ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από εξονυχιστικό έλεγχο πρόκειται να περάσουν το Φθινόπωρο όλοι οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όσοι λαμβάνουν μέχρι σήμερα οικονομική ενίσχυση ορθώς την δικαιούται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, και η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα προχωρήσουν σε «σκανάρισμα» όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την λήψη επιδομάτων, έχοντας ως στόχο, όχι το «ψαλίδισμα» του αριθμού των δικαιούχων, αλλά την καταβολή βοηθημάτων σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Βασικός άξονας της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι η παράλληλη στήριξη της οικογένειας και, κυρίως, των νέων ζευγαριών που χτίζουν τώρα τις οικογένειές τους.
Εντός των επόμενων ημερών, μέσω των διαθέσιμων στοιχείων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), θα ξεκινήσει η διασταύρωση των στοιχείων όσων λαμβάνουν επιδόματα, όπως το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα στέγασης και τα επιδόματα αναπηρίας, ενώ θα εξετασθούν και οι προϋποθέσεις για την λήψη επιδομάτων.
Στόχος της αρμόδιας υφυπουργού, Δόμνας Μιχαηλίδου, είναι να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων από 760 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα στα 1 δισ. ευρώ. Οι δράσεις που θα προωθηθούν θα είναι στοχευμένες, ώστε να είναι αποτελεσματικές όχι μόνο βραχυπρόθεσμα και άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα και θα κινούνται σε δύο άξονες: μέτρα ποιοτικού χαρακτήρα και μέτρα ποσοτικού χαρακτήρα.
Παιδικοί σταθμοί
Ο πρώτος στόχος της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου είναι η εξασφάλιση περισσότερων διαθέσιμων πόρων για την ένταξη επιπλέον παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Υπενθυμίζεται ότι από τις βασικότερες εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι ότι για κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα καταβάλετε ενίσχυση, μέσω κουπονιού, 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, προκειμένου να επιλέγει εκείνη το βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ ανέρχεται σε 270 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2019 – 2020, από 234 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι. Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, (με 60 εκατ. ευρώ) και από εθνικούς πόρους (με 210 εκατ. ευρώ).
Φέτος αναμένεται να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις (το 2018 είχαν δοθεί 141.000 voucher), με μία οριστική κατανομή, ώστε οι γονείς να γνωρίζουν εξαρχής τα οριστικά αποτελέσματα και εάν δικαιούνται voucher.
Υπενθυμίζουμε ότι, έως πέρυσι, η διαδικασία ολοκληρώνονταν σε δύο φάσεις. Μία κατανομή το καλοκαίρι και μία τον Σεπτέμβριο.
Στόχος της υφυπουργού είναι να στηριχθούν με επιπλέον μόρια οι άνεργες μητέρες, προκειμένου να μπορούν να εντάξουν και εκείνες τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι άνεργες μητέρες και οι εργαζόμενες (μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες) στον ιδιωτικό τομέα. Στα κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή οικονομική κατάσταση (εισόδημα), η εργασιακή θέση της αιτούσας και η οικογενειακή τους κατάσταση (τρίτεκνες, πολύτεκνες, ΑΜΕΑ). Εκτός κριτηρίων είναι οι αιτούντες ΑΜΕΑ, των οποίων όλες οι αιτήσεις γίνονται δεκτές.
Υπόλοιπα επιδόματα
Αμέσως μετά, από τον Σεπτέμβριο θα εξετασθεί η καταβολή των υπόλοιπων προνοιακών παροχών. Όσον αφορά το επίδομα παιδιού, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει οτι θα επανέλθουν τα επιδόματα στις πολύτεκνες οικογένειες και θα επανεξετασθούν τα εισοδηματικά όρια. Ακόμη στις άμεσες προτεραιότητες της υφυπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καταβολή επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Από εξονυχιστικό έλεγχο θα περάσουν και οι παραλήπτες του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ήδη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έβαλε φρένο στην αλόγιστη χορήγηση ΑΜΚΑ σε ξένους υπήκοους, χωρών εκτός ΕΕ, με τη λήψη απλής βεβαίωσης από τα ΚΕΠ.
Με αυτόν τον τρόπο είχαν πρόσβαση σε επιδόματα, υγειονομική περίθαλψη, πρόσβαση σε δημόσια νοσοκομεία και φάρμακα υψηλού κόστους.
Ίδια θα είναι η αντιμετώπιση για το επίδομα στέγασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξετασθεί η συγχώνευση του επιδόματος που λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες για την στέγασή τους. Στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, όπως λένε είναι να μην καταβάλλονται αλληλοκαλυπτόμενα επιδόματα από διαφορετικές πηγές.
Το καινούριο επίδομα ενοικίου αποδίδεται σε περισσότερα από 270.000 νοικοκυριά ή 700.000 άτομα.
Σε αναμόρφωση θα τεθεί και το καθεστώς καταβολής των επιδομάτων αναπηρίας.
Υπενθυμίζεται οτι η Παγκόσμια Τράπεζα συντάσσει, για λογαριασμό της ηγεσίας του υπουργείου, σχετική έκθεση με τις παρατηρήσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξετασθεί το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου εισοδηματικού ορίου στη λήψη επιδομάτων αναπηρίας, ώστε να λαμβάνουν επιδόματα όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη.
Υπενθυμίζεται οτι ο ΟΠΕΚΑ ανέλαβε την ενιαία διαχείριση και πληρωμή των εν λόγω προνοιακών επιδομάτων. Τα ποσά που καταβάλλονται παραμένουν ακριβώς τα ίδια, καθώς ακολουθείται το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο.
Για την ενίσχυση των οικογενειών και των προνοιακών επιδομάτων η κυβέρνηση προωθεί:
-Το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.
-Όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης για τις νέες μητέρες θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
-Για τις νέες μητέρες θα θεσμοθετηθεί τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνες τον χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας.
-Η υλοποίηση του προγράμματος που υπάρχει σε άλλες χώρες «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα» ή όπως ονομάζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες “Νταντά της γειτονιάς”. Είναι ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου γυναίκες -ή και γιατί όχι και άνδρες- θα πιστοποιούνται να αναλαμβάνουν τη φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, τις ώρες που εργάζονται οι νέες μητέρες.
-Τη δυνατότητα χορήγησης πρόσθετων κινήτρων σε ζευγάρια που τεκνοποιούν νωρίτερα από τα 30 έτη της γυναίκας.