εβδομάδα και μάλλον δύσκολες θα είναι και οι μέρες που θα ακολουθήσουν, μιας και μιλάμε για τον δεύτερο ταξιδιωτικό οργανισμό και στην Ελλάδα, όσον αφορά τις αφίξεις και τους πελάτες. Υπάρχει ήδη μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά των ξενοδόχων, τόσο από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), όσο και από την ΠΟΞ, με κυρίαρχο αρχικά, τη σωστή διαχείριση για τον επαναπατρισμό των πελατών. Αυτό για εμάς είναι ύψιστης σημασίας αυτήν την στιγμή, γιατί μπορεί να είμαστε ζημιωμένοι εμείς και οι πελάτες, αλλά μπορεί να γίνουμε οι κερδισμένοι της επόμενης μέρας: και μιλάω για την εικόνα της χώρας και τη φιλοξενία που παρέχει σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσει το κράτος το ζήτημα όλων αυτών των χρεών και ό,τι σχετίζεται με την κεντρική διοίκηση. Δηλαδή με τον ΦΠΑ με το φόρο διαμονής και άλλα ζητήματα που θα προκύψουν στην πορεία, σχετικά με ασφαλιστικές εισφορές κτλ», σημείωσε ο κ. Τάσιος.

Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει, αν η χρεοκοπία αφορά, εκτός από την Μ. Βρετανία και τους άλλους βραχίονες της Thomas Cook στις γερμανόφωνες χώρες, στις Κάτω Χώρες και στη Σκανδιναβία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ελλάδα το δέχτηκαν η Ρόδος, η Κως, η Κρήτη και η Κέρκυρα.

«Στην Κεντρική Μακεδονία ο Thomas Cook Αγγλίας είχε το μικρότερο πρόγραμμα πανελλαδικά, κυρίως απευθυνόμενος σε κάποια ξενοδοχεία της Πιερίας, τη Θεσσαλονίκη, λιγότερο στη Χαλκιδική και τη Θάσο. Επίσης, στην κεντρική Μακεδονία δεν είχαμε πτήσεις charter από τον Thomas Cook. Έχουμε όλους τους πελάτες μέσω τακτικών πτήσεων, άρα μπορούν να επιστρέψουν με τις προγραμματισμένες πτήσεις. Εξίσου σημαντικό να διευκρινιστεί είναι ότι το 90% των τουριστών δεν προέρχεται από την αγορά της Αγγλίας, αλλά από τις χώρες που προανέφερα», επεσήμανε ο κ. Τάσιος, που εκτός από πρόεδρος της ΠΟΞ είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελίας Ξυπτερά, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και ότι όλα είναι διαχειρίσιμα.

Ο κ. Τάσιος επεσήμανε ότι απαιτείται ψυχραιμία και τόνισε: «Σύμφωνα με όσα μας είπε ο υπουργός έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για τον επαναπατρισμό και για τη διαμονή των τουριστών. Το ζήτημα όμως, είναι ότι οι ξενοδόχοι της χώρας έχουν να πληρωθούν περίπου 60 με 90 μέρες (κάτι που μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ), ενώ την ίδια ώρα χάνεται και ο Οκτώβριος για τις επόμενες κρατήσεις, αλλά και η επόμενη σεζόν σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τον Thomas Cook».