Σαν «μάννα εξ ουρανού» ήρθε ο νέος Ποινικός Κώδικας για εκατοντάδες προφυλακισμένους, για (όχι αμετακλήτως) καταδικασμένους και καταζητούμενους (μέχρι την περασμένη Κυριακή) κακουργηματικών κατηγοριών, οι οποίες (από τη Δευτέρα) έγιναν πλημμελήματα και τα “κλειδιά” για να ανοίξουν οι πόρτες των φυλακών, να παραγραφούν αδικήματα και να καταργηθούν εντάλματα σύλληψης.

Οι πρώτοι αριθμοί σκιαγραφούν την ανησυχητική πραγματικότητα για εγκλήματα της καθημερινότητας.

Μόνο μέσα σε 5 ημέρες (από την 1 Ιουλίου δηλαδή που τέθηκε σε ισχύ ο νέος Κώδικας) και μόνο στις υποθέσεις αρμοδιότητας της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου Αθηνών, ήδη 20 προσωρινά κρατούμενοι για κλοπές ως κατ’ επάγγελμα δράστες έχουν αφεθεί ελεύθεροι και έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους.

Μέσα σε αυτό το ελάχιστα μικρό χρονικό διάστημα, οι εισαγγελείς έχουν προτείνει προς τα δικαστικά συμβούλια την αποφυλάκιση περίπου 50 προφυλακισμένων!

Τα βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων (μονόδρομος οι αποφάσεις αποφυλάκισης) ήδη έχουν φτάσει στα 20 και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται και οι υπόλοιπες αποφάσεις για την απελευθέρωση των προσωρινά κρατουμένων.

Οι εισαγγελείς -εκ του νέου Κώδικα υποχρεωμένοι- παρεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως και προτείνουν την άμεση αποφυλάκιση όσων έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι για αδικήματα που από κακουργήματα έχουν μετατραπεί σε πλημμελήματα.

Ο τελικός αριθμός όσων αφεθούν ελεύθεροι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπολογιστεί καθώς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, 2 εισαγγελείς και 5 γραμματείς αναζητούν με πυρετώδεις ρυθμούς (όπως και σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας) όλες οι δικογραφίες με προφυλακίσεις κατηγορουμένων που, βάσει των νέων διατάξεων, πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι.

Με απλά λόγια, όσοι μέχρι και σήμερα παραμένουν στη φυλακή ενώ πλέον αντιμετωπίζουν πλημμεληματικές κατηγορίες, κρατούνται παράνομα!

Το δεύτερο ανησυχητικό στοιχείο είναι η φύση των αδικημάτων για τα οποία ήρθαν οι πρώτες αποφυλακίσεις: πρόκειται αποκλειστικά για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών που τελέστηκαν κατ’ επάγγελμα, με λεία μέχρι 120.000 ευρώ! Δηλαδή, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι που αφήνονται ελεύθεροι φέρονται να είναι μέλη συμμοριών που “άδειαζαν” σπίτια και καταστήματα.

Εντάλματα και παραγραφές

Τουλάχιστον 30 εντάλματα σύλληψης κατηγορουμένων για κλοπές και υπεξαιρέσεις, ποσών μέχρι 120.000 ευρώ, έχουν ήδη ακυρωθεί μόνο στην Αθήνα. Από καταζητούμενοι παρέμειναν απλά κατηγορούμενοι για πλημμέλημα και οι δικαστικές αρχές “τρέχουν” να προλάβουν τις παραγραφές για να μην καταστούν οι κατηγορούμενοι και οριστικά ατιμώρητοι, λόγω παραγραφής του αδικήματος τους.

Είναι ενδεικτικό της νέας πραγματικότητας ότι οι περαιωμένες δικογραφίες των ανακριτών κατά της Διαφθοράς (με πάλαι ποτέ κακουργήματα και νυν πλημμελήματα), οι οποίες είχαν αποσταλεί στην Εισαγγελία Εφετών για πρόταση παραπομπής ή όχι σε δίκη, επιστρέφουν καθημερινά στα δικαστήρια της Ευελπίδων με… φορτηγάκια!

Μέχρι την Παρασκευή είχαν επιστραφεί περίπου 100 δικογραφίες, εκ των οποίων οι μισές εμπεριέχουν αδικήματα που τώρα, ως πλημμελήματα, έχουν παραγραφεί.

Για τις υπόλοιπες, οι εισαγγελείς ψάχνουν σύντομες δικασίμους να προσδιορίσουν τις δίκες, για να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες ώστε να μην παραγραφούν κι αυτές.

Η της Εισαγγελίας Διαφθοράς και το αλαλούμ

Ο νέος Ποινικός Κώδικας, εκτός από αποφυλακίσεις και παραγραφές, έφερε και την πλήρη αποδυνάμωση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Η Ελένη Τουλουπάκη και οι εισαγγελείς της εφεξής δεν έχουν αρμοδιότητα για την πλειονότητα των υποθέσεων που χειρίζονταν.

Μεγάλες δικογραφίες, όπως τα δάνεια των τραπεζών, οι ΔΕΚΟ και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) φεύγουν από τα χέρια τους.

Πού πάνε; Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών!!!

“Χρειαζόμαστε επιπλέον 30 εισαγγελείς για να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει ο νέος Π.Κ. Η πληθώρα των υποθέσεων που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας ξεπερνά τις δυνατότητες μας”, λέει στο mononews.gr αρμόδια εισαγγελική πηγή.

“Αλαλούμ! Είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στη μεγαλύτερη Εισαγγελία της χώρας”, αναφέρει υπάλληλος των δικαστηρίων.

Η μεγάλη επιβάρυνση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν γίνεται μεγαλύτερη από το νέο θεσμό της ποινικής συνδιαλλαγής που εισάγει ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Κι αυτόν, καλείται να τον εφαρμόσει εισαγγελικός λειτουργός.

Την πρώτη εβδομάδα, πάντως, δεν υπήρξε καμία εκδήλωση ενδιαφέροντος από διάδικο για ποινική συνδιαλλαγή με αντίδικο του.