ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Apple φαίνεται πως ίσως χρειαστεί να πληρώσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια απλά για να κρατήσει τις συσκευές της στην αιχμή της τεχνολογίας.
Η Japan Display, ένας από τους βασικούς παρόχους οθονών της, ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρωί ότι θα λάβει έως και 400 εκατομμύρια δολάρια από την Harvest Tech Investment Management, που ηγείται μίας κοινοπραξίας για τη διάσωσή της. Κρυμμένη μέσα στη δισέλιδη χρηματιστηριακή ανακοίνωση ήταν η αποκάλυψη ότι η χρηματοδότηση περιλαμβάνει 100 εκατομμύρια δολάρια για τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί ένας πελάτης.
Αυτός ο πελάτης είναι η Apple, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg News που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουνίου. Η TPK Holding της Ταϊβάν, ένας άλλος μεγάλος προμηθευτής εξαρτημάτων iPhone, είχε διαπραγματευθεί τη συμμετοχή της σε ένα πακέτο διάσωσης ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Japan Display, αλλά αποσύρθηκε. Αυτό ανάγκασε την εταιρεία να ψάξει αλλού, και η Apple παρενέβη για να καλύψει το κενό.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μια εβδομάδα αφού ο κύριος προμηθευτής οθονών της Apple, η Samsung Electronics, έκανε μια αινιγματική αναφορά σε ένα «εφάπαξ κέρδος που σχετίζεται με τη δραστηριότητα των οθονών» στην προκαταρκτική ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου. Η αμερικανική εταιρεία θα πληρώσει έως και 1 τρισεκατομμύριο γουόν (850 εκατομμύρια δολάρια) για να αντισταθμίσει το έλλειμμα αγορών OLED, σύμφωνα με την Electronics Times της Νότιας Κορέας και αναλυτές της Citigroup Global Markets. (Η Apple δεν είχε απαντήσει σε ένα αίτημα για σχολιασμό κατά το χρόνο δημοσίευσης την Παρασκευή.)
Αυτό που είναι ενδιαφέρον και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι ότι καμία από τις πληρωμές δε φαίνεται να είναι απευθείας για την αγορά εξαρτημάτων. Αντίθετα, είναι απλώς για να στηρίξουν ή να αποζημιώσουν τους προμηθευτές που χρησιμοποιεί η Apple για να κατασκευάσει τις πιο προηγμένες οθόνες που υπάρχουν. Η Samsung συγκαταλέγεται στις εταιρείες που προηγήθηκαν της Apple στην ενσωμάτωση οθονών OLED σε smartphones, όμως η κατασκευάστρια του iPhone είναι η μοναδική που τα αγοράζει κατά δεκάδες εκατομμύρια. Βασίζεται στο τμήμα οθονών της Samsung για να γίνει αυτό.
Η Apple μάλλον εξασφάλισε αυτήν την προμήθεια με την υποσχέση να αγοράσει ένα ελάχιστο πλήθος, και μπορεί να μην έχει τηρήσει την υπόσχεση λόγω της πρόσφατης αδυναμίας στην ανάπτυξη των πωλήσεων του iPhone. Ταυτόχρονα, η αμερικανική εταιρεία χρειάζεται απεγνωσμένα εναλλακτικές πηγές για να διασφαλίσει ότι δεν εξαρτάται από κανέναν προμηθευτή. Και εδώ κολλάει η διάσωση της Japan Display. Η ιαπωνική εταιρεία δήλωσε ότι η λειτουργικές της ζημίες της τάξης των 20,4 δισ. γιεν (188 εκατ. δολάρια) κατά το α’ τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη περίοδο «ως αποτέλεσμα των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης για την προετοιμασία της μαζικής παραγωγής OLED».
Το να μπορεί η Japan Display να κατασκευάσει πολλές οθόνες OLED είναι καλό νέο για την Apple, αρκεί να μην καταρρεύσει πριν συμβεί αυτό. Συνεπώς, η Apple έχει κίνητρο να βοηθήσει ώστε να παραμείνει σε λειτουργία η εταιρεία.
Με τις παγκόσμιες μάρκες smartphones να ξεμένουν από καινοτόμους τρόπους με τους οποίους μπορούν να κάνουν πιο ελκυστικά τα προϊόντα τους, είναι ζωτικής σημασίας για premium συσκευές όπως το iPhone να διατηρούν την τεχνολογική πρωτοπορία. Σε μια ύφεση, η Apple αρχίζει να ανακαλύπτει την τιμή της παραμονής της στην αιχμή της τεχνολογίας.