«Με χαμηλούς φόρους, ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του κράτους, θα προσελκύσουμε επενδύσεις» δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Ο πολιτικός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να ανανεώσει την Ελλάδα» σχολιάζει η εφημερίδα.

«Ο ηγέτης της συντηρητικής φιλελεύθερης αντιπολίτευσης στην Ελλάδα θεωρείται φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές. Αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ενισχύσει την οικονομία με μεταρρυθμίσεις και φορολογικές περικοπές» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Σε συνέντευξή του στον Γερμανό δημοσιογράφο, Γκερντ Χέλερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγεί τους τρόπους, με τους οποίους θα φέρει τον αέρα της ανανέωσης στην πατρίδα του. Το άρθρο επισημαίνει ότι ο αρχηγός της ΝΔ έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος.

«Στην Αθήνα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γραφείο του, στον τρίτο όροφο στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), σ’ ένα απλό κτίριο στην οδό Πειραιώς…»

«Αλλά ο ηγέτης του συντηρητικού -φιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης έχει καλές προοπτικές να μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου σε τέσσερις εβδομάδες, στην οδό Ηρώδου Αττικού, εκεί όπου από τις αρχές του 1980 ήταν η επίσημη κατοικία των Ελλήνων Πρωθυπουργών. Όπως και του Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Αλλά αν οι δημοσκόποι έχουν δίκιο, σύντομα πρέπει να πακετάρει τα πράγματά του. Στις 7 Ιουλίου, οι Έλληνες θα ψηφίσουν για νέα βουλή. Στις δημοσκοπήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το κόμμα του, τη ΝΔ, έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα».

«Θέλω να σχηματίσω μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση, η οποία να εφαρμόσει μια διαφορετική οικονομική πολιτική» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Handelsblatt». «Με χαμηλούς φόρους, ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του κράτους, θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα επιτύχουμε πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την σημερινή κυβέρνηση» προσθέτει.

Για την Handelsblatt, οι επενδυτές βασίζονται σε αλλαγή εξουσίας. «Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές προκάλεσαν μεγάλη ανακούφιση στους επιχειρηματικούς κύκλους. Η χώρα που βρίσκεται σε μαρασμό, θα βρίσκεται επί ένα μήνα σε προεκλογική περίοδο», προσθέτει.

«Κι ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους με εκλογικά δώρα, όπως φορολογικές περικοπές και αυξήσεις των συντάξεων, και την τελευταία στιγμή με προσοδοφόρες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, οι επενδυτές βασίζονται σε μια αλλαγή εξουσίας», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Αποσπάσματα της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνησή τους θα βασιστεί σε οικονομική πολιτική, που θα στηρίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων με χαμηλή φορολογία, ταχύτερες μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, και θα οδηγήσει σε πολύ ταχύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, από αυτούς που προβλέπει το πρόγραμμα που εφάρμοσε η απερχόμενη κυβέρνηση.

«Στόχος μου είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να περιμένουμε όμως την απόφαση του ελληνικού λαού, για να δούμε τι είδους κυβέρνηση θα σχηματιστεί», υποστηρίζει ο ηγέτης της ΝΔ και προσθέτει: «Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς και αριστεράς, σε όρους δηλαδή γερμανικού πολιτικού σκηνικού μια κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Die Linke». «Οι διαφορές στο πρόγραμμα και την πολιτική λογική είναι τεράστιες και μη συμβιβάσιμες. Επιπροσθέτως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού απορρίπτει κάθετα μια τέτοια προοπτική».

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο αρχηγός της ΝΔ υπογραμμίζει:

«Καταρχήν το αποτέλεσμα για την Χρυσή Αυγή, ένα καθαρά ναζιστικό κόμμα, δείχνει πολύ σοβαρή μείωση, ενώ η δύναμη των κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είναι συνολικά χαμηλή, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι επρόκειτο για μια αναμέτρηση ευρωεκλογών. Αν συγκρίνουμε το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που δεν έχουν μάλιστα περάσει μια τεράστια κρίση όπως η Ελλάδα, τα ποσοστά αυτά είναι πραγματικά χαμηλά και πιστεύω ότι θα γίνουν ακόμα χαμηλότερα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Σημειώνω -και το θεωρώ αυτό πολύ σημαντικό- ότι πετύχαμε να περιορίσουμε την Ακροδεξιά με έναν λόγο μετριοπαθή και όχι υιοθετώντας επιχειρήματα και πρακτικές του λαϊκισμού. Το αντίθετο, εκφέραμε έναν λόγο αλήθειας, λογικής και μέτρου που εκπέμφθηκε από ένα γνήσιο κεντροδεξιό κόμμα. Ο λαϊκισμός βρέθηκε στην κυβέρνηση πρώτα στην Ελλάδα με την επικράτηση μιας συμμαχίας της αριστεράς με ένα κόμμα που εξέφραζε λαϊκίστικες δυνάμεις από τη δεξιά και την ακροδεξιά και ηττάται για πρώτη φορά τόσο εμφατικά πάλι στην Ελλάδα»

Στη συνέντευξή του ο Μητσοτάκης αναφέρεται στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του:

«Όσα ψηφίσαμε στη Βουλή προφανώς ισχύουν. Αυτό αφορά το 2019. Για τα επόμενα χρόνια θα εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα, όπως επίσης ρητά έχω δηλώσει προς τον ελληνικό λαό, που αποδοκίμασε άλλωστε πριν λίγες μέρες τον κ. Τσίπρα και τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύθηκε».

