ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Ωραίες σύζυγοι, ακριβά σχολεία για τα παιδιά, σαν λέσχες για αθάνατους διαδόχους, κοστούμια και πουκάμισα ραμμένα στο σώμα τους από φίνα υφάσματα και σπάνια υλικά, αλλά και παπούτσια χειροποίητα.
Γραφεία φαραωνικά, στολισμένα με έργα τέχνης, απ’ αυτά που οι πλούσιοι θα πρέπει να ξέρουν πως για λίγο τα φυλάνε και μετά περνούν σ’ άλλα χέρια, έπιπλα πολυτελείας, γραμματείς επί γραμματέων για ένα βλέμμα τους και αυτό γεμάτο από εκείνη την απόσταση της παντοδυναμίας.
Ήταν μια εποχή που οι εκδότες εφημερίδων και περιοδικών της χώρας έμοιαζαν να έχουν δύναμη υπερηρωών, να μπορούν να αναδείξουν ινδάλματα και ηγεμόνες, σταρ και καλλιτέχνες, επιστήμονες και συγγραφείς, ή σαν κριτές σαν Μίνωας, Ραδάμανθυς και Αιακός να καταδικάσουν σε Τάρταρα σιωπής και τιμωρίας τους μη αρεστούς.
Μόνο που, περιοδικά και εφημερίδες είχαν. Από χαρτί φτιαγμένες οι αυτοκρατορίες ήταν και κανείς, στα σύγχρονα χρόνια, δεν βγήκε κερδισμένος, ούτε καν από ρομαντισμό, από το χαρτί.
Όλοι έπαιξαν, διαμόρφωσαν γνώμη, σημάδεψαν την εποχή τους, όρισαν το παρών και το μέλλον του τόπου, καθιέρωσαν ινδάλματα και την ποπ κουλτούρα και έχασαν από λεφτά έως τα πάντα, κυρίως την εκτίμηση των περισσότερων απ’ όσους εργάστηκαν σε αυτά και είδαν τους κόπους, το χαμαλίκι, τη δουλειά μιας ζωής να τινάζονται στον αέρα, σε μόλις μία μέρα, μένοντας άνεργοι, χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς αμοιβές μηνών και μετέωροι στην αμφιβολία της επιβίωσης.
Οι εκδότες, ο καθένας χωριστά, πλήρωσε το δικό του τίμημα φιλοδοξίας, ονείρου, επιτυχιών σε μια χώρα που αισθάνθηκε Ευρώπη τάχα, αλλά με Βαλκάνια, άγρια, ψυχή. Και ακόμα να ρεφάρουνε.
Φώτης Μπόμπολας: Χρέη, πλειστηριασμός του σπιτιού στο Ψυχικό και απαγόρευση εξόδου από την χώρα, για δάνεια ύψους 162.000.000 ευρώ
Ο Φώτης Μπόμπολας, γιος του Γιώργου, του θρυλικού αυτοδημιούργητου δημιουργού μίας οικονομικής αυτοκρατορίας, πήρε στα χέρια του τον «Πήγασο» των εκδόσεων, με 100 περίπου επιχειρήσεις και ανάμεσα τους τα έντυπα Έθνος, Ημερησία, Goal News, Elle, Car & Driver, Ιδανικό Σπίτι, Cook Book, Αρμονία, Άστρα & Όραμα, TV Zapping, Close Up, τον Τηλέτυπο με το ΜEGA, όπου ανήκει και η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών «Άνωση».
Πολύ φυσικό και αναμενόμενο λοιπόν, ο γιος, ο Φώτης Μπόμπολας, από το 2000 και μετά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Πήγασος Α.Ε. και του MEGA, των κολοσσών δηλαδή των ΜΜΕ στην Ελλάδα, να έχει στο Παλαιό Ψυχικό μία από τις πλέον κομψές, πολυτελείς, ραφινάτες, καλλιτεχνικές κατοικίες της χώρας!
Δε μιλάμε μάλιστα για μια απλή κατοικία, μια βίλα ή ένα φίνο ακίνητο, αλλά για έναν πετρόκτιστο πύργο, περίπου 800 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 1.200 τ.μ., που χτίστηκε το 1927 και σταδιακά προστέθηκαν και άλλα κτίσματα, αλλά και μια μεγάλη καλαίσθητη πισίνα και που το 2000 κηρύχτηκε διατηρητέος, ανάμεσα στα 75 κτήρια – στολίδια που ως έργα τέχνης κοσμούν το Παλαιό Ψυχικό.
