ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απευθύνθηκε σε μια κοινωνία με πολύ υψηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από την τελευταία δημοσκοήση της Marc που είδε το φως της δημοσιοότητας λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβεί στο βήμα της ΔΕΘ: ΝΔ 41,8%, ΣΥΡΙΖΑ 25,7% και ΚΙΝΑΛ 6,7%. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση δημοσκοπικά προχωρά ακάθεκτη.
Όσοι βρέθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του Βελλιδείου – και ήταν παρόντες όλοι: Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μεϊμαράκης- παρακολούθησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλύει, στην πρώτη του πρωθυπουργική ομιλία στην ΔΕΘ, ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων.
«Ούτε νταούλια, ούτε ζουρνάδες, μόνο σκληρή δουλειά, με έμφαση στο αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα αποφύγει τα επιχειρήματα περί καμμένης γης. «Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε» συμπλήρωσε.
«Έχουμε όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα και σχέδιο πώς θα το πετύχουμε» υπογράμμισε, συμπλήρωνοντας ότι η ΔΕΘ από εδώ και στο εξής θα είναι βήμα δωδεκάμηνου προγραμματισμού, μεσοπρόθεσμων κατευθύνσεων και δημοκρατικής λογοδοσίας.
«Εδώ θα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις, αντί να εκπέμπονται υποσχέσεις. Και τον επόμενο Σεπτέμβριο, και στην ίδια αίθουσα, θα εκθέτουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας. Με ικανοποίηση για τις επιτυχίες. Αλλά και με ειλικρίνεια για τις δυσκολίες που θα έχουν παρουσιαστεί στο μεσοδιάστημα» είπε χαρακτηριστικά.
Ανάπτυξη για όλους
Ο τίτλος «ανάπτυξη για όλους» περιγράφει ακριβώς αυτό που θέλει να πετύχει: προσέλκυση επενδύσεων, νέες και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις με στόχο να ανακουφιστεί η μεσαία τάξη που επλήγη βάναυσα στα χρόνια της κρίσης και παραγωγικό ψηφιακό κράτος.
Οι στοχευμένες και οι κοστολογημένες φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε:
- Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα.
- Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
- Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων για εισοδήματα 2019 από 28% στο 24% με προοπτική να μειωθεί στο 20% και στα μερίσματα από 10% σε 5%.
- Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
- Δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
- Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
Επίσης, εξήγγειλε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι το 2020.
Είπε ακόμη ότι μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νεό παιδί που γεννιέται στην χώρα, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε υψηλή εισοδηματική ομάδα.
Ακόμη, τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, ενώ παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί, όπως και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μπουναμάς», όπως είπε. Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
Όπως είπε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατετεθεί στην Βουλή εντός του επόμενου μήνα.
Πρωτογενή πλεονάσματα
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, σημειώνοντας ότι «στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, διεκδικούμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα. Τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές. Και σας διαβεβαιώνω ότι οι συνθήκες αυτές δεν αργούν».
Με αιχμές για την κυβέρνηση Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιο μας, παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς».
Επενδύσεις
Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα βήματα που έχουν γίνει στους μόλις δύο μήνες διακυβέρνησης για να «ξεκολλήσουν» οι επενδύσεις, ενώ τόνισε ότι πριν ακόμη κλείσει το 2019 προωθούνται με ταχύτητα πολλά δυναμικά επιχειρηματικά σχέδια.
«Θα προσφέρουν στη χώρα δημόσια έσοδα και στους πολίτες θέσεις εργασίας και καλές αμοιβές. Αλλά και στον τουρισμό δρομολογούνται ήδη πολλές νέες επενδύσεις, με εμβληματικές αυτές σε Κασσιόπη, Αφάντου και Ελούντα. ‘Ανάπτυξη για Όλους’, όμως, σημαίνει επίσης και ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.
