Σε έναν πυκνοκατοικημένο, αστικό ιστό, στο μέλλον, οι κουζίνες, οι διάδρομοι και οι τραπεζαρίες των κατοικιών θα είναι κοινόχρηστες, εξυπηρετώντας πάνω από μία οικογένειες, τα έπιπλα θα είναι ρομποτικά και οι ντουλάπες θα «μαζεύουν» όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Αυτά σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής πώλησης επίπλων παγκοσμίως, την Ikea, η οποία παρουσίασε το όραμα της για το μέλλον των κατοικιών και της επίπλωσης σε έναν κόσμο που αστικοποιείται και γίνεται ολοένα και πιο πυκνοκατοικημένος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “Democratic Design Days” που πραγματοποιήθηκε στη μικρή πόλη Almhult της Σουηδίας.

Η Ikea, μαζί με την κατασκευαστική Ikano Bostad και το εργαστήριο σχεδιασμού Space10, ξεκίνησε ένα έργο για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι μεγάλες πόλεις από τη συνεχή επέκταση του αστικού ιστού, τη γήρανση του πληθυσμού, την εκτίναξη των τιμών των κατοικιών και την έλλειψη φυσικών πόρων.

“Θα πρέπει να μοιραζόμαστε πολύ περισσότερα στο μέλλον”, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη η Evamaria Ronnegard, επικεφαλής ανάπτυξης στην Ikea, επισημαίνοντας ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα θέλει να ζει στις πόλεις μέχρι το 2050.

Το μέγεθος των σπιτιών μπορεί να κυμαίνεται από δύο νοικοκυριά μέχρι μεγάλα συγκροτήματα -τύπου ξενοδοχείου- με εκατοντάδες υπνοδωμάτια, ανάλογα με τις ανάγκες και τις πολιτισμικές προτιμήσεις.

Η ευθύνη και η διαχείριση των εγκαταστάσεων θα πρέπει να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό, ώστε να αποφευχθούν οι περιττές προστριβές για θέματα όπως η καθαριότητα, τόνισε.

Οι κατοικίες θα μπορούν να διαθέτουν κοινόχρηστες κουζίνες και τραπεζαρίες και χώρους για γυμναστική και παιχνίδι. Τα υπνοδωμάτια, οι τουαλέτες και οι ντουλάπες θα εξακολουθούν να είναι ξεχωριστά, δεδομένου ότι οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο ανοικτοί στο να μοιράζονται αυτούς τους χώρους, σύμφωνα με την Ronnegard.

Η Ikea οραματίζεται και έχει στόχο να δημιουργήσει νέες ιδέες για το σπίτι, όπως ψυγεία με δυνατότητες προσαρμογής προκειμένου να χωράνε συγκεκριμένα τρόφιμα ή ρομποτικά έπιπλα που μπορούν να εξοικονομήσουν χώρο σε μικρά διαμερίσματα.

Μαζί με τη startup εταιρεία Ori, που έχει έδρα στη Βοστόνη, η Ikea σχεδιάζει να ξεκινήσει τη ρομποτική αποθήκευση – ερμάρια που μπορούν να συρρικνωθούν όταν δεν χρησιμοποιούνται – στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία το 2020, όπως ανακοίνωσε.

Επίσης, εργάζεται πάνω σε παρόμοιες τεχνολογίες με το BumblebeeSpaces, μια startup στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία δημιουργεί έπιπλα που αποθηκεύονται στο ταβάνι όταν δεν τα χρειάζονται οι ένοικοι του σπιτιού.

Ωστόσο, η κοινή διαβίωση μπορεί να μην είναι για όλους.

“Σε ορισμένους πολιτισμούς οι άνθρωποι είναι πιο δεκτικοί στο να μοιράζονται και να συμβιώνουν με άλλους, ωστόσο, εδώ στη Σουηδία έχουμε συνηθίσει την ιδιωτικότητα μας”, επισήμανε η Ronnegard.