Σε ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή από τους πολίτες προσβλέπει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας επανειλημμένα τους ψηφοφόρους να προτιμήσουν την κάλπη από την παραλία.

Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και από τις κάλπες βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τα χέρια του λυμένα για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, στις οποίες φαίνεται να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης τόσο οι πολίτες όσο και οι αγορές.

Οι τελευταίες εδώ και περίπου 40 ημέρες φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ποντάροντας σε αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ξεσπώντας σε ένα ράλι τόσο στο χρηματιστήριο όσο και στις αποδόσεις των ομολόγων.

Αν τελικά οι κάλπες βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε σήμερα θα σημάνει και το τέλος ενός δεκαετούς κύκλου  κυβερνήσεων συνεργασίας, φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα πολιτικά ήθη της χώρας στα χρόνιας της μεταπολίτευσης. Η τελευταία αυτοδύναμη κυβέρνηση ήταν αυτή του Γιώργου Παπανδρέου που εξελέγη στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην χώρα τους τελευταίους μήνες της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου για ενδεχόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό μετά τις τελευταίες παροχές που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Οι εταίροι, θέλοντας να στείλουν μήνυμα στην νέα κυβέρνηση ότι δεν έχει μεγάλη πίστωση χρόνου, βάζουν την Ελλάδα στην ατζέντα του αυριανού Eurogroup, παρ’ όλο που η χώρα δεν θα έχει ακόμη ορκισμένη κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που τον περιμένουν, πριν ακόμη διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Έχει δηλώσει ότι έχει ήδη αποφασίσει για τα πρόσωπα που θα καθίσουν στις υπουργικές καρέκλες, περιγράφοντας το κυβερνητικό σχήμα ως «ούτε μεγάλο, αλλά ούτε και μικρό», με πρόσωπα που δεν θα επιλεγούν βάσει ισορροπιών, εσωκομματικών ή άλλων, αλλά βάσει ικανοτήτων, με εξωκοινοβουλευτικά μέλη κυρίως σε θέσεις υφυπουργών και χωρίς αναπληρωτές υπουργούς με μία εξαίρεση.

Έτσι, οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν πολύ γρήγορα:

– Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, μια ημέρα μετά τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ορκιστεί πρωθυπουργός ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας

– Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των προσώπων που θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο, όπως και το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση για πρόεδρο της Βουλής. Πιθανότατα νέος πρόεδρος της Βουλής θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

– Την Τρίτη 9 Ιουλίου θα γίνει η ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου και θα ακολουθήσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο ο κάθε υπουργός θα παραλάβει έναν φάκελο με το νομοθετικό έργο και τις άμεσες προτεραιότητες ανά υπουργείο. Στην συνέχεια, θα γίνουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία.

Στη συνέχεια, όπως έχει γίνει γνωστό από το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών, η Βουλή θα ανοίξει ξανά στις 17 Ιουλίου για την ορκωμοσία των βουλευτών. Πιθανόν, σε δεύτερη συνεδρίαση το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει και η εκλογή Προεδρείου.

Θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, που θα γίνουν πιθανότατα σε μια διαδικασία, που θα διαρκέσει ένα τριήμερο.

Από κει και πέρα, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Βουλή θα κλείσει για περίπου δέκα ημέρες, την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή από τη Δευτέρα 12 ως την Παρασκευή 16 Αυγούστου, με τις εργασίες να συνεχίζονται κανονικά, χωρίς θερινά τμήματα, από τις 18 Αυγούστου.

Από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή θα είναι αυτό για τη δομή και την λειτουργία της κυβέρνησης. Αυτό θα προβλέπει τον διαχωρισμό του ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού από το όργανο που συντονίζει τις δημόσιες πολιτικές και το υπουργικό συμβούλιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπονται συγχωνεύσεις υπουργείων, χαρτοφυλακίων και αρμοδιοτήτων.

