Πριν από λίγες ημέρες, η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, εν όψει της σημερινής συνάντησης Μητσοτάκη – Μέρκελ, υπενθύμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει συναντηθεί με άλλους τέσσερις Έλληνες πρωθυπουργούς και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός που επισκέπτεται την καγκελαρία από την έναρξη της ελληνικής κρίσης.

Ωστόσο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν -και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μια απάντηση στο σχόλιο του Βερολίνου- ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται την καγκελαρία μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Η κ. Μέρκελ είχε συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Αλέξη Τσίπρα το 2015, ενώ είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις με τους Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή.

Το 2015, όταν πρωθυπουργός έγινε ο Αλέξης Τσίπρας, έγινε και η πρώτη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Προηγήθηκε μυστικό ταξίδι στην Ελλάδα του τότε επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, για να προετοιμάσει την συνάντηση με την Μέρκελ, ωστόσο ήταν σκέτη αποτυχία. Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του Γιάνη Βαρουφάκη, και όπως γράφουν στο βιβλίο τους η Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτωρία Δενδρινού «Η τελευταία Μπλόφα», κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν κράτησε σημειώσεις, απλώς απόλαυσαν το γεύμα που είχε ετοιμάσει η Δανάη Στράτου και το ωραίο κρασί.

Η στιγμή αμηχανίας

Όταν ήρθε η ώρα της συνάντησης, η Άνγκελα Μέρκελ γνώριζε και την τελευταία λεπτομέρεια του ελληνικού προγράμματος και ζητούσε απαντήσεις σαφείς και κοστολογημένες για όλα τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε να αποφύγει. Η ελληνική πλευρά δεν ήταν σε θέση, τις περισσότερες φορές, να απαντήσει.

Η πιο αμήχανη στιγμή, όμως, ήταν στην αρχή της συνάντησης. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Η Τελευταία Μπλόφα», η συνάντηση ξεκίνησε άσχημα, καθώς μόλις κάθισαν στο τραπέζι, η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα συνειδητοποίησε ότι είχε χαθεί ο κρίσιμος φάκελος της συνάντησης. Και η συζήτηση δεν μπορούσε καν να ξεκινήσει.

«Όταν ξεκίνησε η συνάντηση με τον Τσίπρα, οι δυο ομάδες κάθισαν γύρω από ένα μεγάλο οβάλ, ξύλινο τραπέζι. Η Μερκελ και οι πέντε σύμβουλοί της στη μια πλευρά, με την καγκελάριο στην μέση, και ο Τσίπρας απέναντι της, με τους πέντε συνεργάτες του εκατέρωθεν.

«Ποιος έχει τον φάκελο;» ρώτησε στα ελληνικά ανήσυχος ο Νίκος Παππάς τον διπλωματικό σύμβουλο του Τσίπρα, «πρέπει να είναι στην τσάντα σου, σωστά;». «Τι θα κάνουμε τώρα;» ρώτησε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ένας τρίτος συνεργάτης ακούστηκε να λέει: «Ποιος τον πήρε ρε;».

Μέχρι να εντοπιστεί ο επίμαχος φάκελος, ο Τσίπρας δεν  μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο παρά να χαμογελάει νευρικά, ενώ η ελληνική ομάδα πάσχιζε να βρει πού είχαν παραπέσει οι σημειώσεις της. Κάποια στιγμή ο φάκελος βρέθηκε και άρχισαν οι συζητήσεις».