Οι περαστικοί το θαυμάζουν και το θεωρούν έξοχο δείγμα μιας σικ, όλο αρχοντιάς, αριστοκρατικής παλαιάς Αθήνας!
Όσοι το έχουν επισκεφθεί και μέσα κάνουν λόγο για ένα σπίτι κόσμημα, με άνεση, αλλά και τέχνη στους χώρους του!
Μόνο που ο πύργος βγαίνει σε πλειστηριασμό, απο την Alpha Bank , λίγο μετά το θέρος και για την ακρίβεια στις 11 Σεπτεμβρίου του 2019.
Με τιμή εκκίνησης στα 4.200.000 ευρώ, λόγω χρέους του πρώην εκδότη Φώτη Μπόμπολα ύψους 500.000 ευρώ, ενώ πριν από λίγο μόλις καιρό ο Φώτης Μπόμπολας και η σύζυγός του, Ειρήνη Μανουσάκη, είχαν εισπράξει 50 εκατ. ευρώ από το deal stoiximan – ΟΠΑΠ.
Την ίδια ώρα, όμως, το χρέος των 160 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες φαίνεται πως παραμένει.
Όπως και η δίωξη για ηθική αυτουργία για τα θαλασσοδάνεια της Πήγασος που έχει ασκηθεί εναντίον του πατριάρχη της οικογένειας κ. Γιώργου Μπόμπολα.
Η αυτοκρατορία
Όσα ο Γιώργος Μπόμπολας έχτιζε μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο, για δεκαετίες, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σκόρπισαν από τα χέρια του γιου του Φώτη, σαν θαλασσινό νερό σε φούχτα.
Βέβαια, «ο μέγας όλβος ού μόνιμος εν βροτοίς», δηλαδή «η πολύ μεγάλη ευημερία στους θνητούς, δεν είναι μόνιμη, ποτέ», που έλεγε ο Ευριπίδης δια στόματι του πρίγκιπα Ορέστη, γιου του κάποτε μεγαλύτερου στρατηλάτη των Ελλήνων, Αγαμέμνονα, αλλά πώς οδηγήθηκαν όλα στον αφανισμό και πρόσφατα ακόμα και ο πύργος – κατοικία του Φώτη Μπόμπολα!
Ο Γιώργος Μπόμπολας έφτιαξε βήμα-βήμα με τακτικές, κινήσεις μελετημένες, εργατικότητα, κανονιστική γνώση και παιδεία την αυτοκρατορία του.
Εκτός από περιουσία, είχε και κάνει το χρέος του στην χώρα, όταν, στα 14 του μόλις, ο Γιώργος Μπόμπολας συνελήφθη από τους Γερμανούς κατακτητές επειδή έγραφε συνθήματα υπέρ της Αντίστασης σε τοίχους της Καστέλας. Φυλακίστηκε. Μαζί με καμία δεκαριά άλλους συνομήλικους περίμεναν κάθε ξημέρωμα, να ακούσουν τα βήματα εκείνων που θα τους οδηγούσαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Γλίτωσε!
Το 1999 έφτιαξε την Ελλάκτωρ, που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των Άκτωρ ΑΤΕ και Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ.
Το 1977, εξέδωσε μαζί με τον Γιάννη Γιαννίκο τη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια.
Παντρεύτηκε και ήταν μαζί της για 58 χρόνια, μιας ζωή, με την Άννα, με πατέρα από τα Σφακιά και μάνα από τον Γαλατά, που ήταν ελεύθερο πνεύμα.
Κάναν τρία παιδιά, τον Φώτη, τη Μαρία, τον Λεωνίδα, και έξι εγγόνια.
Η Άννα έφυγε τον Οκτώβριο του 2013, αφήνοντας την οικογένειά της απαρηγόρητη. Ο Γιώργος Μπόμπολας μοίρασε αρμοδιότητες και επιχειρήσεις στα παιδιά του.
Από το 2015 ο Φώτης κατείχε επίσημα τα ηνία της Πήγασος Α.Ε. και του MEGA, η Μαρία ασχολούνταν με τα περιοδικά του ομίλου και ο Λεωνίδας, με την κατασκευαστική ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Στην «Πήγασος», ο πατέρας διατήρησε το 5,6%, η Μαρία το 26,3% και ο Φώτης το 48,8%. Σε τρία μόλις χρόνια, όλα όμως θα καταρρεύσουν, η οικογένεια θα χάσει τη διοίκηση των επιχειρήσεών της και θα ακολουθήσουν από συλλήψεις μέχρι δημόσια κατακραυγή!
