ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής του πιστοποιητικού βαρών του ακινήτου προκειμένου κάποιος να κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Η κίνηση στοχεύει στο να «ξεμπλοκάρει» τις διαδικασίες για την υποβολή αίτησης που έχουν κολλήσει λόγω της απροθυμίας των υποθηκοφυλακείων να εκδίδουν έγκαιρα τα σχετικά πιστοποιητικά.
Όπως είχε αποκαλύψει το Mononews, το πιστοποιητικό βαρών εκδίδεται από τα υποθηκοφυλακεία και είναι το μοναδικό έγγραφο που θα πρέπει να προσκομίσει ο δανειολήπτης, καθώς τα υπόλοιπα δικαιολογητικά αναρτώνται ηλεκτρονικά από την ΑΑΔΕ και τις τράπεζες.
Ο χρόνος για την απόκτηση από τα υποθηκοφυλακεία του πιστοποιητικού βαρών του ακινήτου φθάνει τους 6 μήνες, τη στιγμή που η λειτουργία της πλατφόρμας έχει προβλεφθεί ότι θα λήξει στα τέλη του 2019, δηλαδή σε τέσσερις περίπου μήνες.
Η αδυναμία για την έγκαιρη απόκτηση του πιστοποιητικού βαρών αποτελεί μέχρι σήμερα τροχοπέδη για ένα σημαντικό αριθμό δανειοληπτών, που ενώ έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και έχουν συμπληρώσει την αίτησή τους στην πλατφόρμα, αδυνατούν να την υποβάλλουν μη έχοντας στα χέρια τους το απαιτούμενο πιστοποιητικό.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το πρόβλημα έχει να κάνει με την ένταξη των υποθηκοφυλάκων στο Εθνικό Κτηματολόγιο και ένα είδος «λευκής απεργίας» στην οποία καταφεύγουν οι εν λόγω επαγγελματίες ως αντίδραση στο νόμο που προβλέπει ουσιαστικά την κατάργησή τους από το 2020.
Αντιμέτωπο με αυτή την κατάσταση το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται στην κατάργηση της υποχρέωσης για την κατάθεσή του, εξέλιξη που αναμένεται ότι θα ξεμπλοκάρει τη διαδικασία.
Η κατάργηση της υποχρέωσης κατάθεσης του πιστοποιητικού βαρών θα βοηθήσει σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, αλλά και τις εκτιμήσεις των τραπεζών, να αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων, που μέχρι σήμερα δεν ξεπερνά τις 25.
Αυτό πιστοποιεί το γεγονός ότι από τις αρχές Ιουλίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα 15.000 περίπου δανειολήπτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης, ενώ στους 69.000 ανέρχονται αυτοί, που έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα διερευνητικά και εξετάζουν το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης.
Ήδη πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών επιτεύχθηκαν οι δύο πρώτες ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Η πρώτη ευνοϊκή ρύθμιση που επιτεύχθηκε για ένα ευάλωτο νοικοκυριό περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.
Η δεύτερη ευνοϊκή ρύθμιση νοικοκυριό περιλαμβάνει την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος.