ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κρας-τεστ αντοχής και ευελιξίας θα είναι για τη διοίκηση Εμμ. Παναγιωτάκη η Γενική Συνέλευση της Πέμπτης, καθώς θα κληθεί να εξηγήσει τις επιλογές και τις αποφάσεις της διοίκησης σε μια σειρά θεμάτων που οδήγησαν τη ΔΕΗ στη σημερινή της κατάσταση και να απαντήσει κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τόσο τη μέχρι σήμερα πορεία της εταιρείας όσο και την προοπτική της.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τις αποφάσεις που έχουν καθορίσει την πορεία της επιχείρησης πέφτει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Ενέργειας που έθεσαν τα πολύ στενά πλαίσια μέσα στα οποία αναγκαζόταν να κινηθεί η διοίκηση της ΔΕΗ, ίσως ένα πρόσθετο ερώτημα που θα απαντηθεί την Πέμπτη είναι αν ο κ. Παναγιωτάκης θα αποδώσει μέρος της ευθύνης στην κυβέρνηση, εξηγώντας τον τρόπο που κάθε φορά περιόριζε τις επιλογές του, ή θα στηρίξει τις επιλογές αυτές.
Οι κακές οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας είναι το μόνο βέβαιο, το δεδομένο από το οποίο παρά τις μεγάλες προσπάθειες ωραιοποίησης, ή λογιστικών τακτοποιήσεων δεν γίνεται να αλλάξει σημαντικά.Ήδη η αρνητική εικόνα της εταιρείας, απασχολεί εξάλλου εκτός από τους μετόχους, και τις τράπεζες και την Κομισιόν που πλέον την αντιμετωπίζει ως ένα συστημικό κίνδυνο που, αν δεν δοθεί προσοχή, θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για το σύνολο της οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της εταιρείας θα πρέπει στη μεθαυριανή Συνέλευση να έχει απαντήσεις για μια σειρά καίριων θεμάτων, από τον τρόπο που σκοπεύει να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα των ζημιών της εταιρείας, που αναμένονται στα 250 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, μέχρι τα επιμέρους ζητήματα που δημιουργούν σήμερα ένα ασφυκτικό κλοιό και πώς μπορεί αυτό να αλλάξει.
Συνοπτικά τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν τόσο την οικονομική της κατάσταση όσο και τις επιχειρηματικές επιλογές:
- Ρευστότητα και κερδοφορία: Αν κατάφερε να εξασφαλίσει κάποια από τα χρωστούμενα, από αποζημιώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (250 εκατ. ευρώ), τι γίνεται με τις διεκδικήσεις του ΑΔΜΗΕ και πότε και με ποιους όρους θα προχωρήσει η τιτλοποίηση απαιτήσεων. Επίσης τί γίνεται με το δανεισμό και αν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες καταβολών.
- Ληξιπρόθεσμα: Από το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών από καταναλωτές ρεύματος προς τη ΔΕΗ ύψους 2,5 δισ. ευρώ τα 1,6 δισ. ευρώ αφορούν τη χαμηλή τάση, δηλαδή ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο πάνω από 300 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο τη ΛΑΡΚΟ που δεν τήρησε τη συμφωνία με συνήψε μαζί της η ΔΕΗ το Φεβρουάριο. Παρά τις απειλές της ΔΕΗ ότι θα διακόψει την παροχή ρεύματος, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δεν την πραγματοποίησε. Πώς σχεδιάζει λοιπόν να καταφέρει να πληρωθεί τα χρωστούμενα από τη ΛΑΡΚΟ;
- Μείωση κόστους: Ποια η μοίρα των εισηγήσεων της McKinsey για περιορισμό του λειτουργικού κόστους με μετατάξεις και εθελούσιες και αύξηση των εσόδων της; Σχεδιάζει η διοίκηση να προχωρήσει σε κινήσεις που θα προσδώσουν αξία στην επιχείρηση υιοθετώντας τις εισηγήσεις της;
- Επόμενη μέρα: Πώς θα υποδεχθεί η διοίκηση της ΔΕΗ, τα εντελώς διαφορετικά σχέδια της επόμενης κυβέρνησης, που σύμφωνα με πληροφορίες αφορά ένα νέο επιχειρησιακό πλάνο με αρκετά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, σε μείωση του προσωπικού και του μισθολογικού κόστους, αυστηρότερη συλλογή ανείσπρακτων οφειλών και ενδεχομένως αύξηση των τιμολογίων.
- Πτολεμαΐδα: Πώς θα αντιμετωπίσει την απειλή της επόμενης μέρας που αντιπροσωπεύει η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας, συνολικής επένδυσης 1,5 δις. ευρώ, η οποία κινδυνεύει να μην λειτουργήσει ποτέ; Ποια είναι η ευθύνη της σημερινής διοίκησης, που ενώ βλέπει ότι η μονάδα δεν έχει ΑΔΙ, συνεχίζει την επένδυση και σήμερα έχουν ήδη επενδυθεί 950 εκατ. ευρώ, για μια μονάδα εξ ορισμού προβληματική, όταν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ κατασκευάζουν μονάδες φυσικού αερίου με κόστος της τάξης των 300-400 εκατ ευρώ; Θα λειτουργήσει η μονάδα αν δεν πάρει ΑΔΙ;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»