ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως είπε, «η Ελλάδα χρειάζεται προτάσεις, λύσεις, και ένα νέο εθνικό σχέδιο που θα περιγράφει με σαφήνεια και ρεαλισμό την επόμενη ημέρα για την οικονομία. Χρειάζεται μία στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, που θα ενθαρρύνει και θα διευκολύνει την υγιή επιχειρηματικότητα, θα προσελκύει ξένες επενδύσεις, θα διαχέει τα οφέλη της στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
Αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο, συνεχάρη τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που συμμετείχε στην ΓΣ, και σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για «αρρυθμίες», ειδικά στις τουριστικές περιοχές που θα φιλοξενήσουν και φέτος εκατομμύρια τουρίστες.
Χαρακτήρισε τον τουρισμό μοναδική, πολύτιμη αξία για την οικονομία της Ελλάδας.
Όπως είπε ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία 22 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, ενώ στην αιχμή της τουριστικής περιόδου ο τομέας συμβάλει σχεδόν στο 20% της συνολικής απασχόλησης της χώρας, ενώ την τελευταία τριετία, στα ελληνικά ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις 5,6 δισ. ευρώ.
Συνολικά, από την αρχή της κρίσης, ο τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δισ. ευρώ, ενώ 230 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα.
Οι τρεις βασικοί πυλώνες για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, όπως είπε ο κ. Ρέτσος, είναι «εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη», για να συμπληρώσει: «Αν δεν προσαρμοστούμε, θα συρρικνωθούμε».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο μείζον θέμα της υπερφορολόγησης που εξακολουθεί να «πνίγει» το τουριστικό πακέτο, η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πλέον δομικό χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος στο οποίο επιχειρούμε και αναπτυσσόμαστε, και φυσικά τα διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που διαχρονικά θέτουμε προς την πολιτεία παραμένουν στο συντριπτικό μέρος τους άλυτα, σημείωσε και συνέχισε λέγοντας: «Τα προβλήματα, δεν μπορούν να κρύβονται άλλο κάτω από το χαλί. Θα βγουν στην επιφάνεια. Κανένα μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο. Ζητάμε συγκροτημένο σχέδιο και όχι ημίμετρα».
Στη δυναμική του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, από το βήμα της ΓΣ του ΣΕΤΕ, τονίζοντας πως «κάθε βήμα μπροστά χρειάζεται επενδύσεις».
Η Eurobank όλα τα τελευταία χρόνια ήταν ενεργά παρούσα τόσο στις ιδιωτικές όσο και στις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που συνδέονται με τον τουρισμό, είτε χρηματοδοτικά είτε συμβουλευτικά, και τις περισσότερες φορές και τα δύο τόνισε ο κ. Καραβίας.
Και συμπλήρωσε: Τώρα που οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται, έχουμε αυξημένες δυνατότητες εκταμιεύσεων και ισχύει απολύτως η δέσμευση που επανειλημμένα έχω αναλάβει, ότι δεν θα έρθει στην τράπεζα μας κανένα συγκροτημένο επενδυτικό σχέδιο, με καλές προοπτικές, και δεν θα βρούμε τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε.
Ο κ. Καραβίας σημείωσε ακόμα πως η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ, άμεση και έμμεση, ξεκίνησε το 2010 από το 15,6% για να φτάσει στο 20,6% πέρυσι, τη στιγμή που η οικονομία βίωσε μια επενδυτική έρημο με τις συνολικές επενδύσεις να μειώνονται κατά 62% (από € 60 δισ. σε € 23 δισ).
Αναφερόμενος στις προκλήσεις -χαμηλή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας στο ορατό μέλλον, Βrexit, τουριστική ανάκαμψη της Αιγύπτου, ανταγωνισμός από Τουρκία- είπε πως καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για διαρκή αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Ένας σημαντικός αριθμός περιοχών της Ελλάδας υστερεί ακόμη σε βασικές υποδομές, συνέχισε ο κ. Καραβίας και συμπλήρωσε πως η Eurobank μπορεί να υποστηρίξει πρωτοβουλίες αναβάθμισης τοπικών τουριστικών υποδομών, με:
* Ενημέρωση των Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την διαθεσιμότητα σχετικών ευρωπαϊκών πόρων, μέσω της «Πλατφόρμας Ενημέρωσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων αποκλειστικά για τους Φορείς Δημοσίου» , η οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Τράπεζάς μας, αποσκοπώντας στην κάλυψη της ανάγκης για έγκαιρη, έγκυρη, και αναλυτική ενημέρωση.
* Υποστήριξη των Φορέων σε όλα τα στάδια προετοιμασίας και υποβολής αιτήσεων/φακέλων. Επειδή απαιτείται μια αυξημένη εμπειρία και τεχνογνωσία, διαθέτουμε ειδικούς εξωτερικούς συνεργάτες-συμβούλους για το σκοπό αυτό.
Επίσης, η Τράπεζα διαθέτει εξειδικευμένη μονάδα συνεργασίας με τους Τοπικούς Φορείς (Public Sector Banking) για την διερεύνηση σχετικών αναγκών, αναπτυξιακών πλάνων και χρηματοδότησης. Σημειώνω ότι τα προγράμματα που είναι τώρα ανοικτά (στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-20) και αφορούν Περιφέρειες, καλύπτονται 100% από πόρους Ευρωπαϊκών Ταμείων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή δεν απαιτείται συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων από τον φορέα. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Πέρα όμως από τις νέες επενδύσεις, κάθε μορφής, χρειάζεται διαρκής στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερα οι μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου ξέρουν ότι στη Eurobank έχουμε εξειδικευμένα στελέχη και υπηρεσίες, που όχι απλώς μπορούν να προτείνουν τα στοχευμένα προϊόντα της Τράπεζας, αλλά και να έχουν ένα συνολικότερο ρόλο συμβούλου για να διαμορφώσουμε μαζί τις προτάσεις υλοποίησης, ανάλογα με τα σχέδια και τις επιλογές του καθενός.