ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Σε καλά νέα σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο του 2019 από την ΕΛΣΤΑΤ ελπίζει σήμερα η κυβέρνηση προκειμένου να αντισταθμίσει, την «κίτρινη κάρτα» στην αυριανή ετυμηγορία των δανειστών και πιο συγκεκριμένα της Κομισιόν απέναντι στο πακέτο Τσίπρα που ανακοινώθηκε πριν από το Πάσχα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τετάρτη, θα δώσει στη δημοσιότητα ειδική έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συνυπολογίζοντας και τις επιπτώσεις από το πακέτο παροχών της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στην ειδική έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής περιόδου, θα διαπιστώνεται «τρύπα» 4,75 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020 η οποία προκύπτει από τις προσφάτως αναγγελθείσες παροχές του κ. Τσίπρα και θα ζητείται από την Ελλάδα να λάβει προληπτικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% για εφέτος, αλλά και του χρόνου.
Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση των θεσμών, το δημοσιονομικό «κενό» εκτιμάται στο 1% του ΑΕΠ (1,85 δισ. ευρώ) για το 2019 και στο 1,5% του ΑΕΠ (2,9 δισ. ευρώ) για το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω μετρήσεις, λαμβάνουν ως δεδομένη την ανάγκη επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων στο 2,5% από το 2020 έως το 2022, μέσω της χρήσης ταμειακών αποθεμάτων 5,5 δισ. ευρώ, οι θεσμοί αναμένεται να δηλώσουν «αναρμόδιοι», παραπέμποντας το ζήτημα στο Eurogroup.
Την ίδια ώρα, στην επίμαχη έκθεση θα περιλαμβάνονται σαφείς προειδοποιήσεις για τυχόν καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η εφαρμογή των οποίων συνδέεται με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Συγκεκριμένα θα παρατηρούνται μία σειρά από αστοχίες, όπως καθυστερήσεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, στις αποκρατικοποιήσεις, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες και μηδενική πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Στο επίκεντρο θα βρίσκονται, επίσης και τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια, αλλά και οι προσλήψεις στο δημόσιο.