• Πολιτική

    Ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ: Οι τακτικισμοί Τσίπρα και το ξεκαθάρισμα στο εσωκομματικό τοπίο

    • NewsRoom


    Ριζικές είναι οι ανακατατάξεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοινώθηκαν χθες, με δεδομένο ότι εάν ισχύσουν τα δημοσκοπικά ευρήματα η κοινοβουλευτική του ομάδα θα συρρικνωθεί κατά πολύ. Εντυπωσιακή η συμμετοχή υποψηφίων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, εκκρεμεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μετωπική σύγκρουση στην Αχαΐα.

    Οι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα είναι να ρίξει στην αρένα του σταυρού όλα τα μεγάλα ονόματα -με εξαίρεση την Έφη Αχτσιόγλου- στέλνοντας το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη, με στόχο να μειωθεί η διαφορά από την Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου, χθες ο δημοσκόπος Νίκος Μαραντζίδης ανέφερε ότι οι προβλέψεις θέλουν την ΝΔ να βρίσκεται στο 40% και τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 30%.

    Το δεύτερο μήνυμα το περνάει με την «εισβολή» προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ υποψηφίων. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει ξεκάθαρα να σηματοδοτήσει τον στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς ένα λιγότερο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα και ταυτόχρονα με στρατηγικές κινήσεις τοποθέτησης ακραιφνών αριστερών σε συγκεκριμένες περιφέρειες θα οδηγήσει αναγκαστικά κάποιους στην αποστρατεία.

    Με τις κινήσεις αυτές, εάν του βγουν, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να θέσει τις βάσεις και για την επόμενη ημέρα, με στόχο την δημιουργία ενός νέου πυρήνα στελεχών που θα τους έχει δίπλα του, σε περίπτωση που έρθουν δύσκολες ημέρες αμφισβήτησης της ηγετικής του θέσης.

    Η περίπτωση Αχτσιόγλου

    Η μόνη σταθερά σε όλο αυτό το ανακάτεμα της τράπουλας είναι η Έφη Αχτσιόγλου, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έχει αποφασίσει να επανεκλεγεί βουλευτής χωρίς να εκτεθεί στην σταυροδοσία για τρίτη φορά. Η κ. Αχτσιόγλου αναλαμβάνει και την νευραλγική θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος στην διάρκεια των εκλογών, απόφαση που έχει να κάνει με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της. Κρίνεται ότι έχει καλύτερο πέρασμα στην κοινωνία, σε αντίθεση με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος ρίχνεται στην μάχη της Α’ Αθήνας, μια δύσκολη περιφέρεια, μαζί με τους Χριστόφορο Βερναρδάκη, Νίκο Βούτση και Νίκο Φίλη.

    Μένει να φανεί αν όλοι θα επιβιώσουν.

    Το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ

    Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των υποψηφίων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ: Μυρσίνη Ζορμπά στην Α’ Αθηνών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα, Παναγιώτης Κουρουμπλής στον Δυτικό Τομέα, Μαρία Ρεππούση στην Α’ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης στην Β’ Πειραιά και Θανάσης Θεοχαρόπουλος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών.

    Μια θέση στα ψηφοδέλτια βρήκε και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (Δυτικός Τομέας), ο οποίος στήριξε την κυβερνητική πλειοψηφία στο τέλος.

    Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων βγάζει στην επιφάνεια και την ρήξη Τσίπρα – Κοτζιά, ο οποίος βρέθηκε εκτός ψηφοδελτίων. Το παρασκήνιο θέλει το επιτελείο του κ. Τσίπρα να ήρθε σε ρήξη με τον κ. Κοτζιά, λόγω των υπερβολικών απαιτήσεών του να τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι η εξέλιξη καθόλου δεν δυσαρέστησε τον πρωθυπουργό.

    Αυτό που εκκρεμεί είναι τι θα γίνει με τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος δεν ανακοινώθηκε σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Το πιθανότερο είναι ότι θα ανακοινωθεί στο Επικρατείας, αλλά μένει να φανεί σε ποια θέση και αν αυτή θα είναι εκλόγιμη.

    Εν τω μεταξύ, σε μήλον της Έριδος και για τα τρία κόμματα εξελίσσεται η Αχαΐα. Στον νομό θα δοθεί μεγάλη πολιτική μάχη, αφού εκεί θα είναι υποψήφιοι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.



    ΣΧΟΛΙΑ