Επίσης, πριν από τη θερινή διακοπή εκτιμάται ότι θα έρθει στην Βουλή και το νέο φορολογικό με τις αλλαγές που θα ισχύσουν από 1/1/2020. Μετά θα ακολουθήσουν άλλα νομοσχέδια, όπως αυτό για τον νέο αναπτυξιακό νόμο και το νέο αδειοδοτικό περιβάλλον, αλλά και αυτό για την Παιδεία που θα αφορά κυρίως την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αυτή τη φάση.

Ποιοι περιμένουν τηλεφώνημα

Αν και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο πριν γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, οι πληροφορίες για τα πρόσωπα που θα μπουν από αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτά που θα συγκροτήσουν το υπουργικό συμβούλιο έχουν ήδη διαρρεύσει.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, διευθυντής στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου θα τοποθετηθεί ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Συντονιστής του κυβερνητικού έργου θα αναλάβει ο μέχρι σήμερα γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, ενώ ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να αναλάβει και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθούν δύο υπερυπουργεία, το Προστασίας του Πολίτη με επιπλέον αρμοδιότητες  αυτές του Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και των φυλακών, όπως έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ. Το δεύτερο υπερυπουργείο είναι το Εσωτερικών, στο οποίο θα συγχωνευτεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για το πρώτο ακούγεται έντονα το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού με άριστη γνώση του αντικειμένου.

Στο υπερυπουργείο Εσωτερικών είναι πιθανή η τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του Κ.Μητσοτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Για την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών ακούγεται το όνομα του Χρήστου Σταϊκούρα με αναπληρωτή υπουργό τον διευθυντή του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Στέλιο Πέτσα. Για την θέση του υφυπουργού Οικονομικών έχει ακουστεί το όνομα του Χάρη Θεοχάρη, εφόσον εκλεγεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, για την θέση του υπουργού Ενέργειας προορίζεται ο Κωστής Χατζηδάκης. Η επιλογή του συνδέεται με την πολύ καλή γνώση του στα ευρωπαϊκά θέματα, αφού έχει εκλεγεί τρεις φορές ευρωβουλευτής, την εμπειρία του στις εξυγιάνσεις (Ολυμπιακή και ΟΣΕ) σε συνδυασμό με την επιτυχημένη πορεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη είχε ακουστεί και για το υπουργείο Παιδείας με υφυπουργό την Νίκη Κεραμέως. Εάν γίνει υπουργός Ενέργειας, τότε δεν αποκλείεται καθήκοντα υπουργού Παιδείας να αναλάβει η κ. Κεραμέως.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζεται μάλλον για τον υπουργείο Οικονομίας, εφόσον ο κ. Χατζηδάκης πάει στο Ενέργειας. Μεταξύ των δύο δεν αποκλείεται μια καραμπόλα.

Προς το υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται πως οδεύει ο Νίκος Δένδιας, ενώ είχε ακουστεί και το όνομα του εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτη Σχοινά. Ωστόσο, η υπουργοποίηση του δεύτερου φαίνεται πως αναβάλλεται μέχρι την λήξη της θητείας της παρούσας Κομισιόν, στις 31 Οκτωβρίου. Ο Άγγελος Συρίγος ακούγεται για υφυπουργός Εξωτερικών.

Για το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ακούγεται το όνομα του βουλευτή Σερρών, Κώστα Αχ.Καραμανλή.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη αναλαμβάνει καθήκοντα είτε υπουργού Πολιτισμού, είτε υπουργού Τουρισμού. Υπάρχει και το σενάριο ενοποίησης των δύο υπουργείων.

Για το νέο υπουργείο Επικρατείας στο οποίο θα υπάγεται η ψηφιακή πολιτική ακούγεται έντονα το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Για το υπουργείο Εργασίας ακούγεται ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο Βασίλης Κικίλιας φαίνεται ότι οδεύει προς το υπουργείο Άμυνας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ενδέχεται να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Ναυτιλίας.

Οι ενδιαφερόμενοι ας αναμένουν στο ακουστικό τους από το βράδυ της 7ης Ιουλίου.