Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για την έκδοση του ομολόγου Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας, καθώς συμμετείχαν περίπου 140 θεσμικοί επενδυτές ενώ συνολικά προσφέρθηκε το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος προέρχεται από διεθνείς επενδυτές (90%).

Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κυρίως από διεθνείς επενδυτές (περίπου 90%). Σε όρους γεωγραφικής κατανομής, στη συναλλαγή κυριάρχησαν επενδυτές του ΗΒ 40%, ενώ 11% διατέθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία, 11% στην Ελλάδα, 8% στη Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, 7% στη Γαλλία, 5% στην Ασία και 18% σε άλλες χώρες.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, η συναλλαγή προσέλκυσε σημαντική ζήτηση από asset managers (51%) ενώ το 36% πήγε σε hedge funds, το 8% σε τράπεζες και ιδιωτικές τράπεζες και το 5% σε άλλους.

Με αυτόν τον τρόπο βελτιστοποιείται η κεφαλαιακή σύνθεση της ΕΤΕ μέσω της συνεισφοράς συμπληρωματικών κεφαλαίων που δεν προκαλούν διάχυση της κεφαλαιακής βάσης (non-dilutive capital), και δημιουργεί τις προϋποθέσεις επικερδούς διάθεσης των αποθεμάτων ρευστότητας της ΕΤΕ.

Η εν λόγω Συναλλαγή αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης της στρατηγικής MREL που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα καθιστώντας δυνατή την έκδοση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior).

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs ενήργησαν ως Διεθνείς Συντονιστές (Global Coordinators). Οι Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse και η JP Morgan ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών (Joint Bookrunners). Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.