ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, μια ειδική ειδοποίηση εστάλη σε αρκετά κινητά. Η ειδοποίηση έφερε τον αριθμό 112 και πρόκειται για την πιλοτική δοκιμή που έγινε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.
Η ειδοποίηση αυτή ανέγραφε συγκεκριμένα:
«Ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης: Ακραία κατάσταση», με την υποσημείωση ότι πρόκειται για δοκιμαστική εκπομπή μηνύματος.
Το μήνυμα συνοδευόταν με σειρήνα και σχετικό ηχητικό μήνυμα, το οποίο προειδοποιούσε για ακραία φαινόμενα.
Το σύστημα 112 αποτελείται από δύο σκέλη:
Το εισερχόμενο, που είναι αυτό μέσω του οποίου μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες με το 112 και γίνεται ο γεωεντοπισμός τους
Το εξερχόμενο, που επί της ουσίας είναι το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών (Cell Broadcast Service) μέσω του οποίου οι πολίτες ενημερώνονται μέσω SMS για εκκένωση περιοχών λόγω κινδύνου.
Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργεί προς το παρόν στην χώρα μας, ωστόσο η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο να προχωρήσει το εγχείρημα αυτό άμεσα.
Τα κωλύματα στη χρήση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης ήρθαν έντονα στην επιφάνεια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Μάτι, καθώς θα ήταν σωτήριο για εκατοντάδες ανθρώπους ένα μήνυμα εκκένωσης, το οποίο δεν ελήφθη ποτέ.
Επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση είναι να τεθεί σε λειτουργία η υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων προειδοποίησης σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, το συντομότερο δυνατό, με αφορμή και τη νέα, φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μία βασική υπηρεσία ειδοποίησης μέσω μηνυμάτων ήδη μέσα στον Αύγουστο.
Το μήνυμα που έλαβαν αρκετά κινητά σήμερα, κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 ήταν της παρακάτω μορφής:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