ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έχοντας ήδη επισημάνει σε σχετική έκθεση του Φεβρουαρίου τη θετική επίπτωση που θα είχε η ενδεχόμενη σύντμηση της προεκλογικής περιόδου για τις ελληνικές μετοχές, η Axia Research επιμένει στις θετικές της προσδοκίες όσον αφορά τη μελλοντική πορεία της αγοράς.
Η Axia εκτιμά πως αν επιβεβαιωθεί ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει περαιτέρω δυναμική άνοδος της αγοράς, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε την αποβολή της αβεβαιότητας και την εγκαθίδρυση πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Η διατήρηση της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί εν συνεχεία από τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης αλλά και τις διαθέσεις που θα εκφράζουν οι νέες της πολιτικές.
Από την πλευρά της, η αγορά θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει την υιοθέτηση ενός ξεκάθαρου, στρατηγικού προγράμματος που θα αποβλέπει στη μείωση του πραγματικού φορολογικού συντελεστή και των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, στην προσαρμογή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο άνοιγμα των αγορών, ιδίως της αγοράς ενέργειας.
Αντιθέτως, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν κατορθώσει να ασφαλίσει την κυριαρχία της μέσω αυτοδυναμίας ή διατηρήσει ασαφές το πολιτικό της μονοπάτι, το ΧΑ πιθανώς να συνεχίσει διορθωτικά.
Η Axia επισημαίνει επιπλέον τη βαρύτητα που θα διατηρήσει το επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα ως κίνητρο για τις μελλοντικές κινήσεις της αγοράς, θεωρώντας ότι θα της επιτρέψει να αποσυνδεθεί από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα για κάποιο χρονικό διάστημα, παρεκτός της εμφάνισης κάποιου υπερβολικού καταλύτη.
Όσον αφορά τις συστημικές τράπεζες, η Axia προβλέπει συνέχιση της θετικής πορείας για το μεσοπρόθεσμο μέλλον, χάρη στη βελτιωμένη μακροοικονομική εικόνα της χώρας, που έχει οδηγήσει σε ανάταση της επενδυτικής ψυχολογίας, στην επιτάχυνση των NPEs που προσδοκάται από τις συστημικές λύσεις που έχουν προταθεί αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην τράπεζα Πειραιώς και στη νέα μονάδα διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Αναφορικά με τους μη τραπεζικούς τίτλους, η Axia διατηρεί τις υψηλές προσδοκίες του Φεβρουαρίου για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo και Motor Oil, εκτιμώντας ότι θα κεντρίσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον ξένων funds, που στοχεύουν να επενδύσουν σε μετοχές ισχυρής ρευστότητας.
Στη συνέχεια το ενδιαφέρον θα στραφεί προς τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις που όμως διατηρούν επίσης υψηλά επίπεδα ρευστότητας, όπως οι Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis, Sarantis και EXAE.
Αναλόγως με τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων στο Ελληνικό αναμένεται να κινηθεί η Lamda Development, ενώ αντιστοίχως θα ευνοηθούν και οι μετοχές των ΕΛΠΕ και ΟΛΠ, με τις εκτιμήσεις να βλέπουν επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης, η οποία θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, γεγονός που θα φέρει στο επίκεντρο μετοχές του κατασκευαστικού τομέα (Ελλάκτωρ, Γεκτέρνα)
Όσον αφορά τις πιο δύσκολες περιπτώσεις των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να εξαρτηθούν άμεσα από τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης, με τις μέχρι τώρα δηλώσεις πάντως της Νέας Δημοκρατίας, να έχουν αναγάγει την περίπτωση της ΔΕΗ, στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων της.