Η ήττα φέρνει μεγάλη γκρίνια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που καλείται τώρα να προσαρμοστεί από τα δεδομένα της εξουσίας σε αυτά της δεύτερης θέσης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό τόσο για το κόμμα όσο και για τους 86 βουλευτές.

Και δεν φτάνει ο σκεπτικισμός για την περαιτέρω ΠΑΣΟΚοποίηση του κόμματος μέσω του μετασχηματισμού που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχουν κι άλλα πιο πρακτικά ζητήματα, που έκαναν τους βουλευτές να «βγουν από τα ρούχα τους» στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν από δύο 24ωρα.

Ο καβγάς που ξέσπασε στην προχθεσινή συνεδρίαση έχει δύο αιτίες: Αφενός την απαίτηση του κόμματος από τους βουλευτές να δίνουν το 40% της βουλευτικής αποζημίωσης υπέρ της λειτουργίας του κόμματος, αφετέρου τους πέντε συνεργάτες που μπορεί να έχει κάθε βουλευτής.

Στο οικονομικό σκέλος, η Κουμουνδούρου έχει ζητήσει από κάθε βουλευτή να καταβάλει το 40% της βουλευτικής αποζημίωσης υπέρ του κόμματος. Που σημαίνει ότι από τις 6.000 που εισπράττει μηνιαίως ένας βουλευτής, στο κόμμα θα πηγαίνουν περίπου 2.500 ευρώ. Άρα, από τους 86 βουλευτές, σε ετήσια βάση η Κουμουνδούρου θα εισπράττει ετησίως περίπου 2,5 εκατ. ευρώ!

Η απαίτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς μέχρι τώρα οι βουλευτές έδιναν το 20% της αποζημίωσης στο κόμμα, ενώ επικαλούνται επίσης ότι στα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) η εισφορά είναι γύρω στο 15% και όχι 40%.

Ειδικά οι βουλευτές της επαρχίας τόνιζαν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους, ενώ όλοι μαζί αντέτειναν ότι η εκλογή τους ήταν αποτέλεσμα προσωπικού τρεξίματος και όχι απόρροια της λίστας, όπως έγινε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο γραμματέας του Κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, έθεσε το επιχείρημα ότι το 40% είχε τεθεί ως προϋπόθεση για να είναι κανείς υποψήφιος, εξεγέρθηκαν οι βουλευτές κυρίως από την επαρχία, με πρωτοστατούντες την Σία Αναγνωστοπούλου από την Αχαΐα και τον Παύλο Πολάκη από τα Χανιά.

Το θέμα της εισφοράς του 40% «κουμπώνει» και με το επιχείρημα των βουλευτών ότι η Κουμουνδούρου θέλει τα χρήματα για να συντηρεί έναν κομματικό στρατό.

Η δεύτερη αιτία του καβγά που ξέσπασε, στη διάρκεια του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο σημείο να πει «άντε μην τα πάρω στο κρανίο», είναι ο μεγάλος αριθμός των συνεργατών που μένουν ξεκρέμαστοι, είτε επειδή ο βουλευτής με τον οποίο συνεργάζονταν δεν επανεξελέγη, είτε επειδή ήταν συνεργάτες υπουργών και πλέον ως βουλευτές δεν μπορούν να τους απασχολήσουν όλους.

Επομένως ζητούν να «καπαρώσουν» θέσεις για τους πρώην συνεργάτες τους «κόβοντας» θέσεις συνεργατών απλών βουλευτών.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ ο Πάνος Σκουρλέτης πήγε να θέσει το θέμα ήπια, ωστόσο η Έφη Αχτσιόγλου εξόργισε τους βουλευτές λέγοντας ότι η ίδια είχε μια πλειάδα άξιων συνεργατών στο υπουργείο Εργασίας, που πρέπει με κάποιον τρόπο να απορροφηθούν.

Την κατάσταση έσωσε η νέα γραμματέας της ΚΟ, Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας ότι «το κόμμα είναι κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα, κοινοβουλευτική ομάδα». Με την παρέμβαση το θέμα αποσύρθηκε, αλλά μάλλον δεν τελείωσε εδώ.