Στην ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση των 464.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με εντολή του Γιάννη Βρούτση.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου, που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από το νέο διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Χρήστο Χάλαρη, προβλέπει την εκκαθάριση 13.000 υποθέσεων το μήνα.

Πρώτη προτεραιότητα είναι να λάβουν τις συντάξεις τους ευπαθείς ομάδες, όπως οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας και χηρείας. Για να καταστεί ο στόχος αυτός εφικτός θα μεταφερθεί διαθέσιμο προσωπικό από διάφορες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, από το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του πρωτοποριακού συστήματος ψηφιοποίησης των συντάξεων «Άτλας», προκειμένου να μπει τέλος στην πρωτοφανή καθυστέρηση έκδοσης των συντάξεων που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τα πέντε χρόνια.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα υλοποιήσει ο κ. Βρούτσης, προβλέπει ότι εντός διετίας, δηλαδή έως τον Ιούνιο του 2021, πρέπει να εκδίδονται ψηφιακά πάνω από το 90% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου 2020 το 34,33% των νέων συντάξεων θα βγαίνει αυτόματα χωρίς την παρέμβαση από υπάλληλο. Τον Φεβρουάριο του 2021 θα προστεθεί ακόμη 24,39% και το ποσοστό θα φτάσει το 58,72% με στόχο τον Ιούνιο του 2021 το 90% των νέων συντάξεων που θα υποβάλλονται μετά το 2020 να εκδίδεται ψηφιακά. Το υπόλοιπο 10%, που θα αφορά ειδικές κατηγορίες συνταξιοδότησης, η έκδοση των οριστικών αποφάσεων θα ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες.

Μάλιστα στη σταδιακή ψηφιοποίηση μέσω του συστήματος «Άτλας» θα ενταχθεί και ένας σημαντικός αριθμός των 464.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται ήδη σε εκκρεμότητα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σταδιακά να απελευθερώνονται υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας για την διεκπεραίωση δύσκολων περιπτώσεων, όπως αυτές της διαδοχικής ασφάλισης σε περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία.

Ενεργοποίηση συστήματος «Άτλας»

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος της ψηφιοποιημένης σύνταξης, τον Νοέμβριο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει όλα τα ηλεκτρονικά πλέον έντυπα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι μελλοντικοί συνταξιούχοι και θα τα υποβάλουν στο σύστημα «Άτλας».

Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του νέου συστήματος, οι ασφαλισμένοι δεν θα χρειάζεται πια να μεταβούν στον ΕΦΚΑ.

Σήμερα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα υπάρξει διάταξη, όπως είχε γράψει το mononews.gr, που θα καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή του ΑΜΚΑ σε όλα τα έγγραφα που εκδίδουν τα ΚΕΠ.

Μέσω του συστήματος «Άτλας» θα καταγράφεται το ασφαλιστικό βιογραφικό και η ασφαλιστική ικανότητα όλων των πολιτών.

Συγκεκριμένα μέσω του νέου συστήματος:

-Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.

-Συγκεντρώνεται η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο, δημιουργώντας έτσι τον ψηφιακό ατομικό λογαριασμό ασφάλισης, μια μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού βιογραφικού.

-Συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.

-Ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.

Τελικός στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να ψηφιοποιηθεί πλήρως το ασφαλιστικό βιογραφικό όλων των εργαζομένων, ώστε για παράδειγμα η ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης – που είναι το πλέον χρονοβόρο στάδιο της διαδικασίας έκδοσης μιας σύνταξης – να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και αυτόματα.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα έλαβε σάρκα και οστά επί υπουργίας Βρούτση (2012- 2014) και μετά, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε στον πάγο, παρόλο που η δημιουργία ψηφιακού ασφαλιστικού μητρώου των ασφαλισμένων είχε ζητηθεί και από τους δανειστές.

Σημαντική συμβολή στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας θα έχουν ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης, και ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, οικονομολόγος, Παναγιώτης Δουφεξής.

Πόσες είναι οι εκκρεμείς υποθέσεων στα ταμεία

Εντός των επόμενων ημερών, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα έχει στα χέρια της τον ακριβή αριθμό των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, αλλά και ποια είναι η οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις που είναι στη διάθεση του κ. Βρούτση, οι εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ στο ΕΤΕΑΕΠ ανέρχονται σε 90.000, οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη στον ΕΦΚΑ είναι 107.419, ενώ οι αιτήσεις για τις κύριες συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχονται σε 17.657.

Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας σε εκκρεμότητα για επανυπολογισμό και αύξηση του ποσοστού της σύνταξης του θανόντα από το 50 στο 70% βρίσκονται 57.522 καταβαλλόμενες συντάξεις, ενώ οι νέες αιτήσεις που δεν έχουν δοθεί ανέρχονται σε 32.296.

Σε αναμονή βρίσκονται και περίπου 20.000 αιτήσεις σφαλισμένων με καθεστώς παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης.

Στα συνολικά 324.894 αιτήματα, πρέπει να προστεθούν περίπου 140.000 υποθέσεις που κατήγγειλαν ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι υπάλληλοι στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, ανεβάζοντας τον αριθμό των υποθέσεων σε περίπου 465.000.

Όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, ο κ. Βρούτσης θα ζητήσει από ιδιωτική εταιρεία την πραγματοποίηση ισολογισμών από το 2017 και μετά, ώστε να γνωρίζει τα ακριβή δεδομένα για τη βιωσιμότητα ταμείων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριζε ότι ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ, όμως σύμφωνα με τον κ. Βρούτση αυτό δεν ευσταθεί, ενώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 464.000 υποθέσεις ασφαλισμένων.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν ότι για την απόδοση όλων των αιτημάτων απαιτούνται περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ η προηγούμενη ηγεσία υποστήριζε ότι οι υποχρεώσεις δεν ξεπερνούν τις 150.000 και απαιτούνται λιγότερα από 800 εκατ. ευρώ για την εξόφλησή τους.