Ασυνεπής στις υποχρεώσεις της προς τα φαρμακεία που πέτυχαν το στόχο για την αύξηση της πώλησης γενόσημων φαρμάκων είναι η πολιτεία, καθώς ουδέν “κίνητρο” έχει επιστρέψει μέχρι στιγμής στα ταμεία τους, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος που διεξάγει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ).

Σύμφωνα με το νόμο, στα φαρμακεία που υπερβαίνουν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων,  παρέχονται κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες, η συνολική αξία των οποίων επιμερίζεται μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα μηχανισμό υπολογισμού αυτόματης επιστροφής.

Η αξία αυτή εκκαθαρίζεται ανά μήνα και  καταβάλλεται ανά τρίμηνο από τις εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ), οι οποίοι συμψηφίζουν το ποσό έκπτωσης με το ποσό επιστροφής (rebate)  για το οποίο υποχρεούται το φαρμακείο προς τον ΕΟΠΥΥ και τους ΦΚΑ του ίδιου τριμήνου.

Τα ποσά που προκύπτουν από τις εκπτώσεις στα φαρμακεία που πέτυχαν το στόχο κατά τα έτη 2017, 2018, 2019 δεν έχουν εκκαθαριστεί, με αποτέλεσμα σήμερα να ανέρχονται συνολικά στα 6,2 εκατ, ευρώ.

Όσον αφορά 0,8% χαράτσι που επιβάλλεται ως αντικίνητρο για την προώθηση πρωτότυπων σκευασμάτων (για κάθε εκτός πατέντας πρωτότυπο φάρμακο που πωλούν επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ το 0,8% της λιανικής τιμής του), ο κος Βαλτάς, έκανε λόγο για «ανήθικο» μέτρο, καθώς «οι φαρμακοποιοί τιμωρούνται για κάτι που συνταγογραφούν οι γιατροί και επιλέγουν οι ασθενείς».

Φάρμακα υψηλού κόστους

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του συλλόγου για τη μεταμνημονιακή εποχή, ο κος Βαλτάς, έκανε -μεταξύ άλλων- ειδική αναφορά στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Μιλώντας για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διακίνησή τους μέσω courier, τόνισε ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και το κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο», χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα «αδιανόητες».

Τα ΦΥΚ διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (συνολικά 34) και από τα 70 σημεία διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους -κυρίως Κέντρα Υγείας και δημόσιες δομές- σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Εντούτοις, η διαδικασία προμήθειας των φαρμάκων από τα από αυτά τα σημεία δεν είναι πάντα εύκολη για τους βαριά πάσχοντες, ένα πρόβλημα που επιχειρείται από την πολιτεία να λυθεί με την διανομή τους μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.

Οι φαρμακοποιοί εμμένουν στην αντίθεσή τους με αυτήν την προοπτική και μία από τις διεκδικήσεις τους είναι η διάθεση των ΦΥΚ και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

«Τα φάρμακα πρέπει να διακινούνται και να διαχειρίζονται μόνο από φαρμακοποιό», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα διαθέτουμε το μεγαλύτερο δίκτυο φαρμακείων στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση στους ασθενείς.

«Ο courier δεν μπορεί ούτε να εκπαιδεύσει τον ασθενή για τη χρήση του φαρμάκου, ούτε να τον ενημερώσει για τις παρενέργειες, ούτε να τον βοηθήσει στη συμμόρφωση», είπε ο κος Βαλτάς, επισημαίνοντας ότι κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει σε καμία χώρα της Ευρώπης.

Έλεγχος τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ

Αναφερόμενος στις συνέπειες από την απελευθέρωση των τιμών των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ο κος Βαλτάς, τόνισε ότι την τελευταία διετία η χονδρική τιμή τους έχει διπλασιαστεί, κάτι που αναπόφευκτα θα μετακυλήσει και στον πολίτη. «Θα πρέπει να οριστεί μία τιμή διαχείρισης, όπως και στα φάρμακα θετικής λίστας, ώστε να ελέγχεται τόσο η χονδρική, όσο και η λιανική τιμή τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Αντιμετώπιση των ελλείψεων

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην καθημερινότητα των φαρμακοποιών και των ασθενών είναι οι ελλείψεις φαρμάκων. Όπως σημείωσε, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, η πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα, κυρίως με την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων που δεν επαρκούν για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς. «Τα 98 φάρμακα που, με απόφαση του ΕΟΦ, έπαψαν να είναι εξαγώγιμα, επανεμφανίστηκαν στην ελληνική αγορά μετά από 4 μήνες», σημείωσε ο κος Βαλτάς.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, αναφέρθηκε στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, τονίζοντας ότι μετά την τροποποίηση του μνημονιακού νόμου, σύμφωνα με την οποία τα “διευρυμένα” φαρμακεία λειτουργούν  μέχρι τις 9 το βράδυ, οι σύλλογοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να καλύψουν τις ανάγκες με την κατά τόπους ανάρτηση πινάκων εφημερίας.