ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Σπαστό» στα δύο ή ενδεχομένως και σε τρία κομμάτια αναμένεται να πουληθεί στην αγορά με διαδικασίες χρηματιστηριακού placement το συνολικό ποσοστό του 35,5% των ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Διαδικασίες τις οποίες και θα «τρέξει» το Ταμείο των αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθούν οι ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, για μία από τις πλέον εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις.
Στην παρούσα φάση, το μεγάλο «πακέτο» του Δημοσίου στην εισηγμένη εταιρία (ΕΛΠΕ) τιμολογείται στα 933 εκατ. ευρώ. Και αυτό με βάση τη χθεσινή «συμπεριφορά» της μετοχής, η οποία δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και έκλεισε στα 8,6 ευρώ, με απώλειες 4,92%.
Από μόνο του, το βαρύτιμο αυτό μετοχικό «πακέτο» είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκχωρηθεί μονομιάς σε όλους τους δυνητικά ενδιαφερόμενους, που θα θελήσουν να δηλώσουν συμμετοχή στο βιβλίο προσφορών. Παρά το γεγονός ότι ισχυρά, διεθνή funds, όπως επίσης και άλλοι ξένοι «παίκτες» λογίζονται ήδη ως δυνητικά ενδιαφερόμενοι.
Οι 3 παράμετροι για τα ΕΛΠΕ
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τρεις κομβικές παράμετροι μέχρι να έρθει η ώρα της τελικής διαδικασίας.
Η πρώτη είναι εκείνη που αφορά τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Η δεύτερη αφορά το πλέγμα των δεσμεύσεων που θα αναληφθούν, εν όψει της ιδιωτικοποίησης.
Να υπάρχει δηλαδή ένας σαφής «οδικός χάρτης», αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της εταιρείας συμμετοχών στην έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, τους νέους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και άλλων ζητημάτων που άπτονται της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
Όλα τούτα προκειμένου να είναι ξεκάθαρο, το τι και ποιους όρους πουλιέται το «πακέτο» των ΕΛΠΕ.
Τρίτη και ακροτελεύτια παράμετρος είναι βεβαίως εκείνη της διαθεσιμότητας των αγορών. Δηλαδή τι ποσοστά μπορούν να απορροφήσουν σε πρώτη ,ή σε μεταγενέστερες φάσεις πώλησης. Κάτι που βέβαια θα γίνει γνωστό όταν λάβει σάρκα και οστά η διαδικασία του placement. H οποία με βάση τους ταχείς ρυθμούς που ακολουθεί η κυβέρνηση, τοποθετείται μέχρι το τέλος της χρονιάς, εκτός απροόπτου.
Από 17% έως 20% το αρχικό placement
Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι μπαίνει μπροστά η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, τη στιγμή κατά την οποία η κυρίαρχη αίσθηση που δόθηκε ήταν για προσδοκώμενα έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.
Αν αυτά θεωρηθούν ως δεδομένα, τότε η πρώτη κίνηση που θα αναλάβει να κάνει το ΤΑΙΠΕΔ, είναι να προχωρήσει σε παραχώρηση ενός ποσοστού των ΕΛΠΕ ανάμεσα στο 17% και 20%.
Χωρίς κάτι τέτοιο να λογίζεται ως «θέσφατο», αφού η χαρτογράφηση των δυνητικά ενδιαφερομένων, θα είναι όπως όλα δείχνουν το καθοριστικό κριτήριο.
Με την υπολειπόμενη συμμετοχή του Δημοσίου να παραχωρείται σε μία ακόμη ή και σε δύο μεταγενέστερες φάσεις. Ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στις αγορές.
Το στοιχείο της έκπληξης παραμένει πάντα στη γενικότερη ‘’γραμμή’’ της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, η οποία κοντράρεται από πλευράς Σύριζα.
Με το υπουργικό δίδυμο των Χρήστου Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη να απαντά εμφατικά ότι «η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ήταν συμβατική υποχρέωση της χώρας την οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Άλλωστε, στο προηγηθέν αποτυχημένο πείραμα που είχε γίνει επί κυβερνήσεως Τσίπρα, η Ν.Δ ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε, είχε κάνει λόγο για «ανικανότητα, ιδεοληψίες και υπονόμευση των μεγάλων επενδύσεων».
Με τα νέα δεδομένα, η πλευρά του Σπύρου Λάτση έχει αποφασίσει να διακρατήσει το ποσοστό του 45,5% που κατέχει στα ΕΛΠΕ, με τον βαθύπλουτο Έλληνα να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην επιχειρηματική σκακιέρα του τόπου, λόγω και των εξελίξεων της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό.
Στο χρηματιστηριακό «ταμπλό» η μετοχή των ΕΛΠΕ είναι υπό πίεση καθώς μετρά επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 10.
Ένα σημαντικό τμήμα των χθεσινών πωλήσεων αποδίδονται σε θεσμικά χαρτοφυλάκια, που ναι μεν έχουν παρουσία στα ΕΛΠΕ, αλλά πουλάνε προκειμένου να μπουν στη διαδικασία του Placement…
Σε φθηνότερα επίπεδα τιμών, τα οποία όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τα πετύχουν.
Ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι τελευταίες αναλύσεις διεθνών οίκων και ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, γίνουν τιμές- στόχους για τα ΕΛΠΕ από τα 9,5 έως τα 10 ευρώ. Ήτοι από 10,5% έως 22% πάνω από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά τη χθεσινή επίθεση στο Καζάν της Ρωσίας
- Γερμανία-Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τις υπηρεσίες που διέθεταν πληροφορίες για τον Ταλέμπ Α.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά στο «Santa Night Run»