Επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και έρευνες σε νέα οικόπεδα για προσέλκυση διεθνών παικτών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σχεδιάζει το υπουργείο Ενέργειας,  ενώ ετοιμάζεται να προωθήσει την προκήρυξη πρόσθετων οικοπέδων Νότια της Κρήτης.

Μπορεί οι δύο υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων που βοήθησαν να προχωρήσει η σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία  για να μπορούν κάποτε να ξεκινήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων οι κ.κ. Μανιάτης και Σταθάκης, να μην είναι σήμερα ούτε βουλευτές, όμως όλη η αγορά συνομολογεί την προσφορά τους και ο σημερινός υπουργός Ενέργειας, παίρνει τη σκυτάλη για να προχωρήσουν γρήγορα και σωστά οι διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την υπογραφή των  συμβάσεων για την ανάθεση των ερευνών και της εξόρυξης στις εταιρείες Exxon Mobil, Total και τον ελληνικό όμιλο των ΕΛΠΕ, εκκρεμεί η κύρωσή τους από τη Βουλή, που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Όπως είναι γνωστό, οι συμβάσεις που υπεγράφησαν για τα οικόπεδα της Κρήτης αφορούν τις θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ. χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ. χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, είχαν προκηρυχθεί το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.

Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο κ. Γιάννης Μπασιάς επικεφαλής της ΕΔΕΥ, οι δυο περιοχές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, εφόσον βρεθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, οι όγκοι θα είναι μεγάλοι και δεν θα έχουν καμία σχέση με τα κοιτάσματα τα οποία υποθέτουμε ότι θα βρεθούν πιο βόρεια, στο Ιόνιο πέλαγος.

Αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις ότι υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα,  θα αλλάξει κατά πολύ η εικόνα και η θέση που έχει η Ελλάδα στη ΝΑ Μεσόγειο, και ιδιαίτερα στην προέκταση της ΝΑ Μεσογείου προς τα δυτικά.

Οι ομοιότητες των δυο περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης με άλλες (όπως π.χ. στον Ειρηνικό, τον Κόλπο του Μεξικού κ.α.), στις οποίες έχουν επιβεβαιωθεί οι δυνατότητες εύρεσης μεγάλων κοιτασμάτων, αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Το μίνιμουμ και το μάξιμουμ

Για να θεωρηθούν εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα Νότια της Κρήτης πρέπει να αποδειχθεί ότι μπορούν να δώσουν τουλάχιστον «500 εκατ. βαρέλια ή 75 εκατ. κυβικά»  κατά στόχο. Το γεγονός ότι τα κοιτάσματα έχουν ίδια χαρακτηριστικά με το κοίτασμα Ζορ δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία, η οποία όμως θα επιβεβαιωθεί με την ολοκλήρωση των ερευνών. Αν η πληρότητα είναι η ίδια με το Ζορ μόνο τα κοιτάσματα του νομού Χανίων μπορούν να έχουν αξία πάνω από 5 τρις.

Όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, γνωστός για τους αισιόδοξους ισχυρισμούς του:

«Οι τουλάχιστον δέκα στόχοι που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, επαρχίες Καστελίου και Κανδάνου-Σελίνου, νομού Χανίων, με έκταση 22,6 φορές μεγαλύτερη του “Ζορ”, μπορεί να έχουν αποθέματα, αν υπάρχει η ίδια πληρότητα σε φυσικό αέριο, (400 μέτρα φυσικού αερίου επικαθήμενα σε 300 μέτρα θαλασσινού νερού) όπως το κοίτασμα “Ζορ”, της τάξης των 678 τρισ. κυβικών ποδιών ήτοι 19,2 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η έρευνα, τελικά, θα δείξει πόσα είναι τα πραγματικά αποθέματα.»

Σημειώνεται ότι μετά τον εντοπισμό φυσικού αερίου για να έρθουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή θα πρέπει οι εταιρείες να επενδύσουν 4 δισ. δολάρια για κάθε απόθεμα της τάξης του 1 τρισ. Κυβ, μέτρα). Για το απόθεμα των 19,2 τρισ. m3, που βλέπουν οι αισιόδοξοι υπολογισμοί ότι υπάρχει στους 10 στόχους, θα πρέπει να επενδυθούν πάνω από 75 δισ. δολάρια για τα επόμενα 15 χρόνια.

Τα επόμενα βήματα

Από τις  13 παραχωρήσεων που έχουν εγκριθεί οι δυο πιο ώριμες αυτή τη στιγμή είναι:

-Το μπλοκ του Πατραϊκού κόλπου, όπου τα ΕΛΠΕ και η Edison θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την πρώτη γεώτρηση πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, διότι αυτό προβλέπουν οι υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και η έγκριση που έλαβαν από τη Βουλή.

-Το Κατάκολο, το οποίο δεν είναι πια ερευνητική γεώτρηση, αλλά παραγωγική. Η Energean έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή αυτού του κοιτάσματος, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί από παλιά.

Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι δύο πρώτες αυτές παραχωρήσεις, τόσο θετικότερο μήνυμα θα δοθεί για την επένδυση και στις επόμενες.