Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως 23 από τις χώρες-μέλη της ΕΕ υποστήριξαν το αίτημα για την άμεση υποβολή προτάσεων από την Κομισιόν για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι υπόλοιπες χώρες δεν τοποθετήθηκαν ενάντια στην Λευκωσία.

Όπως μεταδίδει το κυπριακό Sigmalive, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Μετά την παρέμβασή μας, 23 σχεδόν χώρες υποστήριξαν το αίτημα, χωρίς οι υπόλοιπες να τοποθετηθούν ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρχαν κάποιες αναφορές για προσεκτική προσέγγιση λόγω του μεταναστευτικού».

Αναφορικά με το θέμα του βέτο ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Θέλω να εξηγήσω κάτι για να είναι απόλυτα κατανοητό. Η απόφαση χθες αφορά τα συμπεράσματα της Διεύρυνσης. Τα συμπεράσματα της Διεύρυνσης αφορούν την Τουρκία, την Αλβανία, τα Σκόπια, αφορούν τη Σερβία κ.ο.κ. Για να μπορούν να εγκριθούν (τα συμπεράσματα), πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από όλες τις χώρες. Εκείνο που είχα αναφέρει στην τοποθέτησή μου είναι ότι το προσχέδιο που αφορούσε την Τουρκία, αυτό που είχαμε ενώπιόν μας όταν ξεκίνησε η συζήτηση, δεν μας ικανοποιεί και δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας (σ.σ. άρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκούσε βέτο)».

Ικανοποίηση για την απόφαση

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση που ελήφθη χθες, Τρίτη, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιου είδους απόφαση όσον αφορά την Τουρκία και η απόφαση είναι λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ» δήλωσε. Επίσης, πρόσθεσε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει ως ξεχωριστό αυτό το θέμα και ενδεχομένως να ληφθούν και περαιτέρω αποφάσεις.

Για την περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου

Σε σχέση με την ανακοίνωση του «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, για σύσταση ομάδας ειδικών που θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτά τα ακούσαμε και στο παρελθόν από το στόμα του κ. Οζερσάι σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, όλα αυτά τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Επίσης, σημείωσε ότι η χθεσινή απόφαση έγινε με αφορμή συζητήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα στον δημόσιο διάλογο περί της «δήθεν» διχογνωμίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με προσφυγή που έγινε και αφορούσε την Αμμόχωστο. «Η κυβέρνηση πάντα συμμετέχει στην υποστήριξη τέτοιου είδους θεμάτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Για το «μυστικό δείπνο»

Ερωτηθείς αν ήταν ενήμερος για το δείπνο Αναστασιάδη – Οζερσάι, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν ενημερώνεται για το κοινωνικό πρόγραμμα του προέδρου Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι ήταν ένα δείπνο καθαρά κοινωνικής φύσεως. Επίσης, τόνισε ότι το δείπνο δεν έγινε στα Κατεχόμενα, αλλά στην ελεύθερη Λευκωσία.