ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας, καθώς γνωρίζονται από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας, ενώ είχαν συναντηθεί και όταν ο κ. Μακρόν επισκέφθηκε την Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης συντάσσεται με πολλές από τις ευρωπαϊκές απόψεις Μακρόν, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, ενώ θα στηρίξει και την πράσινη ατζέντα του Γάλλου Προέδρου και θα προτείνει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή ώστε να ενισχυθεί και να αποκτήσει μόνιμες δομές ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.
«Ξέρω ότι αναλάβατε πριν από μερικές εβδομάδες αλλά είναι για εσάς πολύ σημαντική η σχέση των δύο χωρών μας», είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό. Και πρόσθεσε: «Όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ».
Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε, επίσης, ότι «μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά που βασίζεται στον πολιτισμό» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές μας προκλήσεις. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη».
«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας».
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύει τους πολίτες της και υπογράμμισε την ανάγκη να συσταθεί μόνιμος μηχανισμός πολιτικής προστασίας, όπως πρώτος έχει προτείνει ο Πρόεδρος Μακρόν. «Θα πρέπει να μιλήσουμε για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες, που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της, που δεν εναποθέτει το βάρος του μεταναστευτικού στις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα αλλά επιμερίζεται το βάρος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Γαλλία είναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την επανάσταση του 1821», θύμισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.
«Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρόκληση για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπουν σε «πρώτη αδιαπραγμάτευτη» προτεραιότητα τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής ώστε «να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια “πράσινη” ήπειρο».
Όσον αφορά, δε, τα θέματα της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκηε τόνισε ότι «μια νέα κυβέρνηση έχει ήδη δώσει τα πρώτα δέιγματα γραφής για το πώς θα πετύχει το μεγάλο αναπτυξιακό της όραμα» απευθύνοντας πρόσκληση στις γαλλικές επιχειρήσεις.
«Θέλουμε τις γαλλικές επιχειρήσεις να είναι συμμέτοχες. Απευθύνω πρόσκληση προς τις γαλλικές εταιρείες να γίνουν συμμέτοχες στις πολλές νέες ευκαιρίες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Το ισχυρότερο που μας ενώνει είναι τα ισχυρά θεμέλια της φιλίας Ελλάδας -Γαλλίας για μια ισχυρότερη συνεργασία στο παρόν και το μέλλον» έκλεισε την τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Δείτε τις δηλώσεις των δύο ηγετών κατά την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνετρίβη εμπορευματικό αεροσκάφος της DHL κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λιθουανίας
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια καλή μέρα για την αριστερά
- Τουρισμός: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογία των ξενοδοχείων
- Γιώργος Οικονόμου: Επιμένει για την «άλωση» της Performance με στόχο την Αλίκη Παληού, η οποία «πυροβολεί» στο αδύνατο σημείο του