• Top Stories

    Ο Αλέξης στο Σουλτάνο και στα… πάτρια εδάφη της Πόλης

    Τσίπρας - Ερντογάν

    Τσίπρας – Ερντογάν


    Με βαριά τη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Γαλλία, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί αύριο και μεθαύριο με την Τουρκική ηγεσία στην Άγκυρα προκειμένου να συζητήσει το προσφυγικό θέμα, μετά μάλιστα και την αποκάλυψη ότι ένας από τους τζιχαντιστές είχε περάσει μέσω Τουρκίας στην Λέρο πριν από ένα μήνα.

    Οι αποφάσεις των G20 ότι θα πρέπει αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στα σημεία εσόδου είναι ένα σαφέστατο μήνυμα προς τις δυο χώρες ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ληφθούν αποφάσεις που θα μειώσουν της εισροές των μεταναστών προς την Ευρώπη ενώ η ίδρυση πολυεθνικής δύναμης που θα περιπολεί το Αιγαίο θεωρείται θέμα ημερών.

    Οι δραματικές εξελίξεις αναμένεται να αλλάξουν σίγουρα την θέση αρκετών χωρών στο μεταναστευτικό σκληραίνοντας την στάση τους έναντι δικαίων και αδίκων. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι μέσα στην κυβέρνηση που θεωρούν ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι δεν αποκλείεται να φέρει ακραίες αντιδράσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού προσφύγων στα ελληνικά εδάφη.

    Με τον χρόνο να τρέχει λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στις συνομιλίες με την Τουρκική πλευρά έχοντας την  θέση ότι τα σημεία εισόδου θα πρέπει να τοποθετηθούν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, δηλαδή στα Τουρκικά παράλια, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να παταχθούν τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και  τους αφήνουν να πνίγονται στα νερά του Αιγαίου.

    Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετά την σύνοδο κορυφής της Μάλτας για το προσφυγικό δήλωσε ότι «έχει ήδη ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια συνεννόησης και διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει, πιστεύουμε, και σε κοινό σχέδιο δράσης και σε σύνοδο με την Τουρκία ως το τέλος του Νοεμβρίου».

    Να σημειωθεί ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες. Εκεί ο Νίκος Κοτζιάς θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό ζήτημα  ενώ αναμένεται να αντιμετωπίσει και τις ακραίες θέσεις και απόψεις εταίρων οι οποίοι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι έχουν σκληρύνει την στάση τους έναντι των προσφύγων της Συρίας.

    Η διήμερη επίσκεψη Τσίπρα θα ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη και τη συνάντηση που θα έχει, εκεί, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Ας σημειωθεί ότι οι ρίζες του πρωθυπουργού βρίσκονται στην Πόλη, από όπου η οικογένειά του μετοίκησε στην Ελευθερούπολη Καβάλας με τις πρώτες ανταλλαγές πληθυσμών.



    ΣΧΟΛΙΑ