Το 2016, όταν ο Φώτης Μπόμπολας παρουσιάστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ. Η «ΠΗΓΑΣΟΣ» συμμετέχει με 32% στην εταιρεία «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ» και παλιότερα είχε και μία συμμετοχή στην «ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ», η οποία πτώχευσε. Η εξαντλητικά πολύωρη κατάθεση αναλύθηκε το επόμενο καιρό από πολλά κυρίως διαδικτυακά ΜΜΕ.
Οι περισσότεροι συμπέραιναν πως ο κύριος Φώτης Μπόμπολας είπε ότι οι τράπεζες προ κρίσης δανειοδοτούσαν επιχειρήσεις ΜΜΕ χωρίς καλύψεις και εγγυήσεις, πως τα δάνεια δεν είχαν προσωπικές εγγυήσεις -δηλαδή οι επιχειρηματίες δεν διακινδύνευαν προσωπική περιουσία-, πως οι επιχειρηματίες άνοιγαν offshore εταιρείες στον Παναμά, συχνά με ανθρώπους που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ, ώστε να δανείζουν τις επιχειρήσεις τους με προσωπικά κεφάλαια.
Έγινε σαφέστατο πως ο Φώτης Μπόμπολας, εκτός από μέτοχος του Mega, ήταν και προμηθευτής του, αφού πουλούσε προγράμματα από την εταιρεία παραγωγής «Άνωση», που είχε έδρα στο ισόγειο του κτηρίου του Έθνους, στο Χαλάνδρι, ιδιοκτησίας του στο κανάλι, κάτι που έκαναν και άλλοι μέτοχοι.
Στο επαναλαμβανόμενο ερώτημα γιατί μία οικογένεια που διαθέτει κατασκευαστική εταιρεία με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο ήθελε να δραστηριοποιείται και στον ζημιογόνο και συχνά πτωχευμένο χώρο των ΜΜΕ, ο κύριος Φώτης Μπόμπολας δεν είχε απαντήσει με σαφήνεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ανέλθει στην εξουσία όμως, βγάζει ανακοινώσει για το υπέρογκο δάνειο στο MEGA. Ακολουθεί εμπρησμός των κατοικιών του Φώτη Μπόμπολα στα Σφακιά, όπου οι δράστες πυροβόλησαν και έγραψαν τη λέξη «Γερμανοπροδότης» στις πόρτες, σε μια περιοχή που ο Φώτης Μπόμπολας έχει τιμήσει βαφτίζοντας εκεί την κόρη του Γεωργιάννα.
Πιο πριν, στις αρχές του ’90, ο νεαρός επιχειρηματίας Φώτης Μπόμπολας είχε, ήδη, επιδείξει μια ιδιαίτερη και ίσως πρωτοποριακή αντίληψη για τις επιχειρήσεις της διασκέδασης και του θεάματος. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, και ιδιοκτήτης του εμβληματικού συναυλιακού κλαμπ «Ρόδον» στην οδό Μάρνη, καθώς και του πολυχώρου «Στοά» στην Πατησίων.
Το ότι θα γινόταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πήγασος Εκδοτικής, κάτοχος των μετοχών της οικογένειας στο κανάλι και πλειοψηφών μέτοχος του MEGA έμοιαζε παράδοξο για τον ροκ χαρακτήρα του.
O τέως διευθύνων σύμβουλος της «Πήγασος ΑΕ» ,Φώτης Μπόμπολας.
Η κατάρρευση
Ως επικεφαλής αναγνωρίζει τον τεράστιο δανεισμό των δύο εκδοτικών εταιρειών, που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, καθώς και της δυσκολίας σύναψης νέων δανείων έβλεπε τα νούμερα να είναι αμείλικτα. Πατέρας και γιος λέγεται πως είχαν ιστορικές συγκρούσεις και πως μετά τον θάνατο εκείνης της ωραίας γυναίκας και μάνας, της Άννας, ο Φώτης Μπόμπολας έκοψε κάθε επαφή με τον πατέρα του. Η επιλογή του, άλλωστε, το 2009, να παντρευτεί με το στέλεχος της επιχείρησης Ειρήνη Μανουσάκη, που εργαζόταν στον Πήγασο από φοιτήτρια, είχε οδηγήσει σε αυτονόμηση και ενδυνάμωση του ζευγαριού.
