ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ειδικότερα, βάσει των αποτελεσμάτων της, η Novartis Hellas, κατά το προηγούμενο έτος συνεισέφερε στο ΑΕΠ της χώρας με 271 εκατ. δολάρια και δημιούργησε περίπου 2.000 άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, αξίας 4,3 εκ. δολαρίων και πραγματοποίησε 79 κλινικές μελέτες, με ωφελούμενους περισσότερους από 2.000 Έλληνες ασθενείς. Διέθεσε τουλάχιστον 43 θεραπείες (καθιερωμένες και καινοτόμες) σε 1,4εκ. ασθενείς, προσθέτοντας 24,5 χιλ. QALYs (Ποιοτικώς Σταθμισμένα Έτη Ζωής). Ο κοινωνικός αντίκτυπος αυτών των θεραπειών, μέσω της συνεισφοράς του υγιούς πληθυσμού στο ΑΕΠ της χώρας, έφθασε στα 469 εκατ. δολάρια.
Προσυπογράφοντας το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην υγεία, η εταιρεία υλοποίησε 5 προγράμματα υποστήριξης ασθενών με σημαντικά νοσήματα (ογκολογικά, νευρολογικά και ρευματολογικά νοσήματα) με ωφελούμενους περίπου 1.500 ασθενείς. Παράλληλα, στήριξε το έργο 18 ενώσεων ασθενών, προχώρησε σε δωρεές φαρμάκων και συνέβαλε στο ερευνητικό έργο σε δημόσια νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστημονικές εταιρείες.
«Παρά τις προκλήσεις, παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε. Είμαστε υπερήφανοι για το αποτύπωμά μας και με όχημα την καινοτομία δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας», δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas Susanne Kohout, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε ότι η «υπόθεση Novartis” και ο θόρυβος γύρω από αυτήν δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στο αποτύπωμα της εταιρείας.
Η κα Kohout χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις στον κλάδο του φαρμάκου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον μία από αυτές τις εταιρείες να είναι και η Novartis.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να δραστηριοποιείται η εταιρεία στη χώρα και σε κάθε περίπτωση με το που θα εγκριθεί μία θεραπεία στην Ευρώπη, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Εμπόδια στην επίτευξη του στόχου αποτελούν η γραφειοκρατία και το ασταθές θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο.
Νέα λανσαρίσματα
Εντός του 2019 και 2020, η Novartis Pharmaceuticals πρόκειται να εστιάσει σε θεραπείες για την ψωρίαση, την σπονδυλαρθρίτιδα, την καρδιακή ανεπάρκεια και την ημικρανία.
Αντίστοιχα, η επιχειρησιακή μονάδα της Ογκολογίας θα εστιάσει σε θεραπείες για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο μεταστατικός καρκίνος, η λευχαιμία, το λέμφωμα και το μελάνωμα. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει ένα σημαντικό διεθνές χαρτοφυλάκιο λανσαρισμάτων με θεραπείες στους τομείς της οφθαλμολογίας, των αναπνευστικών νοσημάτων και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς και στην ανάπτυξη εξατομικευμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών.
“Τα τελευταία δύο χρόνια διατίθενται και στη χώρα μας νέες καινοτόμες θεραπείες για την ψωρίαση, την ψωριασική αρθρίτιδα και την καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της αξιολόγησης και αποζημίωσης μίας καινοτόμου θεραπείας για την πρόληψη της ημικρανίας, μέσα στο έτος”, τόνισε ο ο Δρ. Γρηγόρης Ρομπόπουλος, Επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος και Ιατρός Ενδοκρινολόγος.
Όπως ο ίδιος σημείωσε περισσότερα από 40 νέα προϊόντα αναμένεται να είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας τα επόμενα 4-5 χρόνια. Τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν θεραπείες για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού και του προστάτη, πρωτοποριακές κυτταρικές θεραπείες για άλλους προχωρημένους καρκίνους, καινοτόμο θεραπεία για την λιποπρωτεΐνη Α και τη νωτιαία μυική ατροφία και θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση. Τέλος αναμένονται θεραπείες για την πρεσβυωπία καθώς και για τροπικά νοσήματα (ελονοσία και λεϊσμανίαση).
Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
Η Susanne Kohout υπογράμμισε τη δέσμευση της Novartis Hellas στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και της απασχόλησης. Μέσω του προγράμματος «Ανοιχτά Φτερά», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης (Ι.Β.ΕΠ.Ε.-ΣΕΒ), 200 νέοι άνεργοι πτυχιούχοι, 5 ειδικοτήτων, είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν τη θέση τους στο εργασιακό περιβάλλον. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία 152 από τους συμμετέχοντας έλαβαν ειδική πιστοποίηση, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 17% αποκαταστάθηκε επαγγελματικά.
Η Novartis Hellas προγραμματίζει αντίστοιχες πρωτοβουλίες τη διετία 2019-2020, με έμφαση στην παροχή ίσων ευκαιριών, ανάπτυξης ικανοτήτων και εθελοντισμού των εργαζομένων.
*Η μελέτη Impact Valuation βασίζεται σε μια μεθοδολογία που έχει πρόσφατα αναπτυχθεί από τη Novartis διεθνώς για την αποτίμηση της επίδρασης της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων. Τα αποτελέσματα έχουν στόχο να αποτυπώσουν την κοινωνική αξία που παράγει η εταιρεία, πέρα από τις οικονομικές της επιδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική επίδραση για την κοινωνία σε νομισματικούς όρους. Οι παράμετροι που διαμορφώνουν την οικονομική επίδραση είναι η συμβολή της στο εγχώριο ΑΕΠ, στην απασχόληση και η δημοσιονομική συνεισφορά. H ανάλυση σχετικά με την κοινωνική επίδραση των καινοτόμων θεραπειών της Novartis πραγματοποιήθηκε από το Wifor Institute, έναν ανεξάρτητο φορέα με ειδίκευση στην οικονομική έρευνα και έδρα στη Γερμανία.