Σε βελτιωμένη θέση μέσα σε ένα ασταθές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, αλλά και τραπεζίτες. Ευκαιρία και πρόκληση για την ελληνική οικονομία να αποδείξει ότι βρίσκεται σε ανοδικό κύκλο, αλλά και ότι έχει ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών είναι η προσέλκυση επενδύσεων μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος σε ένα ακμαίο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αυτή την περίοδο η εικόνα είναι ανεστραμμένη: το διεθνές περιβάλλον δείχνει να βρίσκεται σε φάση αστάθειας με πλήθος αστάθμητων παραγόντων, ενώ η ελληνική οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται.

Μεταξύ των παραγόντων που προκαλούν αστάθεια είναι:

-Οι εξελίξεις στην Βρετανία, δηλαδή το θολό τοπίο γύρω από το Brexit, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε άτακτη έξοδο από την ΕΕ.

-Η όλο και αυξανόμενη κρίση στην Ιταλία, με τον λαϊκιστή Σαλβίνι να προκαλεί την πτώση της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει.

-Το ενδεχόμενο νέας χρεοκοπίας στην Αργεντινή

-Ο «τυφώνας» Τραμπ και ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα. Εξάλλου, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δείχνουν σημάδια ύφεσης, με την απόδοση του του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ χθες να πέφτει χαμηλότερα εκείνης του αντίστοιχου 2ετούς ομολόγου, φαινόμενο σπάνιο στην αγορά ομολόγων που ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως δείκτης για επερχόμενη οικονομική ύφεση. Την ίδια ώρα, το Πεκίνο ανακοίνωσε χειρότερα του αναμενόμενου μακροοικονομικά στοιχεία που εντείνουν τις ανησυχίες για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

-Η πανίσχυρη Γερμανία, που «τραβάει» πάνω της όλη την απόδοση της Ευρωζώνης, έδωσε στοιχεία για το ΑΕΠ της που δείχνουν υποχώρηση κατά 0,1% το β’ τρίμηνο του έτους, ενώ οι εξαγωγές της μειώνονται.

Μέσα σε αυτό το αβέβαιο σκηνικό, η Ελλάδα σε αυτή την φάση βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με το παρελθόν. Έχει επέλθει πολιτική σταθερότητα, η νέα κυβέρνηση δείχνει να πατάει γκάζι στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, επίκειται πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ενώ οι αγορές αναμένουν την πλήρη άρση των capital controls.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία διαμορφώνουν μια δυναμική για την ελληνική οικονομία, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να τρέξει με ρυθμούς αρκετά πάνω από 2% φέτος. Φυσικά, για να πάνε όλα καλά, η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματά της, να σταθεί στα πόδια της και να μην παρασυρθεί λόγω της παγκόσμιας αναταραχής.

Για να γίνουν αυτά, οι επενδύσεις που λιμνάζουν πρέπει να προχωρήσουν ουσιαστικά, η χώρα να γίνει ελκυστική σε νέες επενδύσεις με μέτρα που θα βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η μείωση της φορολογίας και οι παρεμβάσεις για καλύτερη και ταχύτερη δημόσια διοίκηση.