Τον Δεκέμβριο του 2014, λίγο πριν από τις εκλογές, ο πατέρας, λέγεται, πως κάλεσε σύσκεψη επιτελικών στελεχών ζητώντας τους να μεσολαβήσουν στον γιο για να μην υποστηρίξει η εφημερίδα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Φώτης Μπόμπολας, που ανέλαβε CEO στην εκδοτική εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ το 2015, χρειάστηκε μόλις ενάμιση χρόνο για να κλείσει με «λουκέτο» όλα τα έντυπα της εταιρείας που διοικούσε, που απαγόρευε στον πατέρα του και δημιουργό όλου αυτού του έργου, την είσοδο στο χώρο και που κουδούνιζε τα κλειδιά του και φοβέριζε τους εργαζομένους «πως θα το κλείσει το μαγαζί».
Η σύγκρουση πατέρα-γιου γιγαντώνεται όταν, σε σύγκληση του Δ.Σ. του Mega, λέγεται πως ο Γιώργος Μπόμπολας μιλούσε για το πώς θα εξυγιανθεί το κανάλι, όταν ο Φώτης απαξίωσε τα λεγόμενά του. Αυστηρά ο πατέρας είπε «άσε με να μιλήσω, μη με διακόπτεις», για να του απαντήσει ο γιος «μα δεν ξέρεις τι λες»!
Οι παρευρισκόμενοι είχαν παγώσει, όταν ο Γιώργος Μπόμπολας αποκάλεσε τον γιο του «ντροπή της οικογένειας», ενώ του είπε πως «εγώ ξεκίνησα με ένα τρύπιο παντελόνι και έφτιαξα μια αυτοκρατορία. Εσύ τι άλλο κάνεις εκτός απ’ το να τρως από τα έτοιμα;».
Η συνεδρίαση διακόπηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του καναλιού Αντώνη Θεοχάρη και ο Γιώργος Μπόμπολας δεν ξαναπάτησε το πόδι του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του MEGA. Όσο για τον Φώτη Μπόμπολα; Πάλευε να σώσει τον Πήγασο, για δυο χρόνια, με συνεχείς συναντήσεις με τον Σταύρο Ψυχάρη, επικεφαλής ακόμη του ΔΟΛ, τον οποίο ο Γιώργος Μπόμπολας αρνιόταν σθεναρά να συναντήσει, ενώ λέγεται πως τον αποκαλούσε «λούστρο του Λαμπράκη».
Παρ’ όλα αυτά, το Έθνος, σε μια περίοδο που οι τράπεζες δεν έδιναν ούτε σεντ πουθενά, εξασφάλιζε δάνειο 80 εκατ. ευρώ που υπεγράφη στις 11 Μαρτίου του 2014 και εκταμιεύθηκε τον Απρίλιο του 2016.
Για αυτό ακριβώς, η Οικονομική Εισαγγελία έδωσε παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης για ηθική αυτουργία κατά του κ. Γιώργου Μπόμπολα, καθώς είχε υπογράψει το 2014 τη δανειακή σύμβαση για το ομολογιακό δάνειο. Η δίωξη στρέφεται και κατά διευθυντικών στελεχών της Πήγασος και τραπεζικών στελεχών.
Τον Μάρτιο του 2017, λιγάκι απρόθυμα όπως λέγεται, ο Φώτης Μπόμπολας σύστησε στον πατέρα του τον Ιβάν Σαββίδη. Σε αντίθεση με τον Σταύρο Ψυχάρη, ο Ιβάν Σαββίδης του ήταν πολύ συμπαθής. Μάλιστα, ο Γιώργος Μπόμπολας μίλησε με τον επιχειρηματία στα Ρωσικά, τα όποια γνωρίζει καλά και μάλιστα τον είχαν οδηγήσει στην έκδοση της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας, κάποτε στην αρχή της ζωής του.
Οι δυο άντρες έδειξαν να εκτιμούν ο ένας τον άλλον και συζητήθηκε η επένδυση συνολικά από τον Σαββίδη, στον όμιλο, ώστε το αντίτιμο της αγοράς του 20% του MEGA να μην καταλήξει στις τράπεζες.
Η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
Τον Απρίλιο, ο Φώτης, χωρίς να ενημερώσει τον πατέρα του και δημιουργό της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας τους, άλλαξε την συμφωνία και με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασε στον Ιβάν Σαββίδη ποσοστό 20% της Τηλέτυπος, που κατείχε ο ίδιος, χωρίς ο επενδυτής να συνεισφέρει το κατιτίς του και για τον Πήγασο.
Τίποτα δε σώθηκε. Οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια του εκδοτικού ομίλου καθιστώντας τα άμεσα απαιτητά. Δρομολογήθηκε η διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης στην εκδοτική εταιρεία.
