ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νευρικότητα μέχρι τις 27 Αυγούστου οσμίζονται οι χρηματιστές, δεδομένου ότι σήμερα το βράδυ, μετά το κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης, αναμένονται οι ανακοινώσεις στις αλλαγές των δεικτών της Morgan Stanley.
Μαζί με τους δείκτες του οίκου FTSE, οι διεθνείς επενδυτές, τα funds και οι ξένοι διαχειριστές ακολουθούν τους συγκεκριμένους δείκτες ως σηματωρό για τις επόμενες κινήσεις τους.
Με τις πληροφορίες ως προς το αν θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις στους δείκτες να είναι εντελώς συγκεχυμένες, τα νέα δεδομένα, μετά την κατακόρυφη άνοδο της αγοράς στο επτάμηνο με κέρδη της τάξης του 45%-47%, είναι ότι υπάρχει σαφής βελτίωση στις κεφαλαιοποιήσεις, με την μετοχή της Μυτιληναίος να είναι στην κορυφή της λίστας με 1,470 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η νευρικότητα των δύο τελευταίων ημερών στην αγορά θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί και στις επικείμενες αλλαγές που αναμένονται σήμερα και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τρίτη, 27/8.
«Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση κεφαλαίων», υποστηρίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Π. Ζαμάνης, αφού οι εκτιμήσεις των ξένων μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για αναβάθμιση των κινέζικων χρηματιστηρίων, αλλά και των αναδυόμενων αγορών της Μέσης Ανατολής. Κάτι τέτοιο, δυνητικά θα μπορούσε να «πάρει» κεφάλαια από την ελληνική αναδυόμενη αγορά και να τα στρέψει προς τα εκεί.
«Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος όμως ακόμα και γι’ αυτό το ενδεχόμενο, δεδομένου ότι το Χ.Α. και η ελληνική οικονομία έχουν νέα μπροστά τους, αποκρατικοποιήσεις φοροελαφρύνσεις, διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το πρωτογενές πλεόνασμα», σημειώνει.
Για την Ελλάδα οι μετοχές που θα παραμείνουν, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, είναι ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Alpha Bank, η Jumbo, η Motor Oil, η Τιτάν, η ΕΤΕ και η Eurobank.
Παλαιότερα και κατά τη διάρκεια της κρίσης οι αλλαγές που είχαν προηγηθεί στους MSCI για την Ελλάδα ήταν βαρείς, αφού οι τράπεζές μας είχαν τεθεί εκτός, «μετακομίζοντας» Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank στον MSCI Small Cap.
Από τον δείκτη Small Cap είχε διαγραφεί και η μετοχή της Ελλάκτωρ.
Για την ιστορία, οι αναδιαρθρώσεις κεφαλαίων είχαν γίνει σε διάστημα ενός μηνός, με την αγορά μονίμως στο… κόκκινο, στερώντας δεκάδες δισ. ευρώ από την ρευστότητα.