• Big Story

    ΝΔ: Γιατί αποχώρησε από τη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις offshore

    • NewsRoom


    Ανεξήγητη έως και αψυχολόγητη μπορεί να χαρακτηριστεί η κίνηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να αποχωρήσουν από τη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τις offshore των πολιτικών.

    Τόσο ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι βουλευτές του κόμματος όφειλαν να παραμείνουν στα έδρανα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, καθώς η κίνησή τους αυτή έδωσε “τροφή” για έντονο σχολιασμό από το Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός το οποίο θα έπρεπε να αποτραπεί.

    Η ενέργεια αυτή των μελών της ΝΔ, όπως ήταν αναμενόμενο, σχολιάσθηκε έντονα και από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος σύμφωνα με τους συνεργάτες του, τόνισε ότι “το βάλανε στα πόδια, τόσο αντέχουν”.

    Ιδιαίτερα καυστικό ήταν το επίσημο σχόλιο από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού. Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά”, σχολίασαν χαρακτηριστικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

    Σε ανάλογο ύφος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη: “Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν…”, έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter.

    paraskeuopoulos

    Η επίμαχη τροπολογία

    Νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα υπάρχει αμνήστευση ή παραγραφή αδικήματος πολιτικών προσώπων εξαιτίας της συμμετοχής τους σε offshore εταιρίες που έχουν την έδρα τους σε χώρες που θεωρούνται φορολογικά συνεργάσιμες, εφόσον επικαλεστούν την επιεικέστερη διάταξη που ίσχυσε για τρεις μέρες από τη δημοσίευση του προηγούμενου νόμου, κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της επίμαχης τροπολογίας, ο Ν. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε σοβαρές τις νομικές ενστάσεις και παρατηρήσεις που εκφράστηκαν από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ενώ αντέκρουσε τις αιτιάσεις τους περί προσπάθειας αμνήστευσης και απαλλαγής ορισμένων πολιτικών προσώπων, τονίζοντας ότι καμία τέτοια πρόθεση και από κανένα δεν υπήρξε στην κυβέρνηση.

    Παράλληλα, ο ίδιος, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, κατέθεσε ρύθμιση που ξεκαθαρίζει ότι η προθεσμία των εξήντα ημερών για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων δεν αίρει το αξιόποινο παλαιότερων παραβάσεων και διευκολύνει μόνο να προσαρμοστούν όσοι εμπίπτουν για πρώτη φορά στο αξιόποινο μετά την ψήφιση του νόμου.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός ορίζεται ότι:

    -Η μεταβίβαση των μετοχών σε εξωχώριες εταιρείες εντός 60 ημερών (που επιβάλλεται από την τροπολογία) δεν αίρει το αξιόποινο για συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες.

    -Δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρει ότι αν υπάρχει ευνοϊκότερη ρύθμιση ανάμεσα στην τέλεση μίας πράξης και τη διεξαγωγή της δίκης, εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη διάταξη.

    tsipras-mitsotakis

    Η κόντρα Κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης

    Η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την επίμαχη διάταξη για τις εξωχώριες εταιρείες πολιτικών κορυφώθηκε σήμερα στη Βουλή, με τη Νέα Δημοκρατία να αποχωρεί από τη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή.

    Η ένταση που έχει δημιουργηθεί για το θέμα, οξύνθηκε από δύο ακόμα στοιχεία. Το πρώτο είναι το νομικό αποτύπωμα που αφήνει η πρώτη διάταξη (παρ’ όλο που αποσύρθηκε) δεδομένου ότι η διάταξη δημοσιεύθηκε πρώτα στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και μετά άλλαξε με την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση. Αντίθετα η αντιπολίτευση ζητούσε μετ’ επιτάσεως χθες Τρίτη 31 Μαΐου να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να καταργήσει τη διάταξη για τις offshore προτού ο νόμος δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

    Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η διάταξη ίσχυσε μόλις λίγες ώρες μέχρι να αντικατασταθεί από την προωθούμενη τροπολογία, δίνει άφεση αμαρτιών στους παραβάτες πολιτικούς που θα βρεθούν με offshore αφού στο ποινικό δίκαιο υπερισχύει ο νόμος που είναι ευμενέστερος για τον παραβάτη!

    Κατά τις ίδιες πηγές η ισχύς της επίμαχης ρύθμισης έστω και για λίγο, μέχρι ότου να αποσυρθεί ή να αντικατασταθεί με άλλη αυστηρότερη, παραμένει ζωντανή και επιφέρει ευνοϊκά αποτελέσματα σε τυχόν παραβάτες (πολιτικούς με offshore) ακόμα και αν συλληφθούν στο μέλλον, καθώς αξίωμα του ποινικού δικαίου είναι να υπερισχύει πάντα ο ευμενέστερος για τον παραβάτη νόμος.

    Ανάλογη περίπτωση σημειώθηκε και στο πρόσφατο παρελθόν επί υπουργίας Χαρ. Αθανασίου, όταν καταργήθηκε διάταξη του ποινικού κώδικα (άρθρο 263) σχετικά με αδικήματα καταχρήσεων σε βάρος του Δημοσίου. Τότε η κατάργηση της διάταξης που αποδόθηκε σε παραδρομή, οδήγησε στην απόσυρσή της, αλλά κατηγορούμενοι σε υποθέσεις των εξοπλιστικών ευνοήθηκαν έστω και αν η ρύθμιση τελικά αποσύρθηκε.

    Αλλά και στη νέα τροπολογία προβλέπεται  προθεσμία εξήντα ημερών για όσους πολιτικούς  έχουν μετοχικό κεφάλαιο σε οffshore, να το μεταβιβάσουν.

    Επίσης, προς διευκρίνιση παραμένει το τι εννοεί ο νομοθέτης με τον όρο «συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρειών» και αν στον συγκεκριμένο περιορισμό περιλαμβάνονται και οι μετοχές εισηγμένων ξένων εταιρειών.

    Τι προβλέπει η τροπολογία – Ποιους αφορά

    Η πολυαναμενόμενη τροπολογία της κυβέρνησης, για την τροποποίηση της πρόσφατης ρύθμισης σχετικά με τις εξωχώριες εταιρίες πολιτικών προσώπων προβλέπει καθολική απαγόρευση συμμετοχής είτε των ίδιων είτε μέσω παρένθετων προσώπων στη διοίκηση ή το κεφάλαιο εταιριών με πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

    Σύμφωνα με την τροπολογία ως παρένθετα πρόσωπα ορίζονται σύζυγοι και εν διαστάσει σύζυγοι είτε πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, συγγενείς α’ βαθμού, και φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ενεργεί για οποιαδήποτε αιτία για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου.

    Η απαγόρευση, βάζει των όσων ορίζει η επίμαχη τροπολογία, αφορά στους:Πρωθυπουργό, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, όπως επίσης, τους Γενικούς & Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης.

    Στη συγκεκριμένη απαγόρευση εμπίπτουν επιπλέον οι: Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, πρόεδροι – διοικητές – υποδιοικητές και γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/video-i-stigmi-tis-apochorisis-tis-nd-apo-ti-vouli-to-valane-sta-podia-apanta-to-maximou/50010



    ΣΧΟΛΙΑ