Το 2017 έγινε αναγκαστικός πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Πήγασος», της εκδοτικής επιχείρησης της οικογένειας Μπόμπολα, η οποία χρεοκόπησε. Στις 26 Ιουλίου του 2017 ολοκληρώθηκε, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, η διαδικασία αναγκαστικού πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Πήγασος», της εκδοτικής επιχείρησης της οικογένειας Μπόμπολα, η οποία βρέθηκε στα χέρια των τραπεζών για χρέη 160 εκατομμυρίων ευρώ.
Τον ίδιο μήνα, τον Ιούλιο του 2017, πέρασαν στον Ιβάν Σαββίδη και την εταιρεία του Dimera τα σήματα των εφημερίδων του Πήγασου, «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», έναντι τιμήματος 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Αντίστοιχα, με προσφορά 580.000 ευρώ πήρε και την οικονομική εφημερίδα Ημερησία και τα τρία της εμπορικά σήματα – εφημερίδα και site! Η συνολική τιμή, κατά πολύ λιγότερο από μια βίλα στη Μύκονο ή της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού για την αξία του πέτρινου πύργου στο Παλαιό Ψυχικό του Φώτη Μπόμπολα!
Η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού για τον πύργο είναι 1.200.000 ευρώ παραπάνω από ότι πουλήθηκαν το «Έθνος» και το «Έθνος της Κυριακής»!
Στις αρχές του Ιανουαρίου του 2019, δημοσιεύεται και σχολιάζεται έντονα, πως ο Φώτης Μπόμπολας, που η σύζυγος του, Ειρήνη Μανουσάκη μαζί με τον εκδότη Δημήτρη Μάρη είχαν πάρει 94,86 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, για την πώληση του 51% των μετοχών της Stoiximan, επιθυμούσε να επιστρέψει στα εκδοτικά πράγματα της χώρας και πως αυτά τα λεφτά, ίσως, ήταν το εισιτήριο της επιστροφής.
Όμως τα χρέη του στις τράπεζες και την εφορία είναι τόσο μεγάλα και παρά τις απανωτές ρυθμίσεις φαίνεται πως ούτε τον πύργο στο Ψυχικό, το σπίτι του, δεν μπόρεσε να αποφύγει την έκθεση σε πλειστηριασμό.
Ο ίδιος άλλωστε κάπου ένα χρόνο πριν έλεγε πως για να καλύψει κάποια από τα χρέη του είχε πουλήσει το μήκος των 25 μέτρων ιστιοπλοϊκό του, το «Swan», έναντι 1,5 εκατ. ευρώ.
Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του Φώτη Μπόμπολα, «Swan»
Και ενώ,ειπώθηκε πως εισέπραξε τα 50 εκατομμύρια που του αντιστοιχούσαν, την ίδια ώρα το χρέος των 162 εκατ. ευρώ στις τράπεζες παραμένει.
Επιπλέον, η πανίσχυρη κάποτε «Ίριδα», δηλαδή η εκτυπωτική εταιρεία που είχαν ο Πήγασος και ο ΔΟΛ, εμφανίζεται να χρωστάει περίπου 60 εκατομμύρια, ενώ το πρακτορείο διανομής τύπου «Ευρώπη» εμφανίζεται να χρωστάει πάνω από 14 εκατομμύρια στις τράπεζες! Σταγόνα στον ωκεανό, μοιάζει το πόσο εκκίνησης του πετρόχτιστου σπιτιού που θα βγει στον πλειστηριασμό στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 και ας είναι 4.200.000 ευρώ.
Άλλωστε είναι μόλις 1.200.000 ευρώ παραπάνω από ότι πουλήθηκαν το «Έθνος» και το «Έθνος της Κυριακής», που κάποτε έγραψαν κανονική ιστορία στα ελληνικά ΜΜΕ και που εργάζονταν εκατοντάδες άνθρωποι!
Τον περασμένο Μάρτιο, στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, βρέθηκαν οι Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας καθώς και δυο στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της εταιρίας Πήγασος, που τους ζητήθηκε να απολογηθούν για τα υπέρογκα δάνεια τα οποία είχε πάρει η εκδοτική εταιρία χωρίς επαρκείς εγγυήσεις, σύμφωνα με την κατηγορία.
Ο Γιώργος Μπόμπολας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Τα δυο διευθυντικά στελέχη αλλά και ο Φώτης Μπόμπολας απαγορεύεται να βγουν από τη χώρα.
Και εδώ, δεν βγαίνει τελευταίο φύλο αλλά ή η έκδοση θα χει συνέχεια…