ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δρόμο στρωμένο με… αγκάθια θα βρει μπροστά του ο έμπειρος από κυβερνητικές θέσεις νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Παρά τα μηνύματα συγχαρητηρίων και φιλίας που έστειλαν από χθες τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έστειλε και προσωπικό μήνυμα προς τον κ. Δένδια με ανάρτηση και στα ελληνικά) τα ελληνοτουρκικά είναι σε αρκετά δύσκολο σημείο και η νέα ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας δεν θα έχει εύκολο δρόμο μπροστά της.
Τα ανοιχτά μέτωπα είναι αρκετά με πρώτο τις απειλές που εκτοξεύει με κάθε ευκαιρία η Τουρκία ότι θα επεκτείνει και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω των ερευνών.
Στα Βαλκάνια σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι σχέσεις με την Αλβανία, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του για μία συνολική διευθέτηση των όποιων διμερών προβλημάτων, είχαν φθάσει σε προχωρημένο σημείο, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή και εάν ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα, τα ελληνοαλβανικά εκ των πραγμάτων θα επανέλθουν στο προσκήνιο.
Εξίσου σημαντικό πρόβλημα που θα ανακύψει είναι οι σχέσεις με τα Σκόπια. Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να έλυσε το ονοματολογικό, αλλά η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο είχε ταχθεί εναντίον της Συμφωνίας, αλλά και είχε -λόγω της εκτεταμένης λαϊκής αντίδρασης- επενδύσει πολιτικά σ’ αυτή την λαϊκή αντίθεση.
Υπήρξαν φωνές που ζήτησαν από την Νέα Δημοκρατία να ακυρώσει την συμφωνία, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως αυτό δεν γίνεται. Εκείνο με το οποίο πιθανότατα θα ασχοληθεί το ΥΠΕΞ είναι η τήρηση από την πλευρά της γειτονικής χώρας όσων προβλέπονται από την Συμφωνία χωρίς άλλες παρασπονδίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Δένδιας ήταν ο μόνος για τον οποίο δεν προκλήθηκε καραμπόλα στον σχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς το όνομά του είχε κλειδώσει εδώ και πολλές ημέρες. Μάλιστα, για να υπάρχει καλύτερη χημεία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας ήταν και ο λόγος για τον οποίο πήγε στο Πεντάγωνο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και όχι ο Βασίλης Κικίλιας, καθότι ο νέος υπουργός Άμυνας διατηρεί καλύτερες σχέσεις με τον κ. Δένδια.
Ο Νίκος Δένδιας διαθέτει πλούσια κυβερνητική εμπειρία, καθώς έχει θητεύσει σε κρίσιμα υπουργεία (Ανάπτυξης, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη κ.α.), αλλά μέχρι τώρα, όμως, δεν είχε εξοικείωση με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Θετικό κρίνεται και το γεγονός ότι είναι μετριοπαθής, αν έμπειροι στα διπλωματικά εκφράζουν την άποψη ότι ειδικά αυτή την περίοδο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ίσως έπρεπε να τοποθετηθεί ένας πιο έμπειρος.
Σχολιάζεται, μάλιστα, το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκε ούτε ως αναπληρωτής για ευρωπαϊκές υποθέσεις ο μέχρι τώρα τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. Από την άλλη, ο τομεάρχης για τη Μεταναστευτική Πολιτική Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τοποθετήθηκε υπουργός αναπληρωτής για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ελληνικές διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις επιλογές του νέου πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτυπώνει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του κ. Δένδια.
Την τετράδα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου συμπληρώνουν δύο υφυπουργοί. Ο πρώτος είναι ο υφυπουργός με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό. Πρόκειται για τον εκδότη (από το 1979) της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας», που εκδίδεται πάνω από έναν αιώνα στη Νέα Υόρκη, Αντώνης Διαματάρης.
Ο δεύτερος υφυπουργός, αρμόδιος για την διεθνή οικονομική συνεργασία, είναι ο Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο των επιχειρήσεων με πλούσιο βιογραφικό σε διεθνή επενδυτικά σχέδια και σε διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή