Επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό θέμα του mononews.gr ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με την συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα για τις τράπεζες  του σχεδίου της κυβέρνησης για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, εννοώντας ότι μέρος των εσόδων από την πώληση θα μειώσει το χρέος της εταιρείας στις τράπεζες.

«Οι τράπεζες μόνο να κερδίσουν έχουν από τη διαδικασία μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, διότι έτσι θα μειωθεί τελικά το χρέος της ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέρος των εσόδων από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα πάει στις τράπεζες για την αποπληρωμή του χρέους της ΔΕΗ, το οποίο μετά την απόσχιση των περιουσιακών στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα καλύπτεται από εγγυήσεις.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες ενδέχεται να λάβουν ως εγγυήσεις μετοχές του νέου ΔΕΔΔΗΕ με ενσωματωμένα τα πάγια.

Παράλληλα η αναδιαρθρωμένη ΔΕΗ θα έχει την δυνατότητα να αποπληρώνει πλέον με ασφάλεια τις υποχρεώσεις της ενώ θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία επιστροφής στις αγορές με χαμηλότοκο δανεισμό.

Η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι απαραίτητη για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς για να γίνει θα πρέπει τα περιουσιακά στοιχεία του δικτύου να αποσχισθούν από τη ΔΕΗ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το καθαρό χρέος της ΔΕΗ στο τέλος του 2018 ήταν 3,7 δισ. ευρώ ενώ για το τέλος του 2019 προβλέπεται να ανέλθει σε 3,6 δις ευρώ, καθώς και ότι για τον υπολογισμό του καθαρού χρέους αφαιρούνται οι δεσμευμένες καταθέσεις που σχετίζονται με τον δανεισμό και οι οποίες στο τέλος του 2018 ήταν 278,9 εκατ. ευρώ και για το τέλος του 2019 προβλέπεται να είναι 575,1 εκατ. ευρώ. 

Παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΔΕΔΔΗΕ ο κ. Χατζηδάκης τόνισε στη συνέντευξη του ότι η μερική ιδιωτικοποίηση που προωθείται είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σημείωσε δε ότι και στην Ελλάδα έγινε κάτι ανάλογο με την ιδιωτικοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του 49% του ΑΔΜΗΕ.

Καμία ανησυχία για τους εργαζομένους

Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες ανησυχίες των εργαζομένων αλλά και των τραπεζών τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάτι να φοβηθούν, ενώ οι τράπεζες μόνο να κερδίσουν έχουν από τη διαδικασία μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, διότι έτσι θα μειωθεί το χρέος της ΔΕΗ.

«Τι θέλουν οι τράπεζες;» ρώτησε ρητορικά ο κ. Χατζηδάκης. 

«Μια ΔΕΗ με μεγάλο χρέος; Με τη μερική ιδιωτικοποίηση – και τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ που τώρα κρύβονται μέσα στη γενικά άσχημη κατάσταση της επιχείρησης – θα ενισχυθεί η θέση του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και της ΔΕΗ, η ρευστότητα της οποίας θα ενισχυθεί από τα έσοδα της ιδιωτικοποίησης.

Στηρίζουμε με αυτό τον τρόπο την κεφαλαιακή θέση και τη φερεγγυότητά της απέναντι στις τράπεζες, που έχουν, επομένως, κάθε λόγο να θέλουν τη διάσωση της ΔΕΗ».

Έτσι το ερώτημα πλέον είναι τι θα ζητήσουν οι τράπεζες για να συναινέσουν στα σχέδια ρευστοποίησης στοιχείων της ΔΕΗ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να ζητήσουν είτε μέρος των εσόδων από μια ενδεχόμενη μερική ιδιωτικοποίηση να κατευθυνθούν σε κάποια αποπληρωμή δανείων είτε πρόσθετες εξασφαλίσεις, όπως ενέχυρο επί των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.