• Κοινωνία

    Διασφαλισμένα μέχρι 31 Δεκεμβρίου επιδόματα, 13ος-14ος μισθός και τριετίες

    • Αργυρώ Μαυρούλη

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Την παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους προβλέπει διάταξη που θα προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, στη διάταξη ορίζεται ότι «η ισχύς της από 28 Μαρτίου Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ημερομηνία λήξης της κανονιστικής ισχύος, την 30η Ιουνίου του τρέχοντος έτους, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους».  

    Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ΕΓΣΣΕ έληξε στις 30 Ιουνίου και λόγω της αδυναμίας εκλογής νέας διοίκησης στην ΓΣΕΕ δεν έχει υπογραφεί νέα μεταξύ των εκπροσώπων εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και της Συνομοσπονδίας που εκπροσωπεί τους του εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα όλης της χώρας. Πλέον οι κοινωνικοί εταίροι έχουν το περιθώριο να υπογράψουν νέα ΕΓΣΣΕ εντός των επόμενων τριών μηνών. 

    Με την παράταση που δίνεται έως το τέλος του χρόνου, κι όχι πέρα από τότε, διασφαλίζεται η ισχύς όλων των όρων εργασίας και επιδομάτων που θεσπίστηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετιών -ωριμάνσεων- που όμως έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΓΣΣΕ δεν ορίζει τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο. Από τις 14.2.2102 με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) αναπροσαρμόστηκε νομοθετικά ο κατώτατος μισθός στα 586,08 ευρώ (για εργαζόμενους άνω των 25 ετών) και στα 510,95 ευρώ (για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών) και αφαιρέθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους η δυνατότητα ελεύθερων διαβουλεύσεων για τον καθορισμό της Εθνικής Γενικής συλλογικής σύμβασης Εργασίας.

    Από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 650 ευρώ/μήνα μεικτά, από τα 586,08 ευρώ που ήταν το 2012 (αύξηση 11%). Το κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώθηκε στα 29,04 ευρώ/ημέρα μεικτά, από τα 26,18 ευρώ (αύξηση 11%). Ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών καταργήθηκε.

    Ακόμη η ΕΓΣΣΕ του 2018 προέβλεπε ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα μελετήσουν το ενδεχόμενο σύστασης Επαγγελματικού Ταμείου Ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να συστήσουν κοινές τεχνικές ομάδες μελέτης για τα ακόλουθα θέματα:

    • Επανεκκίνηση επιχειρήσεων – διάσωση θέσεων εργασίας με αναζήτηση τεχνικής υποστήριξης και χρηματοδότησης από φορείς της εργασίας και της επιχειρηματικότητας (ΕΙΒ/ΕΙF, EBRD, ILO κλπ).
    • Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης.
    • Χάραξη κατευθυντήριων γραμμών για αποτελεσματικές συλλογικές διαπραγματεύσεις.

    Η σύμβαση επίσης προβλέπει ότι, οι ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που καθορίζονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πάγωμα προσαυξήσεων τριετιών, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα συνεχίσουν να υπερισχύουν.



    ΣΧΟΛΙΑ