ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν άνοιξε σήμερα τα χαρτιά του σχετικά με την στάση που θα τηρήσει η πλειοψηφία, μόνο αρκέστηκε να δηλώσει πως «η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα και τη διάκριση των λειτουργιών. Το ζήτημα του φακέλου που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Αύριο, όπως ξέρετε, θα λάβουν γνώση στην Ολομέλεια, τα κόμματα. Επομένως, θα έχουμε την τοποθέτηση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ανακοίνωση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρου Καλαφάτη, για τη θέση που θα τηρήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Σε ερώτηση εάν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ο κ. Πέτσας είπε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «σε όλα αυτά τα θέματα πάντα το ζήτημα της συνείδησης του βουλευτή είναι αυτό που προέχει. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν σας έχει ανακοινωθεί καν η θέση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Θα περιμένετε μέχρι αύριο να το δείτε αυτό και θα δούμε τα υπόλοιπα στην πορεία».
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κρατήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά τουλάχιστον τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο και των δηλώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ την περασμένη εβδομάδα, όπου είπε ότι δεν θέλει να μετατραπεί η Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών. Εξάλλου, στο Μαξίμου υπάρχει και η σκέψη πως μια κίνηση στοχοποίησης του πρώην πρωθυπουργού θα μπορούσε να τον εμφανίζει ως διωκόμενο και να φέρει την συσπείρωση των υποστηρικτών του γύρω από το πρόσωπό του.
Εάν όλα τα παραπάνω επαληθευτούν, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας μένει εκτός κάδρου.
Στο πλαίσιο αναζήτησης μιας πολιτικής λύσης, που θα έδινε ικανοποίηση σε όλες τις πλευρές, δηλαδή θα ικανοποιούσε και τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είναι της άποψης να πάει η υπόθεση μέχρι τέλους, ορατό πλέον είναι το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Στα υπέρ της άποψης αυτής προσμετράται και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τον πρώην υπουργό, χωρίς ωστόσο να τρωθεί ο πρώην πρωθυπουργός.
Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη της Ντόρας Μπακογιάννη, που προτείνει ουσιαστικά άλλη λύση, από την στιγμή που ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν απολαμβάνει πια βουλευτική ασυλία. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι η τακτική δικαιοσύνη είναι αρμόδια για να ερευνήσει τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση Novartis ο κ. Παπαγγελόπουλος.
«Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση» τόνισε η κ. Μπακογιάννη.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, από την άλλη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τάχθηκε υπέρ της προανακριτικής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, διαχωρίζοντας τις ευθύνες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης από αυτές του Αλέξη Τσίπρα.
«Θα εισηγηθώ στην ΚΟ ότι δεν υπάρχει λόγος για εξεταστική, αλλά προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο» είπε.
«Ο Τσίπρας αναφέρεται ως ωφεληθείς από όλη αυτήν την κατάσταση, ο ίδιος ανέφερε στον Χατζηνικολάου στοιχείο της δικογραφίας στον ΑΝΤ1 για μένα, χωρίς να αναφέρει το όνομά μου» σημείωσε, διαχωρίζοντας πως «άλλο επωφελούμαι κι άλλο την οργάνωσα κι είμαι ηθικός αυτουργός».
«Δεν νομίζω ότι πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί ο κ. Τσίπρας σε όλη αυτήν την κατάσταση» κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Με red flags και ερωτήματα για τον ΑΔΜΗΕ η προκαταρκτική αξιολόγηση
- Πόλεμος Σίψα (ΕΚΤΕΡ) με Μιτζάλη (ΑΒΑΞ) σε δύο μέτωπα
- Φάρμα Κουκάκη: Το ρεκόρ πωλήσεων και οι νέες πράσινες επενδύσεις
- Αντώνης Λυμπέρης: Ο bon vivant «βασιλιάς» των περιοδικών life style που όρισε την αισθητική επί μια 20ετία