ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Αναμενόμενη» χαρακτηρίζουν πηγές της Εθνικής Τράπεζας τη χαμηλή συμμετοχή στο τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, καθώς ήδη από το τέλος του 2016 είχαν φύγει σχεδόν όλοι όσοι είχαν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και είχε… ξυστεί ο πάτος του βαρελιού. Διότι στην μεγάλη εθελούσια έξοδο του 2013 αποχώρησαν σχεδόν 2.300 εργαζόμενοι και άλλοι 1.000 στην εθελούσια που έκλεισε στο τέλος του 2016.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο site της ΕΤΕ, στο τέλος του 2016, το σύνολο του προσωπικού ήταν 9.478 εργαζόμενοι, εκ των οποίων μόλις 75 άτομα (το 0,79% του συνόλο του προσωπικού) είχαν 36+ έτη υπηρεσίας.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% του προσωπικού έχει μέχρι 20 έτη υπηρεσίας.
Οπότε οι δεξαμενές που τροφοδοτούν τις εθελούσιες έχουν στερέψει, καθώς (πάντα με στοιχεία στο τέλος του 2016) 1.584 εργαζόμενοι είχαν από 21-25 έτη υπηρεσίας, 982 ήταν στην κατηγορία 26-30 χρόνια υπηρεσίας και 1.156 στην κατηγορίας 31-35 χρόνια υπηρεσίας.
Στο μεταξύ «έτρεξε» και η εθελούσια του 2018, χρήση της οποίας έκαναν περίπου 780 εργαζόμενοι.
Το μεγάλο πρόβλημα, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΤΕ, είναι ότι πλέον τα προγράμματα εθελούσιας δεν συνδέονται με τη συνταξιοδότηση όσων αποχωρούν, με αποτέλεσμα πολύ δύσκολα κάποιος που αν και έχει τα συντάξιμα χρόνια, δεν έχει όμως το όριο ηλικίας να κάνει χρήση του προγράμματος.
Στο μεταξύ για σήμερα ο ΣΥΕΤΕ, σύλλογος προσωπικού της ΕΤΕ έχει προκηρύξει 24 απεργία στο δίκτυο πανελλαδικά για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, η μετενέργεια της οποίας λήγει στο τέλος Ιουνίου και τις αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ΣΥΕΤΕ σε ανακοίνωσή τους (της 11ης Ιουνίου), ο CEO της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, στη συνάντηση που είχε με το συνδικαλιστικό σωματείο στις 10 Ιουνίου, «απαίτησε να δεχθούμε την αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας, ως προϋπόθεση για να διαπραγματευτεί και να απαντήσει συγκεκριμένα στις διεκδικήσεις μας για τη νέα Επιχειρησιακή ΣΣΕ». «Θεωρώντας, μάλιστα, «περιττή» κάθε άλλη συζήτηση, αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία και την παράδοση της Εθνικής Τράπεζας», προσθέτει.
Υπενθυμίζουμε ότι από τις 4 Ιουνίου το mononews.gr σε ρεπορτάζ του Δημήτρη Κόκκορη είχε αναφερθεί στη χαμηλή συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας, στο ΛΕΠΕΤΕ αλλά και στις αλλαγές στον κανονισμό εργασίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως:
Όλα τούτα έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για την ‘’εργασιακή ειρήνη’’ στην τράπεζα, καθώς είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για την υπογραφή, της νέας, τριετούς, επιχειρησιακής σύμβασης.
Τα κεντρικά ζητήματα που έχει θέσει το συνδικάτο αφορούν τη διασφάλιση της απασχόλησης, τη (σταδιακή) αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών που έχουν υπάρξει στα χρόνια της κρίσης, αλλά και τη στήριξη του δικτύου της τράπεζας με νέες προσλήψεις.
Από τη δική της πλευρά, η διοίκηση της τράπεζας διασυνδέει τα της νέας Επιχειρησιακής με την ανάγκη τροποποίησης άρθρων του κανονισμού εργασίας. Συστατικά στοιχεία του οποίου είναι τα δελτία αξιολόγησης, το βαθμολόγιο, οι προσλήψεις και οι αμοιβές.
Το συνδικάτο των εργαζομένων αντιτίθεται στη διασύνδεση της Επιχειρησιακής με τις αλλαγές στον κανονισμό εργασίας και πλέον το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, μέχρι τα τέλη Ιουνίου το αργότερο. Οπότε και εκπνέει η η τρέχουσα Επιχειρησιακή Σύμβαση.
Αναμφίβολα, το κλείσιμο αυτού του «ανοικτού μετώπου» καθιστά ευχερέστερο το στρατηγικό σχέδιο της διοίκησης της Εθνικής να επαναφέρει την τράπεζα στην πρωτοκαθεδρία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τσιάρας: Εγκρίθηκαν προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών οι αλλαγές στη νέα ΚΑΠ – Τι αφορούν
- Το πιο ελπιδοφόρο χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Σπίτι μου ΙΙ: 32 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο πρόγραμμα – Τι ισχύει για τη δανειοδότηση
- ΟΑΣΑ: Εγκαίνια νέων κτιρίων παρουσία του Υφυπουργού Μεταφορών Βασίλη Οικονόμου