ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέους κανόνες ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Βρετανίας, αναφορικά με τους ξένους φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια και το δικαίωμα παραμονής τους στη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι ξένοι φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της χώρας, θα διατηρούν το δικαίωμα να παραμείνουν σε αυτήν, με στόχο την αναζήτηση εργασίας έως και δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.
Η αλλαγή αυτή αναμένεται να δώσει μια σημαντική ανάσα στους ξένους φοιτητές της Βρετανίας, καθώς, βάσει των κανονισμών που ίσχυαν μέχρι τώρα και τους οποίους είχε εντάξει η πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας, Τερέζα Μέι, κατά τη θητεία της ως υπουργός Εσωτερικών, οι φοιτητές από άλλες χώρες επιτρεπόταν να διαμείνουν στην χώρα μόνο για τον ασφυκτικό χρόνο των τεσσάρων μηνών μετά την αποφοίτησή τους.
Όπως ανέφερε σε μια σχετική δήλωση που πραγματοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Γκάβιν Ουίλιαμσον «Η συμβολή των ξένων φοιτητών στη χώρα και στα πανεπιστήμιά μας είναι σημαντική, τόσο από πολιτισμική, όσο και από οικονομική άποψη. Η παρουσία τους είναι επωφελής για τη Βρετανία» και συμπλήρωσε «Τα πανεπιστήμιά μας ακμάζουν με το να είναι ανοικτά παγκόσμια ιδρύματα. Η εισαγωγή της μεταπτυχιακής διαδρομής διασφαλίζει πως ο υψηλού κύρους τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας θα συνεχίσει να προσελκύει τα καλύτερα ταλέντα από όλο τον κόσμο στην παγκόσμια Βρετανία».
Παράλληλα, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι, με τους νέους κανόνες, οι φοιτητές αποκτούν τη δυνατότητα να εργάζονται ή να αναζητούν εργασία σε οποιοδήποτε επίπεδο ειδίκευσης. Κατόπιν, θα μπορούν να μετατρέπουν τη βίζα τους σε βίζα ειδικευμένης εργασίας, αν βρουν μια δουλειά που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις.
Βάσει των νέων κανόνων, επιπλέον, δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να κάνουν αίτηση για τη μεταπτυχιακή διαδρομή. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο σπουδάζουν στη Βρετανία περί τους 450 χιλ. ξένους φοιτητές.
Υπογραμμίζεται ότι οι νέοι κανόνες αφορούν σε εκείνους, οι οποίοι θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους στην Βρετανία, σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο από την επόμενη διδακτική χρονιά, ανεξαρτήτως του πεδίου των σπουδών που θα επιλέξουν, σε ένα «αξιόπιστο πανεπιστήμιο του ΗΒ ή σε έναν πάροχο ανώτατης εκπαίδευσης, που διαθέτει μια αποδεδειγμένη καταγραφή επικύρωσης μεταναστευτικών ελέγχων».
Την αλλαγή αυτή σχετικά με το δικαίωμα παραμονής των αποφοίτων των βρετανικών πανεπιστημίων στη χώρα σχολίασε, με ένα tweet και ο ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Σάτζιντ Τζάβιντ. «Ήταν καιρός. Θα έπρεπε να είχαμε ανατρέψει αυτή την ανόητη πολιτική πολλά χρόνια πριν. Η Βρετανία πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή στα καλύτερα ταλέντα από όλο τον κόσμο», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι οι μεταναστευτικές ροές ήταν ένας από τους κυριότερους παράγοντες, που ώθησαν την Βρετανία να ψηφίσουν, το 2016, υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, με τις ανησυχίες, αναφορικά με τα επίπεδα μετανάστευσης στη χώρα να παραμένουν ζωντανές έως και σήμερα, η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης δεν συνάντησε μόνο υποστηρικτές, αλλά και πολέμιους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Migration Watch, η οποία διεξάγει εκστρατεία για λιγότερη μετανάστευση. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι είναι ένα «βήμα προς τα πίσω», το οποίο θα οδηγήσει στην παραμονή ξένων φοιτητών στη Βρετανία, προκειμένου να βρουν απασχόληση σε εργασίες χαμηλής ειδίκευσης.
«Η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκει ιδέες μόνο για το πώς θα αυξήσει τη μετανάστευση», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter και συμπλήρωσε «Τα πανεπιστήμιά μας προσελκύουν έναν αριθμό ρεκόρ ξένων φοιτητών. Δεν υπάρχει λόγος να υποβαθμίσουμε τη φοιτητική βίζα, μετατρέποντάς την από την πίσω πόρτα σε μια διαδρομή για να εργάζονται εδώ οι φοιτητές».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας