Τέσσερα βασικά σημεία περιλαμβάνει το Memorandum of Understanding (MoU), η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα το πρωί οι βασικοί μέτοχοι της Creta Farms με τις πιστώτριες τράπεζες, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά είναι:

* Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη της διάσωσης της εταιρείας.

* Η τοποθέτηση Chief Restructuring Officer (CRO), ο οποίος θα επωμιστεί την ευθύνη της αναδιάρθρωσης. Τον ρόλο αυτό θα αναλάβει η Ernst & Young.

* Η μεταφορά των σημάτων και πατεντών της εταιρείας από κυπριακή εταιρεία, στην οποία βρίσκονται σήμερα, πίσω στη μητρική εταιρεία.

* Το άνοιγμα των γραμμών πίστωσης factoring και leasing ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα ρευστότητας και να αρχίσει η εταιρεία να προμηθεύεται ξανά πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων της.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται και έκτακτη χρηματοδότηση, η οποία θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι δύο βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης, Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης, αποδέχθηκαν το σχέδιο των τραπεζών και ανακοίνωσαν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τις τράπεζες για την εξεύρεση λύσης για την κρητική αλλαντοβιομηχανία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μετά το πέρας της κρίσιμης συνάντησης που έγινε με πρωτοβουλία του ιδίου, «και οι δύο βασικοί μέτοχοι, οι κ.κ. Κώστας Δομαζάκης και Μάνος Δομαζάκης υπέγραψαν το Memorandum of Understanding (MoU) με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες και έτσι όλοι δεσμεύονται σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένη διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα οδηγήσει τη σπουδαία αυτή εταιρεία σε ένα ακόμη λαμπρότερο μέλλον. Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και υπάρχει προσδοκία ότι με την ανάπτυξη της εταιρείας θα δημιουργηθούν πολλές περισσότερες».

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους δύο βασικούς μετόχους διότι έδειξαν θάρρος και εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας και τον υφυπουργό υποδομών και βουλευτή Ρεθύμνης, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος με ενημέρωσε για αυτό το θέμα και με κατηύθυνε σωστά για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές και μάλιστα, όπως είπε, «από το Σάββατο που γνωστοποιήθηκε το θέμα, εμφανίστηκαν και δύο-τρεις νέοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές».

Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι ο λόγος για τον οποίο οι δύο μεγαλομέτοχοι υπέγραψαν είναι ότι θα γνωστοποιούσε ποιος από τους δύο δεν υπέγραψε και θα έχαναν τη δουλειά τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία του για εξεύρεση βιώσιμης λύσης ήταν παραπάνω από αναγκαία, καθώς η επιχείρηση θα έκλεινε μέσα στην εβδομάδα από παντελή έλλειψη ρευστότητας και διαθέσιμου προϊόντος.

«Πρέπει όλοι να ξέρουν ότι δεν αφήνουμε κανένα στη μοίρα του» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι το «μοντέλο της Creta Farms» θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις.

Μάλιστα γνωστοποίησε ότι έχει ήδη καταρτιστεί, από ομάδα εργασίας στο υπουργείο, ένας κατάλογος 170 μεγάλων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, «και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα μπορούμε», όπως υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον του για την κρητική αλλαντοβιομηχανία επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στο mononews.gr, και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, βασικός μέτοχος της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας», τονίζοντας ωστόσο: «Περιμένουμε να δούμε και να διαβάσουμε το Memorandum of Understanding (MoU), πόσα προβλήματα κλείνει, και ανάλογα να κινηθούμε».

Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για την Creta Farms έχει εκφράσει και ο ομογενής επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου, ο οποίος μίλησε μάλιστα για τα σχέδιά του αποκλειστικά στο mononews.gr.