Σε ότι αφορά την στάση των Αθηνών απέναντι στους δανειστές της ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει:

«Οι δανειστές μας θα διαπιστώσουν ότι εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις περισσότερες και με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, γιατί πιστεύουμε επί της ουσίας ότι χρειάζεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους. Οι αγορές ήδη το αντιλαμβάνονται αυτό και το προεξοφλούν καθώς τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έπεσαν κάτω του 3% μετά τη νίκη μας στις ευρωεκλογές. Όμως σε σχέση με τις βασικές κατευθύνσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δηλαδή που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε ριζικές διαφωνίες. Ξέρετε υπάρχουν δύο τρόποι για να μειωθεί το χρέος μιας χώρας. Ο ένας είναι τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα και ο δεύτερος είναι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τον πρώτο, ξεπερνώντας μάλιστα συστηματικά τα πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές. Το χρέος της χώρας όμως συνέχισε να μεγαλώνει, γιατί η υπερφορολόγηση είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραμείνει ολόκληρη την τετραετία Τσίπρα στην τελευταία θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων. Εμείς θα επιδιώξουμε την αντίστροφη πολιτική. Μείωση του χρέους μέσω μείωσης των φόρων, αποφασιστικών διαρθρωτικών αλλαγών, προσέλκυσης επενδύσεων και ταχύτερης ανάπτυξης.Το κλειδί στην περίπτωση αυτή είναι η αξιοπιστία. Εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός θα κτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και στη συνέχεια καθώς θα διαπιστώνουν και οι αγορές και οι δανειστές ότι η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα θα ζητήσουμε πράγματι μείωση των πλεονασμάτων. Το έχω ήδη δηλώσει και δημοσίως και το εξηγώ και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μου με τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες».

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει, ο ηγέτης της ΝΔ τόνισε:

«Στόχος μου είναι ρυθμοί της τάξεως του 4%, που είναι απολύτως εφικτοί σε μια οικονομία που είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 25% και έχει επενδύσεις μισές σχεδόν από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Πώς θα γίνει αυτό; Θα θέσουμε τέλος σε μια παράλογη πολιτική που στη χώρα που έχει τις χαμηλότερες επενδύσεις και τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη, φορολογεί τόσο την επιχειρηματικότητα όσο την εργασία με παράλογα υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Συντελεστές που έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή και εκτεταμένα φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας».

«Τα φορολογικά κίνητρα είναι σημαντικά, όμως από μόνα τους δεν αρκούν. Θα παρέμβουμε ταυτόχρονα σε όλες τις λειτουργίες του κράτους που καθυστερούν ή εμποδίζουν τις επενδύσεις και βάζουν παράλογα εμπόδια στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αδειοδοτικές διαδικασίες, γραφειοκρατικό βάρος, ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, ιδιοκτησιακά δικαιώματα, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός οι επενδύσεις θα αποτελέσουν απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας.Οι τομείς είναι πολλοί. Μπορούν να γίνουν επενδύσεις καταρχήν στον τουρισμό, σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, θεματικά πάρκα, συνεδριακά κέντρα, δεύτερη κατοικία. Μπορούν να γίνουν επενδύσεις στην ενέργεια: Νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, νέοι αγωγοί φυσικού αερίου και σταθμοί υγροποιημένου αερίου. Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας και τη γεωθερμία. Υπάρχουν επίσης περιθώρια για επενδύσεις στις μεταφορές, στους σιδηροδρόμους, στα λιμάνια, σε μαρίνες, αλλά και στο μέλλον των μεταφορών στην ηλεκτροκίνηση. Ήδη έχουμε άλλωστε το καλό παράδειγμα των επενδύσεων που γίνονται σήμερα στα περιφερειακά αεροδρόμια. Επενδύσεις ακόμα σε logistics και εμπορευματικά κέντρα, στον σημαντικό ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Επενδύσεις στην υγεία, σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και στην εξωστρεφή βιομηχανία που παρά την πίεση άντεξε στην κρίση και έχει τώρα ολοένα αυξανόμενες εξαγωγές. Μετά από μια οκταετία αποεπένδυσης η Ελλάδα είναι γεμάτη από κερδοφόρα επενδυτικά σχέδια που περιμένουν τις κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσουν. Οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί από την σημερινή κυβέρνηση με τους δανειστές θα προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Γιατί οι αποκρατικοποιήσεις είναι ισχυρό εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας».

Όπως υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την κυβέρνησή του θα την χαρακτηρίζει σχεδιασμός, πρόγραμμα, ρεαλιστικοί στόχοι και προπαντός σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα.

«Προσωπικά αντιστάθηκα στον πειρασμό να ακολουθήσω τον κ. Τσίπρα στις υποσχέσεις και παροχές που έδωσε πιστώνοντας έκτακτα προεκλογικά επιδόματα στους λογαριασμούς των ψηφοφόρων επτά ημέρες πριν προσέλθουν στις κάλπες. Όσα έχω πει για το μέλλον είναι λιγοστά και μετρημένα. Σκοπεύω όμως να τα τηρήσω μέχρι κεραίας».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ότι, ως εκπρόσωπος μιας παλιάς πολιτικής δυναστείας υπάρχουν πολλοί που τον επικρίνουν για τα λάθη του παρελθόντος, ο ηγέτης της ΝΔ απάντησε:

«Έχω μιλήσει για τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση και τις ευθύνες όλων για όσα συνέβησαν, χωρίς να εξαιρώ ούτε και τη δική μας παράταξη. Προσωπικά πράγματι ανήκω σε μια πολιτική οικογένεια αλλά έγινα βουλευτής το 2004 και υπουργός αρκετά χρόνια αργότερα, αφού η κρίση είχε ήδη ξεσπάσει σε όλη της την έκταση. Οι πολίτες νομίζω ότι αυτό το αξιολόγησαν στα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωπαϊκών εκλογών. Ήδη έκαναν το πρώτο βήμα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες όταν θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές και θα προκύψει μια καινούρια κυβέρνηση στην Ελλάδα».