ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αποκτά η φετινή 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η πρώτη στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως πρωθυπουργός της χώρας δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης και την κατεύθυνση και τους στόχους που θα έχει η οικονομική πολιτική το 2020.
Η προετοιμασία για την ομιλία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το απόγευμα του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου, έχει ήδη αρχίσει από τους συνεργάτες του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το «καλάθι» της ΔΕΘ δεν θα περιλαμβάνει παροχές και παροχολογία. Η άνοδος Μητσοτάκη στη ΔΕΘ χωρίς υποσχέσεις αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του τρόπου που κινήθηκε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, θα παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο, αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο -όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιες πηγές- που θα οδηγήσει την οικονομία σε ανακάμψη και θα την καταστήσει και πάλι αξιόπιστο συνομιλητή στην Ευρώπη.
Όπων κάθε χρόνο ο πρωθυπουργός θα τελέσει τα εγκαίνια της ΔΕΘ το πρωί του Σαββάτου με μία σύντομη επίσκεψη στα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo και στη συνέχεια θα ακολουθήσει περιήγηση στα περίπτερα της Έκθεσης.
Το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και έτσι θα κλείσει η πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός της χώρας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Μακεδονία, στο Μαξίμου έχει ήδη αποφασιστεί να υπάρξουν πρόδρομες επισκέψεις υπουργών στην Θεσσαλονίκη, πριν από τα εγκαίνια. Οι υπουργοί θα δώσουν ένα πιο εξειδικευμένο στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τον τομέα τους μετά τις προγραμματικές δηλώσεις.
Ο πρώτος που θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη είναι ο υπουργός Οικονομίας και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης που θα βρίσκεται στην πόλη την Παρασκευή 23 Αυγούστου και θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους φορέων. Αντίστοιχες επισκέψεις προγραμματίζουν τόσο ο αρμόδιος για τα συγκοινωνιακά θέματα υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, όσο και οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Στα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου είναι και συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους τόσο των παραγωγικών τάξεων όσο και με εκπροσώπους φορέων της Βόρειας Ελλάδας, που είναι πιθανό να γίνουν και στη Θεσσαλονίκη.
Οι προσδοκίες
Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυξημένες προσδοκίες, τόσο επειδή υπάρχει κυβέρνηση αυτοδύναμη, η πρώτη μετά από δέκα χρόνια, όσο και γιατί υπάρχουν τα πρώτα θετικά μηνύματα για οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά τα μνημόνια, τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να ισχυροποιήσει και να τα μεταφέρει στην πραγματική οικονομία.
Ο δανεισμός για το επταετές ομόλογο έγινε με τα πιο χαμηλό επιτόκιο που έχει πετύχει η χώρα μας (1,9%), ενώ και τα πρώτα δείγματα αντανακλαστικών της κυβέρνησης, αλλά και η ψήφιση των πρώτων νομοσχεδίων δημιούργησαν στην κοινή γνώμη γενική ευφορία. Προσδοκίες υπάρχουν και για την οικονομική πολιτική, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις.
Η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη: ισχυρή ανάπτυξη μέσω της μείωσης φόρων και της προσέλκυσης επενδύσεων, με μέτρα που στοχεύουν στην απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Γιατί όπως λέει συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξουν πολλές καλές νέες δουλειές, για να μεγαλώσει συνολικά η πίτα της οικονομίας, για να μπορέσει να στηριχθεί ο δημόσιος κορβανάς και να υπάρχουν αρκετά έσοδα για να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος διαρκώς».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»