• LIFE&STYLE

    Όσο καφέ και να πιείτε ο ύπνος δεν αναπληρώνεται

    • NewsRoom


    Όταν προσπαθείτε να τελειώσετε ένα έγγραφο, ετοιμάζετε μια μεγάλη παρουσίαση ή μελετάτε για τις τελικές σας εξετάσεις, ο ύπνος μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα, που θυσιάζετε, έτσι ώστε να έχετε χρόνο, για να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας. Στην προσπάθειά σας να αντισταθμίσετε τις μειωμένες ώρες ύπνου, πίνετε πολλούς καφέδες, προκειμένου να μείνετε ξύπνιοι ώστε να δουλέψετε μέχρι αργά τη νύχτα.

    Όμως εάν προσπαθείτε να το κάνετε αυτό πέρα από μερικές ημέρες, τα νέα δεν είναι καλά. Νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο από το κανονικό για μεγάλο χρονικό διάστημα – περίπου πέντε ώρες ύπνου κάθε νύχτα – η καφεΐνη μετά από την τρίτη ημέρα σταματά να δίνει την αναμενόμενη ώθηση στο μυαλό.

    45

    “Μας εξέπληξε το γεγονός ότι το πλεονέκτημα απόδοσης, που παρέχεται από δύο ημερήσιες δόσεις 200 χιλιοστογραμμαρίων καφεΐνης, χάθηκε μετά από τρεις νύχτες περιορισμένου ύπνου,” δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Tracy Jill Doty.

    “Τα αποτελέσματα αυτά είναι σημαντικά, επειδή η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό, που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της μειωμένης απόδοσης μετά από περιόδους περιορισμένου ύπνου. Τα δεδομένα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η ημερήσια δόση της καφεΐνης δεν είναι επαρκής, για να αποτρέψει την πτώση των επιδόσεων έπειτα από πολλαπλές ημέρες περιορισμένου ύπνου”.

    Η μελέτη: Το μέγεθος του δείγματος ήταν αρκετά μικρό (48 άτομα), γι ‘αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι επιδρά στον καθένα με τον ίδιο τρόπο. Αυτοί οι 48 συμμετέχοντες κοιμούνταν πέντε ώρες κάθε βράδυ επί πέντε νύχτες συνεχόμενες. Πήραν μια δόση καφεΐνης, που ισοδυναμεί με ένα μεγάλο φλιτζάνι καφέ περίπου στις 8 το πρωί και την ίδια ποσότητα στις 12 τα μεσάνυχτα κάθε μέρα. Για τις δύο πρώτες ημέρες, όσοι πήραν καφεΐνη είχαν καλύτερες επιδόσεις τόσο σε ό,τι αφορά στην προσοχή τους όσο και στις αντιδράσεις τους.

    67

    Αλλά από την τρίτη ημέρα και έπειτα, η καφεΐνη δεν τους βοηθούσε να λειτουργήσουν καλύτερα από τους ανθρώπους, που δεν έπαιρναν καθόλου καφεΐνη. Ωστόσο, “ανεβάζοντας τη δόση καφεΐνης μπορεί να υπάρξουν αλλαγές”, είπε ο Doty.

    “Δεν ξέρω αν η περισσότερη καφεΐνη θα βοηθήσει, αλλά γνωρίζουμε ότι όσο πιο πολλή καφεΐνη καταναλώνετε, θα έχετε περισσότερες παρενέργειες π.χ. θα αισθάνεστε νευρικότητα”, εξήγησε ο Doty «Η έρευνα αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα, που έχουν αποδείξει πολλές μελέτες, ότι οι αρνητικές συνέπειες του περιορισμένου ύπνου είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Ακόμη και με μια πολύ μεγάλη ημερήσια δόση καφεΐνης.”

    Εν κατακλείδι: Καλύτερα να είστε πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του χρόνου σας και τις ώρες ύπνου σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κοιμηθεί όσο χρειάζεστε αντί να στηρίζεστε στην καφεΐνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/ta-korifea-estiatoria-tou-kosmou-ke-i-megali-ekplixi-gia-to-2016/53515

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/sexi-nosokomes-tou-kentrou-emodosias-apantoun-stous-epikrites-spot-den-itan-sexistiko-video/53565



    ΣΧΟΛΙΑ