ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το παγκόσμιο κυνήγι αποδόσεων καθιστά τους επενδυτές λιγότερο επιφυλακτικούς όσον αφορά στην ποιότητα του χρέους που αγοράζουν.
Τα αφρικανικά ευρωομολόγια, τα οποία αξιολογούνται ως επί το πλείστον ως junk, έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά έτους ή σε ιστορικά υψηλά αυτόν το μήνα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο ετοιμάζονται για έναν νέο κύκλο μέτρων ενίσχυσης. Τα ομόλογα αναδεικνύονται ως μια ελκυστική εναλλακτική λύση εν μέσω της αυξανόμενης ομάδας των χρεών με αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη .
«Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι πάντα ένας παράγοντας διαφοροποίησης», δήλωσε ο Phumelele Mbiyo, οικονομολόγος με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ στην Standard Bank Group. «Πρέπει να εκτιμήσει κανείς ότι τα αφρικανικά ευρωομόλογα δεν είναι πλήρως απομονωμένα από τις εξελίξεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς. Όταν υπάρχει κίνδυνος σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέπουμε sell-off. Όταν το κλίμα είναι θετικό, συνήθως εκτοξεύονται και αυτά».
Οι αφρικανικές χώρες έχουν προσφέρει έξι από τις καλύτερες δέκα αποδόσεις φέτος μεταξύ 74 αναπτυσσόμενων χωρών στον δείκτη Bloomberg Barclays Emerging Markets Sovereign. Τα ομόλογα της Κένυα έδωσαν στους επενδυτές απόδοση 20%.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι χώρες συρρέουν στην αγορά για να επωφεληθούν από τη νέα ζήτηση και το φθηνό κόστος δανεισμού.
Οι αφρικανικές εκδόσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των πωλήσεων σε ευρώ ή δολάρια από τις αναδυόμενες αγορές φέτος, συνολικού ύψους 152 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσοστό μικρότερο από ό,τι κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η προσφορά 7ετών ομολόγων της Τυνησίας την Τετάρτη έβαλε σε πειρασμό τους επενδυτές με μία από τις υψηλότερες αποδόσεις του 2019 για κρατικό ομόλογο στο κοινό νόμισμα.