ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι γνωστοί ως δύο από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους. Ο καρκίνος των ωοθηκών και του παγκρέατος αποκαλούνται από πολλούς «σιωπηλοί δολοφόνοι», καθώς σπάνια εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να παραμένουν συχνά αδιάγνωστοι μέχρι να είναι πολύ αργά για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία τους.
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον καρκίνο στο νοσοκομείο Houston Methodist του Χιούστον και στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας είχαν επικεντρωθεί στην αναζήτηση αποτελεσματικότερων θεραπειών στα προχωρημένα στάδια των ασθενειών και τελικά ενδέχεται να έχουν ανακαλύψει ένα.
Σε μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Cancer Research, οι συγγραφείς Stephen T.C. Wong Ph.D., από το Κέντρο Μελέτης του Καρκίνου του Χιούστον και Samuel Mok, Ph.D., από το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson στο Τέξας, αναφέρουν ότι έχουν βρει έναν νέο τύπο ανοσοθεραπείας για την καταπολέμηση των δύο θανατηφόρων κακοηθειών.
Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που μπλοκάρει τη δράση μιας πρωτεΐνης (MFAP5), η οποία εκκρίνεται από τα κύτταρα που περιβάλλουν και υποστηρίζουν όγκους σε καρκίνους ωοθηκών και παγκρέατος. Η MFAP5 βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε ασθενείς με τους συγκεκριμένους καρκίνους και σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά επιβίωσης.
«Βρήκαμε ότι η παρεμπόδιση της MFAP5 ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας και καταστέλλει την ανάπτυξη όγκων σε καρκίνους των ωοθηκών και του παγκρέατος, καθώς επίσης αναστέλλει την εξέλιξη αυτών των δύο καρκίνων σε ποντίκια. Το νέο ανοσοθεραπευτικό φάρμακο στοχεύει στη στήριξη των κυττάρων που περιβάλλουν τον όγκο και όχι μόνο στα καρκινικά κύτταρα. Αυτό το μικροπεριβάλλον του όγκου περιέχει πρόσφατα ανεπτυγμένα αιμοφόρα αγγεία και ινώδη συνδετικό ιστό (δημιουργούνται μέσω των διαδικασιών αγγειογένεσης και ίνωσης) που τροφοδοτούν και στηρίζουν τον όγκο», δήλωσε ο Wong.
Η πρωτεΐνη MFAP5 έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί το σχηματισμό αυτών των στοιχείων που περιβάλλουν, τροφοδοτούν και διεγείρουν τον όγκο, επηρεάζοντας τον τρόπο που αναπτύσσεται και εξαπλώνεται. Με την παρεμπόδισή της αποτρέπεται η δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων και η περίσσεια ιστού μέσα στο μικροπεριβάλλον, διακόπτοντας έτσι την παροχή αίματος και την υποστήριξη του όγκου.
«Η MFAP5 προάγει την ίνωση στους καρκίνους των ωοθηκών και του παγκρέατος και η ίνωση προάγει την εξέλιξη, την χημειοαντίσταση και μειώνει την επιβίωση των ασθενών. Μπλοκάροντας αυτήν την πρωτεΐνη, μπορούμε να θεραπεύσουμε τον όγκο στοχεύοντας πολλούς κυτταρικούς τύπους – ινοβλάστες και αιμοφόρα αγγεία – στο μικροπεριβάλλον του όγκου», εξηγεί ο Mok.
Αφού απέδειξαν τη σκοπιμότητα χρήσης του μονοκλωνικού τους αντισώματος για να στοχεύσουν την MFAP5 ως ένα νέο σχήμα αντικαρκινικής θεραπείας, οι ερευνητές βρίσκονται στη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής ενός εξανθρωπισμένου αντι-MFAP5 αντισώματος για για τη θεραπεία των δύο καρκίνων στους ανθρώπους. Όπως δήλωσε ο Wong αναμένεται να το έχει έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους για δοκιμές αποτελεσματικότητας και τοξικότητας και θα ακολουθήσει κλινική δοκιμή Φάσης Ι κατά το επόμενο έτος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;