Προϊόν αλχημείας χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης τους προϋπολογισμούς που συνέταξε για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Οι εικονικοί προϋπολογισμοί που συνέταξε για την δημιουργία ψευδών πλεονασμάτων η προηγούμενη κυβέρνηση αποκαλύφθηκαν. Καθημερινά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει στη δημοσιότητα τους πραγματικούς αριθμούς τόσο για τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, όσο και για τα οικονομικά δεδομένα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», αναφέρει ο κ. Βρούτσης στο mononews. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας παραμένει επιφυλακτικός για το ύψος του ελλείμματος έως το τέλος του 2019, με αποτέλεσμα να έχει ζητήσει, μέσω προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης, την άμεση σύνταξη ισολογισμών από το 2017 και μετά.

«Η δική μας πολιτική στηρίζεται στην πλήρη διαφάνεια και στην σύνταξη πραγματικών προϋπολογισμών. Άμεσα θα ξεκινήσει η κατάρτιση ισολογισμών για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από το 2017 και μετά. Μάλιστα ο ΕΦΚΑ θα έχει την υποχρέωση να παραδώσει τους εκκρεμείς ισολογισμούς και όλων των ενταχθέντων σε αυτόν φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πριν την ενοποίηση τους», επισημαίνει ο κ. Βρούτσης.

Η αποκάλυψη για την αρνητική πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ έγινε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου, όπου ζητήθηκε από τα μέλη του να τροποποιήσουν για έκτη φορά τον προϋπολογισμό. Όπως αποδεικνύεται από τον πίνακα που έχει στη διάθεση του το mononews, ο ΕΦΚΑ καταγράφει έλλειμμα της τάξης των 48,6 εκατ. ευρώ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, για πλεόνασμα ύψους 245 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας έλλειμμα 293,7 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης.

Οι αιτίες για την ανατροπή των δεδομένων είναι η επιστροφή 120 εκατ. ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες από την εκκαθάριση των εισφορών του 2017, η αλλαγή στη βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφοράς υγείας, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και η μείωση των επιτοκίων και κατά συνέπεια των αποδόσεων του ειδικού κεφαλαίου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του ελλείμματος.

Η προηγούμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ έδειχνε αύξηση του πλεονάσματος από 245,09 εκατ. ευρώ (αρχική πρόβλεψη) σε 261,33 εκατ. ευρώ. Όμως, οι αυξημένες δαπάνες σε συνδυασμό με μειωμένα έσοδα όχι μόνο εκμηδενίζουν το πλεόνασμα, αλλά δημιουργούν και έλλειμμα της τάξης των 48,66 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η «τρύπα» που δημιουργείται τόσο στον προϋπολογισμό του Ταμείου, όσο και στο πρωτογενές αποτέλεσμα της κυβέρνησης ανέρχεται σε 293,7 εκατ. ευρώ.

Ειδική αναφορά γίνεται στην αύξηση των εξόδων του ΕΦΚΑ λόγω της αύξησης της δαπάνης για τις συντάξεις χηρείας κατά 36,9 εκατ. ευρώ, με τη σημείωση ότι υπολογίστηκε ποσό της τάξης των 70 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας. «Ανακατανομή υποομάδων πιστώσεων παροχών σύνταξης ΚΑΕ 0610 Ασφαλιστικές Παροχές και εκτίμηση αναγκών μας για την καταβολή των συντάξεων μ10/19-12/19, σύμφωνα με το συνημμένο Φύλλο Μεταβολών. Προκύπτει τελική αύξηση της συνολικής δαπάνης των συντάξεων κατά 36.998.000 €, με τη σημείωση ότι εκτιμήθηκε ποσό της τάξης των 70.000.000 € που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας σύμφωνα με τις διατάξεις της §5 του άρθρου 19 του ν. 4611/19», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.