» Γιατί επιτυχία θα είναι όταν, παράλληλα με ένα μεγάλο έργο, θα αυξάνει τον τζίρο του και ένα μικρό μαγαζί. Το πρώτο δείγμα γραφής το δίνουμε την επόμενη εβδομάδα με ένα διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε διαβούλευση και κάνει μια πρώτη μεγάλη τέτοια προσπάθεια. Θα ακολουθήσουν και άλλα βεβαίως σε πολύ μεγαλύτερο βάθος» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται σε διαβούλευση ένα διυπουργικό νομοσχέδιο που:
- Άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.
- Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων.
- Ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας.
- Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες.
- Εκσυγχρονίζεται,επίσης ,η νομοθεσία για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
- Περνούν στο Υπουργείο Εξωτερικών οι Γραμματείες με αντικείμενο τις εξαγωγές, την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία.
- Στις τηλεπικοινωνίες η επιτάχυνση της αδειοδότησης συστημάτων κεραιών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να περάσει η χώρα στην εποχή του 5G.
Αναφερόμενος στις προθέσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και βέβαια η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Ωστόσο, σηεμίωσε ότι οι μειωμένοι φόροι στις επιχειρήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από σεβασμό του εργοδότη στους εργαζόμενους. Καμιά φιλοεπενδυτική πολιτική δνε είναι διαβατήρια για εργοδοτική ασυδοσία, είπε χαρακτηριστικά, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».
«Δυστυχώς η συζήτηση γύρω από τα εργασιακά γίνεται συχνά πεδίο ανακύκλωσης ξεπερασμένων ιδεοληψιών. Ας δούμε την αλήθεια κατάματα. Η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα» σημείωσε επίσης.
Ακόμη είπε ότι «δεν μπορείς να είσαι υπέρ της εργασίας και ταυτόχρονα να την υπερφορολογείς. Ειδικά σε μια οικονομία με εκτεταμένη αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία» και εξήγγειλε σταδιακή μείωση από την 1η Ιουλίου του 2020 των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023, μόνο, όμως για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.
Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα, πρόσθεσε.
Εξήγγειλε ακόμη την άμεση θέσπιση της προσαύξησης στις αμοιβές των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση, ενώ θα ιδρυθεί Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες.
Παράλληλα, εξήγγειλε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου, και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα φτάσουμε στο 90%.
Τότε -όπως είπε- θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, ώστε να ισχύσει από την 1ηΙανουαρίου του 2021.
Την σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ψηφιακή πολιτική επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι και εκεί κρίνεται η «Ανάπτυξη για Όλους» εξηγώντας ότι ο 21ος αιώνας απαιτεί, πρώτα από όλα, ένα Ψηφιακό Κράτος, γρήγορο, αποτελεσματικό και παραγωγικό υπέρ του πολίτη.
Δέσμευσή του εντός τετραετίας η χώρα να βρεθεί στον μέσο όρο της Ένωσης. Ξεκινώντας με το εθνικό πλαίσιο κατά της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Πρώτη ενέργεια είναι να θεσμοθετήσει το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους.
Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο «απομακρυσμένη ταυτοποίηση». Θα μπορούμε, έτσι, με ασφάλεια να έχουμε πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά.
Τα έργα στην Θεσσαλονίκη
Ειδικό κομμάτι θα είναι αφιερωμένο σε έργα στη Θεσσαλονίκη και για τη βόρεια Ελλάδα. Μεταξύ άλλων θα ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικών πράξεων για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.
Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το «Thess/Intec». Ένα νέο πάρκο καινοτομίας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για “τρομοκρατία” και καθαιρέθηκαν
- Ισραήλ: Το 79% των Ισραηλινών υποστηρίζει την κρατική εξεταστική επιτροπή για τις 7 Οκτωβρίου
- Στην Ελλάδα το Hyundai Inster!
- Στάρμερ – Ρούτε: Να τεθεί η Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση πριν έρθει ο χειμώνας