ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), καθώς είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση της αίτησης για την υπαγωγή της στο άρθρο 106β.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια της λειτουργίας της, η εταιρεία σημείωνε πολύ κακές οικονομικές επιδόσεις, οι οποίες περιελάμβαναν εξακολουθητικές ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις, υπέρογκα χρέη στο δημόσιο -εφορία και ΔΕΚΟ- αλλά και κόκκινα δάνεια, ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 170 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας Πειραιώς.
Αποτέλεσμα αυτής της ιδιαίτερα αρνητικής πορείας των τελευταίων ετών ήταν να επιβαρύνονται έτσι οι φορολογούμενοι, οι τράπεζες και οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι είχαν σωρευτεί ζημίες που ξεπερνούσαν τα 150 εκατ. ευρώ.
Οι παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφική οικονομική πορεία της βιομηχανίας ήταν, μεταξύ άλλων, η χαμηλή παραγωγικότητα, οι υψηλές τιμές της πρώτης ύλης, η αναποτελεσματική διαχείριση, αλλά και το υψηλότατο μισθολογικό κόστος.
Τη ζημιωμένη Βιομηχανία Ζάχαρης κληρονόμησε, στις αρχές του 2018 η Τράπεζα Πειραιώς από την Αγροτική Τράπεζα, η οποία ανέλαβε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της βιομηχανίας.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει κατά καιρούς επαφές με αρκετούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ ε΄δω και ένα χρόνο εργάζεται στο πλαίσιο της εκπόνησης ενός σχεδίου διάσωσης της εταιρείας, θέλοντας να την γλιτώσει από το ενδεχόμενο της πτώχευσης, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, αλλά και τους πιστωτές. Έτσι, οργάνωσε ένα σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, με στόχο αυτή να φτάσει να επιστρέψει σε τροχιά παραγωγικότητας. Για το λόγο αυτό, η εταιρεία αιτήθηκε να υπαχθεί στο άρθρο 106β.
Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες οφειλές σε αγρότες και εργαζομένους έχουν ήδη καταβληθεί, ενώ, σε περίπτωση έγκρισης του αιτήματος υπαγωγής, τα στοιχεία ενεργητικού της ΕΒΖ θα μεταφερθούν σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) της Τράπεζας Πειραιώς.
Εάν δοθεί η έγκριση για την υπαγωγή στο άρθρο 106β, έχει αναπτυχθεί ένας σχεδιασμός εξυγίανσης της εταιρείας, ο οποίος προβλέπει διάφορα βήματα, όπως το ότι οι παραγωγικές μονάδες θα επιστρέψουν σε δραστηριότητα, «καθαρές» από υποχρεώσεις και θα είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν μέσω πώλησης ή εκμίσθωσης από επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις και θα τις χρησιμοποιήσουν για παραγωγικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ζάχαρης ή άλλες εργασίες.
Σε περίπτωση που το αίτημα δεν εγκριθεί και η εταιρεία δεν υπαχθεί στο άρθρο 106β, η εταιρεία μοιραία θα κληθεί να κηρύξει πτώχευση. Το σενάριο αυτό την αποκλείει από κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς σε παραγωγική τροχιά των εργοστασίων, γεγονός που θα επιβαρύνει, βέβαια και τους αγρότες και τους πιστωτές.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Ιnnovation Brain, Λούκας Φέκερ διαβεβαιώνει ότι είναι απόλυτα έτοιμος να επενδύσει στην εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ήταν που αθέτησε τη συμφωνία που είχε συνάψει με την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει αναλάβει το σχέδιο διάσωσης της ΕΒΖ, για τα κεφάλαια που θα έπρεπε να παρουσιάσει για τη βιομηχανία, καθώς ήταν αναγκαία ήδη από τον Οκτώβριο του 2018.
Παρά τη διαβεβαίωσή του, ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να στηρίζουν τη δέσμευση αυτή, ενώ το ίδιο επιβεβαιώθηκε και σε πρόσφατες επαφές που είχε ξανά με το υπουργείο Ανάπτυξης.
Παρά τους ισχυρισμούς του, δεν έχει όλο αυτό το διάστημα αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να το πράξει, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε και σε πρόσφατες επαφές που είχε ξανά με το υπουργείο Ανάπτυξης.