Στον έλεγχο της Deca Investements του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, οδεύει η Μινέρβα Ελαιουργική.

Οι ίδιες πληροφορίες, οι οποίες μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη, αναφέρουν πως το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό fund φαίνεται να επικράτησε στο διαγωνισμό πώλησης της ιστορικής εταιρείας καθώς η προσφορά της θεωρήθηκε πιο συμφέρουσα από αυτή της βιομηχανίας ζυμαρικών Μέλισσα Κίκιζας, που επίσης κατέθεσε προσφορά.

Τις παραπάνω πληροφορίες ενισχύει και η πληροφόρηση που έρχεται από πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση, οι οποίες αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Deca, η οποία σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες θεωρείται το μεγάλο φαβορί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι δεδομένο.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη άποψη σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει συζητήσεις.

Άλλες πληροφορίες πάντως επιμένουν πως ο νικητής δεν έχει οριστικοποιηθεί ενώ μεταθέτουν τις ανακοινώσεις για μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Εκτός αν προκύψει κάποιος αστάθμητος παράγοντας που θα ανατρέψει τις μέχρι τώρα κατευθύνσεις.

Η διαδικασία πώλησης της Μινέρβα Ελαιουργική, που από το 1977 ανήκει στον διεθνή όμιλο ελληνικών συμφερόντων Peterson Zochonis, ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες. Στην κούρσα της διεκδίκησης είχαν μπει -η βιομηχανία ζυμαρικών Μέλισσα Κίκιζας και το επενδυτικό fund Deca Investments.

Το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Μινέρβα και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος είναι έντονο στην αγορά. Η εταιρεία, παρ’ όλη την κάμψη, η Μινέρβα εξακολουθεί να αποτελεί ένα ισχυρό brand, με παρουσία σε όλο το λιανεμπόριο και ισχυρούς δεσμούς με την εγχώρια παραγωγή.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία προχώρησε σε μεγάλες επενδύσεις και αρκετές εξαγορές, με πιο πρόσφατη την απόκτηση του brand Ξύδι ΤΟΠ από την πολυεθνική Pernod Ricard και λίγα χρόνια πριν έκανε την είσοδό της σε νέες κατηγορίες, όπως τα τυροκομικά με αιχμή την φέτα.

Βέβαια, είναι γεγονός πως με εξαίρεση το ελαιόλαδο, όπου η εταιρεία έχει ηγετική παρουσία, η εταιρεία δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά, παρ’ ότι επενδύθηκαν αρκετά χρήματα. Ούτε στην κατηγορία του βουτύρου, αλλά ούτε και στη φέτα με τη σειρά Χωριό.

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής: ένα στο Σχηματάρι του νομού Βοιωτίας, ένα στο Επισκοπικό του νομού Ιωαννίνων για την παραγωγή φέτας και ένα στην Ανδραβίδα του νομού Ηλείας, το οποίο λειτουργεί ως σταθμός συλλογής γάλακτος.

Η παραγωγική μονάδα που είχε η εταιρεία στον Πειραιά για την παραγωγή ξυδιού (την απέκτησε το 2014 μετά την εξαγορά του ξυδιού ΤΟΠ), μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι και το παλιό εργοστάσιο διατέθηκε προς πώληση. Στην εταιρεία απασχολούνταν στις 31 Μαΐου 2018 193 άτομα.

Κατά την τελευταία χρήση υποχώρησε επίσης ο κύκλος εργασιών κατά σχεδόν 10 εκατ. ευρώ, στα 55,6 εκατ. ευρώ λόγω των έντονων προσφορών ενώ υπήρξε και συρρίκνωση στο περιθώριο μικτού κέρδους, στο 19% από 22% εξαιτίας του υψηλού κόστους των πρώτων υλών. Επιπλέον, υπήρξε κατακόρυφη μείωση της κερδοφορίας, η οποία σχεδόν εξανεμίστηκε, αφού περιορίστηκε σε 343,4 χιλ. ευρώ τη χρήση 2017/2018 από 2,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση.