Υπόμνημα με τις προτάσεις της, για τα κυριότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, κατέθεσε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κατά τη συνάντηση της Τετάρτης με τον  υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Με το υπόμνημά της, η ΠΟΕΔΗΝ, καλεί το υπουργείο Υγείας -μεταξύ άλλων- να δώσει λύση στην υποστελέχωση των δομών, να διαθέσει κονδύλια και να τοποθετήσει ικανά στελέχη στη Διοίκηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία αγγίζουν τις 45.000, επί συνόλου 90.000 για 30.000 κρεβάτια. Το προσωπικό μειώθηκε κατά 25.000 τα 10 χρόνια των Μνημονίων, ενώ 12.000 είναι οι συμβασιούχοι που υπηρετούν στα νοσοκομεία των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2020 (ΟΑΕΔ, επικουρικοί, πρώην εργολαβικό, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.α.), με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης των νοσοκομείων.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να διευκρινιστεί εάν στις 2500 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνονται οι 1116 της προκήρυξης 2Κ/2019,  που είναι σε αντικατάσταση αντίστοιχου αριθμού υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού και σημειώνει ότι ο αριθμός των προσλήψεων μετά από τόσα χρόνια μηδενικών προσλήψεων, δεν επιλύει το μείζον πρόβλημα των ελλείψεων, με δεδομένο ότι 1500 κατ’ έτος συνταξιοδοτούνται και αποχωρούν από τα Νοσοκομεία (1200 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και 300 γιατροί).

Ήδη 50 νοσοκομεία στα νησιά και την περιφέρεια έχουν απολέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους λόγω έλλειψης γιατρών βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού, τονίζει η Ομοσπονδία.

Παράλληλα, επισημαίνει την αναγκαιότητα αποσυμφόρησης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) από τις πολύωρες αναμονές των ασθενών και τα ράντζα, η οποία απαιτεί πέραν των προσλήψεων προσωπικού, τη λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων για διάγνωση και θεραπεία, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες και επικίνδυνες διακομιδές.

Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύει την κακή κατάσταση των υφιστάμενων δομών και εξοπλισμού και εκφράζει την αντίθεσή της στην πρόταση της κυβέρνησης για εγκαθίδρυση στα Νοσοκομεία Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού από τον Ιδιωτικό Τομέα, με τη μορφή συμπράξεων Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα.

Αντίθετα, προτείνει την επένδυση σε εξοπλισμό, προκειμένου να μην επιβαρύνονται και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να εξοικονομούνται πόροι από τον ΕΟΠΥΥ.

Ειδική αναφορά κάνει στις χαμηλές Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στη χώρα μας, ζητώντας σύγκλιση με το μέσο όρο της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, “οι δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα κυμαίνονται  μεταξύ 4,7 και 5,2% του ΑΕΠ (δεν διαθέτει επίσημα στοιχεία για το έτος 2018), με αποτέλεσμα, αφενός οι πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών (η ιδιωτική δαπάνη υγείας στη χώρα μας είναι 3,5% του ΑΕΠ εν’ αντιθέσει με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που ο μέσος όρος είναι 1% του ΑΕΠ), αφετέρου να υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών”.

Τέλος, ζητά να λυθεί οριστικά η συνέχιση χορήγησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, το οποίο χορηγείται με βάση τον Ν. 4571 άρθρο 17 έως  τέλους του 2019 και μετά διακόπτεται.

Ο υπουργός Υγείας παρέλαβε το υπόμνημα (μπορείτε να το δείτε ολόκληρο  εδώ) και ζήτησε από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να συμβάλλει από πλευράς της, μέσω της συστηματικής επικοινωνίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.