• LIFE&STYLE

    Αυτή είναι η χώρα που ο 1 στους 5 κατοίκους είναι σκλάβος (photos)

    • NewsRoom


    Το φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας δεν αποτελεί μια άσχημη μνήμη του μακρινού παρελθόντος αλλά μια σκληρή πραγματικότητα του σήμερα. Μια χώρα που βίωνε ανέκαθεν αυτό το πρόβλημα είναι η Μαυριτανία της Νοτίου Αφρικής, η οποία μέχρι προσφάτως κατείχε την υψηλότερη θέση στην λίστα των χωρών στις οποίες ζουν σύγχρονοι σκλάβοι.

    Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης “Walk Free Foundation” σχετικά με την υποδούλωση, η Μαυριτανία κατάφερε να μειώσει το ποσοστό των ανθρώπων- σκλάβων της, από το 4% που υπήρχε το 2014 στο 1%. Αν και η χώρα κατείχε τα πρωτεία στην μοντέρνα δουλεία πλέον κατάφερε α πέσει στην 7η θέση.

    Σήμερα τον θλιβερό αυτό τίτλο τον κατακτά η χώρα της Βόρειας Κορέας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας 1 στους 5 κατοίκους της είναι δούλος. Η σύγχρονη δουλεία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο των σημερινών κοινωνιών, παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστό υπάρχει παντού, επηρεάζοντας όλες τις χώρες του κόσμου.

    mauritania

    Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά καθώς, 45.8 εκατομμύρια ανθρώπων κρατούνται ως δούλοι παγκοσμίως. Η αναφορά αυτή βασίστηκε σε τυχαίες έρευνες στις οποίες εξετάστηκαν 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Μαυριτανίας. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν μπορεί να είναι  όπως αναφέρει διοικητικό στέλεχος της “Walk Free Foundation”, τονίζοντας πως υπάρχουν και χώρες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα χωρίς όμως να έχουν πάρει μέρος στην έρευνα.

    slavery

    mauritania

    slavery mauritania

    Ο όρος δουλεία, σύμφωνα με την οργάνωση της “Walk Free Foundation”, εξηγείται ως μια κατάσταση εκμετάλλευσης στην οποία το άτομο που την βιώνει δεν μπορεί να αρνηθεί ή να ξεφύγει από αυτή καθώς είτε απειλείται είτε βιώνει βία κακομεταχείριση και κατάχρηση εξουσίας.

    \

    Μέσα στα θλιβερά αποτελέσματα της έρευνας συμπεριλαμβάνονται επίσης:

    • Πληροφορίες αναφέρουν πως οι κάτοικοι της Βόρειας Κορέας βιώνουν την καταπίεση μέσω της υποχρεωτικής κρατικής εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θεωρούνται ως πολιτικοί κρατούμενοι.

    • Η χώρα του Uzbekistan κατέχει την δεύτερη θέση στην λίστα με τις χώρες που πλήττονται από το θλιβερό φαινόμενο της δουλείας. Η κυβέρνηση της χώρας αναγκάζει τους κατοίκους της σε υποχρεωτική εργασία στην παραγωγή του βιομηχανικού βαμβακιού.

    • Η σύγχρονη δουλεία πλήττει ακόμη και σήμερα την Ινδία με τα επίπεδα της να έχουν φτάσει στο 18.3 εκατομ. ανθρώπων που υποφέρουν είτε από οικιακή αναγκαστική εργασία, είτε από την σεξουαλική εκμετάλλευση.

    Παρόλα τα αρνητικά στοιχεία υπάρχουν και ορισμένες προσπάθειες κάποιον κρατών προς την αντιμετώπιση του φαινομένου. Για παράδειγμα, η Μ. Βρετανία προσπαθεί να περάσει νομοθεσία η οποία αναγκάζει τις μεγάλες επιχειρήσεις να αναφέρουν τις κινήσεις που κάνουν για να αντιμετωπίσουν από τις ρίζες το θλιβερό φαινόμενο. Αυτό το παράδειγμα πρόκειται να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες όπως τις Η.Π.Α και την Κίνα.

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/paretithite-ta-social-media-psinoun-megali-sigkentrosi-kata-tis-kivernisis-sto-sintagma/49663

     Δείτε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/video-radio-arvila-top-paranias-tis-ellinikis-kivernisis/49653



    ΣΧΟΛΙΑ