Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου ήταν αν μη τι άλλο, ηχηρό. Η Δημοκρατία, στα καλύτερά της.

Οι κάλπες ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη δύναμη, απόλυτο νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο πιστώνεται εν πολλοίς η αυτοδυναμία της ιστορικής παράταξης και η καθολική της ανανέωση.

Τα πολιτικά συμπεράσματα είναι πολλά. Έχουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση πανέτοιμη, με πρόγραμμα και όραμα για την επόμενη μέρα, μια ξεκάθαρα αποδοκιμασμένη (λόγω αποτελέσματος) αντιπολίτευση, ένα ΚΙΝΑΛ που παρά τα χαμόγελα της Τρικούπη, η αμηχανία δεν κρύβεται, ένα ΚΚΕ σταθερό στη συσπείρωσή του και δύο νέα αρχηγοκεντρικά κόμματα (Βελόπουλος-Ελληνική Λύση, Βαρουφάκης-Μέρα25) που αναμένεται να δοκιμαστούν εν τω συνόλω (πέραν των αρχηγών τους που έχουν ήδη διαβεί μία φορά το περιστύλιο της Βουλής) στον πολιτικό στίβο.

Οι πολίτες αυτής της χώρας γύρισαν ακόμη την πλάτη στον φασισμό.

Ο λαϊκισμός δεν έπεισε. Τα αριστερά αφηγήματα ξεπεράστηκαν. Τις ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, τα άνοστα και δύσπεπτα αστεία περί… γραβάτας και «σκληρών διαπραγματεύσεων» δεν μπόρεσε να τα «χωνέψει» το εκλογικό σώμα και έδωσε με την πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε την εντολή στον πρόεδρο της ΝΔ να προχωρήσει μπροστά την Ελλάδα και να την φέρει στη θέση που της αξίζει.

Σηκώνουν μανίκια και «δένουν» γραβάτα…

 Η γραβάτα ως σύμβολο και ως συμβολισμός που «δαιμονοποιήθηκε» στα χρόνια  της διακυβέρνησης Τσίπρα αποκτά στο εξής μία νέα, εκ διαμέτρου αντίθετη σημασιολογία από αυτή που ο πρώην πρωθυπουργός της απέδωσε. Το να δέσεις μια γραβάτα, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να σηκώσεις τα μανίκια. Τουναντίον…

Αυτό έπραξαν ηγέτες μεγάλων χωρών του δυτικού κόσμου, που έχουν αποδείξει με το έργο τους ποιος δουλεύει σκληρά (ΜΕ γραβάτα) και ποιος… μας δουλεύει κανονικά (ΑΝΕΥ γραβάτας!). Εξάλλου, η στασιμότητα στη χώρα μας, όσον αφορά στις επενδύσεις, την εξωστρέφεια κ.ο.κ. αποτελούν απτά στοιχεία του (μη) έργου της προηγούμενης κυβέρνησης σε ζωτικούς τομείς για τη χώρα.

Υπ’ αυτή την έννοια, η «γραβάτα» θα μπορούσε να συμβολίσει την επιστροφή στην κανονικότητα και στην ισορροπία για τη χώρα μας. Την επιστροφή σε πραγματικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεσμοί οι οποίοι από το 2015 έχουν διαρραγεί υπέρμετρα λόγω της ανικανότητας, της ασυδοσίας και της αμετροέπειας που επέδειξαν ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του.

Την επιστροφή σε μια Ελλάδα ικανή να παράξει, να βελτιώσει τις υποδομές της, να «ποντάρει» και τελικά να πετύχει την ανάπτυξη.

Ο χρόνος – ευτυχώς – δεν έχει τελειώσει για την Ελλάδα. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Το γνωρίζει καλά τόσο ο νέος πρωθυπουργός, όσο και το επιτελείο του.  Για αυτό και δεν θα διακόψει η Βουλή για θερινές διακοπές παρά μόνο για μερικές ημέρες λίγο πριν και λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Το νέο κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να φέρει άμεσα στη Βουλή σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν στο πανεπιστημιακό άσυλο, στο φορολογικό σύστημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η ΔΕΗ και τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την πρώτη επιχείρηση της χώρας.

Όπως και να έχει το μόνο σίγουρο είναι ένα: Η Δημοκρατία απέδειξε για ακόμη μία φορά την αξία και τη δύναμή της, προοιωνίζοντας μία ουσιαστική αλλαγή, που -όπως διαφάνηκε από την επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος – είχε τόσο ανάγκη ο λαός.

Η Δημοκρατία νίκησε για άλλη μια φορά!