Βήμα-βήμα και με συστηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος  Μητσοτάκης, αλλά και κάθε υπουργός ξεχωριστά προχωρούν το σχέδιο για την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία, με την προσέλκυση ξένων επενδυτών, κάνοντας πράξη την υπόσχεση για σκληρή δουλειά με στόχο «να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση, σαν καλοκουρδισμένο ρολόι, εκτελεί το σχέδιο ανασύστασης του κράτους και η χώρα «επανασυστήνεται» στους Έλληνες και ξένους επενδυτές, που παρακολουθούν με ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη μια  μεταμόρφωση που ξεκινάει από τα μικρά και φτάνει στα βαθιά και δομικά χαρακτηριστικά της.

Οι συναντήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με μεγάλους ξένους επενδυτές, αλλά και το κλίμα εμπιστοσύνης που δημιουργείται στην οικονομία ώστε να ενθαρρυνθούν οι Έλληνες επενδυτές να προχωρήσουν στα επενδυτικά τους πλάνα, αλλάζουν αργά αλλά ξεκάθαρα την εικόνα της χώρας, αυξάνοντας την αξιοπιστία της και αποδεικνύοντας ότι η πολιτική βούληση για βαθιές αλλαγές μπορεί να μας βάλει σε μια εντελώς νέα εποχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διάσημος επενδυτής Πρεμ Γουάτσα, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη, σημείωσε «η χώρα διαθέτει την πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνηση στην Ευρώπη», αποδεικνύοντας ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης και μόλις 30 ημέρες μετά τις εκλογές αποδίδει καρπούς.

Το νέο κλίμα ενθάρρυνε πρόσφατα τον όμιλο Κοπελούζου να αποκτήσει το 10% της κοινοπραξίας που κατέχει το 66% του ΔΕΣΦΑ, τον όμιλο Μυτιληναίου να ξεκινήσει την επένδυση 352 εκατ. ευρώ για τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, την ΤΕΡΝΑ να  προχωρήσει συμφωνία με την Mohegan για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό. Γιατί για να έρθουν οι ξένοι επενδυτές πρέπει το επενδυτικό κλίμα να είναι θετικό και για τους Έλληνες επενδυτές.

Όπως είχε πει πρόσφατα ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης «Για να δείξουν εμπιστοσύνη και να επενδύσουν οι ξένοι επενδυτές πρέπει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών. Εξάλλου οι ξένοι επενδυτές είναι ήδη μέτοχοι στις ελληνικές επιχειρήσεις και αν κάτι αλλάξει στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον σίγουρα θα το καταλάβουν».

Το brand της χώρας ξαναχτίζεται σε όλα τα επίπεδα

Από την πρώτη μέρα ο Πρωθυπουργός έθεσε το αναλυτικό πλαίσιο με τους στόχους και τις άμεσες προτεραιότητες  για κάθε υπουργείο, τις δομικές μεταρρυθμίσεις  που θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη και θα κάνουν πραγματικότητα την  επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τη μείωση των φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ώστε η ελληνική οικονομία να διεκδικήσει την αναβάθμιση.

Το brand της χώρας ξαναχτίζεται σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο επικοινωνιακό, στην εικόνα της, όσο και στο ουσιαστικό, στις λειτουργίες του κράτους, με αποτέλεσμα το Κράτος. από δυσκίνητο και εχθρικό απέναντι στους επενδυτές, κάθε μέρα να επιβεβαιώνει τη σταδιακή στροφή του σε μια νέα κατεύθυνση.

Στυλοβάτες της νέας προσπάθειας οι υπουργοί Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις και να κερδίσουν το στοίχημα.

Τομείς με χρόνια προβλήματα και κωλύματα, όπως το ΕΣΠΑ, τα υδροπλάνα και κολλημένες ιδιωτικοποιήσεις, όπως  το Ελληνικό, η ΕΛΒΟ, το Αφάντου, αλλά και επιχειρήσεις που κινδυνεύουν, όπως η Creta Farms, βρίσκουν λύσεις από τον Άδωνι Γεωργιάδη που με μαχητικότητα εμπλέκεται προσωπικά και φροντίζει να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο.

Ακόμη δυσκολότερο το στοίχημα του υπουργού Ενέργειας που πρέπει όχι μόνο να  μετατρέψει την υπόθεση της ΔΕΗ από θρίλερ σε success story αλλά και να βρει λύσεις σε άλλους δύσκολους γρίφους, όπως η ΛΑΡΚΟ, οι Σκουριές, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ και βέβαια “να κερδίσει” στο… τεστ της αξιολόγησης από τους Θεσμούς τον Οκτώβριο.

Συναντήσεις με ξένους επενδυτές: «Η πιο φιλική στους επενδυτές κυβέρνηση στην Ευρώπη»

Πέρα όμως από το έργο των υπουργών, μπροστάρης σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και ο ίδιος έχει αναλάβει να παρουσιάσει τις νέες προοπτικές της χώρας σε έναν έναν τους σημαντικούς επενδυτές που είτε έχουν ήδη επενδύσει είτε έχουν ενδιαφερθεί να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Orascom Investment Holding Group, Ναγκίμπ Σαουίρις, ο οποίος δήλωσε φίλος της Ελλάδας και έτοιμος να κάνει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα και ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα η ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, γι’ αυτό το λόγο είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα.

Μεθαύριο, Πέμπτη, στις 11:00, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επενδυτή κ. Ουαλίντ, ενώ ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η συνάντηση με τον πασίγνωστο επενδυτή Πρεμ Γουάτσα που μέσω της Fairfax συμμετέχει σε σειρά ελληνικών επιχειρήσεων όπως η Μυτιληναίος και η Eurobank.

Ο κ. Γουάτσα σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται πως εστιάζει στην εφαρμογή φιλικών προς την επιχειρηματικότητα πολιτικών και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ο ισχυρός άνδρας της Fairfax εκτίμησε ότι ρυθμοί ανάπτυξης του 3% και 4% είναι χαμηλοί για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και επαίνεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του ενώ χαρακτήρισε τα διοικητικά στελέχη των ελληνικών εταιρειών στις οποίες έχει επενδύσει ο καναδικός κολοσσός ως «από τα καλύτερα στον κόσμο».

Όσον αφορά στις αγορές ομολόγων, προέβλεψε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων θα συγκλίνουν με της υπόλοιπης Ευρωζώνης όταν οι επενδυτές καταλάβουν ότι η χώρα διαθέτει την πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνηση στην Ευρώπη.

«Όταν οι επενδυτές καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρώπης και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος διότι διαθέτει αυτοδύναμη και φιλική προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνηση και όταν τα λόγια γίνουν πράξεις, θα κλείσει η ψαλίδα με την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη της Ελλάδας για ξένες επενδύσεις.

«Η σημερινή κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή φιλικών προς την επιχειρηματικότητα πολιτικών και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων», είπε και τόνισε την σημασία του να δοθούν κίνητρα στους επενδυτές, όπως για παράδειγμα κίνητρα για την ανάπτυξη ακινήτων, κίνητρα που αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις, περιορισμό της γραφειοκρατίας κα.

Χαρακτήρισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας «πολύ καλές», προσθέτοντας ότι «όσο αναπτύσσεται η οικονομία τόσο θα αυξάνονται οι επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα».

Αισιοδοξία και στάση αναμονής από τους διεθνείς οίκους

Οι διεθνείς οίκοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης  στην αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα με μπαράζ εκθέσεών τους, από την πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης, καθώς, όπως εκτιμούν, η ισχυρή νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να προωθήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα στηρίξουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, βελτιώνοντας σημαντικά τις προοπτικές της χώρας.

Η JP Morgan ανέφερε ότι δεδομένης της πιο φιλικής στάσης της έναντι του επιχειρείν μία κυβέρνηση υπό τη ΝΔ θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σε μία οικονομία που έχει σημαντικά περιθώρια βιώσιμης ανάπτυξης για πολλά χρόνια  αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να πετύχει ταχύτερη ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία.

Για επιστροφή στην «επενδυτική βαθμίδα» μέσα στον ορίζοντα που έχει θέσει ο νέος πρωθυπουργός έκαναν λόγο οι Barclays και Nomura, προβλέποντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα του QE, θα βελτίωνε τις συνθήκες για τις τράπεζες και θα οδηγούσε σε σημαντικές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για να αποδειχθεί ότι στην πράξη οι  πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα λύσουν τα χρόνια προβλήματα, θα αφήσουν πίσω την κακοδαιμονία και την απαισιοδοξία, και θα προσελκύσουν επενδύσεις ώστε να μπει η οικονομία σε ένα ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.